Din ce in ce mai multi oameni vorbesc despre stresul la locul de munca atunci cand sunt intrebati despre munca. Exista multe persoane pentru care angajarea adauga sens vietii lor si aduce o contributie pozitiva  la dezvoltarea  identitatii lor. Dar altii vad ocupatia lor ca pe un set neplacut de obligatii. Sarcini care se califica drept irelevante, monotone si solicitante, ceea ce le face victime ale stresului profesional.

Dincolo de preferintele pe care fiecare dintre noi le avem la locul de munca, stresul poate aparea in unele ocazii, precum si in altele. Este o situatie care ajunge sa aiba repercusiuni asupra sanatatii , mai ales daca acest stres este sustinut sau cu varfuri de intensitate foarte puternice.

Ceea ce avem nevoie de noi, fiintele umane, nu este sa traim fara tensiuni, ci sa simtim si sa raspundem energic la chemarea acelei lucrari care ne asteapta pentru a ne putea indeplini.

Ce este stresul la locul de munca?

Nu toti oamenii au aceeasi capacitate de a se adapta circumstantelor stresante. Aceasta abilitate este conditionata de diferiti factori genetici, trasaturi de personalitate si conditiile fizice si mentale ale fiecaruia dintre noi.

Stresul legat de munca poate fi definit ca ansamblul de reactii emotionale, cognitive, fiziologice si comportamentale legate de anumite aspecte adverse ale organizatiei, continutului sau mediului de lucru. Aceasta stare se caracterizeaza prin niveluri ridicate de excitare si anxietate, cu o senzatie frecventa de a nu putea face fata situatiei.

Stresul de munca este o stare de tensiune fizica si psihologica produsa de dezechilibrul dintre solicitarile impuse de organizarea muncii si de mediul de lucru, si resursele lucratorilor pentru a le face fata.

Un factor care devine din ce in ce mai important pe zi ce trece este dezechilibrul dintre asteptarile cu privire la ceea ce ar trebui sa fie munca si realitatile din lumea muncii. Uneori exista o mare prapastie intre credintele sau idealul reprezentat si realitate . Astfel, cu cat aspiratiile sunt mai de neatins sau nerealiste, cu atat sunt mai mari sansele de a te simti dezamagit si de a fi vulnerabil la efectele nocive ale stresului.

Simptome comune de stres

Acestea sunt cele mai frecvente simptome, semne care indica faptul ca o persoana poate suferi de stres la locul de munca :

  • Simptome fiziologice : transpiratie, tensiune musculara, dificultati de respiratie, palpitatii, stomac deranjat, ameteli, greata, gura uscata etc.
  • Simptome psihologice : ingrijorare, frica, dificultati de a gandi, de concentrare sau de a lua decizii, ganduri negative, frica, nesiguranta etc.
  • Simptome motorii : evitarea situatiilor de temut, muscatul unghiilor, neliniste motorie, mersul dintr-un loc in altul fara un scop anume etc.

Este important ca pentru a ne reduce nivelul de stres sa implementam cateva strategii de baza, precum cele pe care le subliniem mai jos. Insa daca situatia persista in timp si ne aflam in imposibilitatea sau cu dificultati de a face fata, cel mai indicat este sa mergem la un profesionist, pentru ca cu ajutorul acestuia sa ne depasim problema.

Tratament pentru stresul cauzat de locul de munca

Tratamentul stresului de munca se stabileste, in primul rand, pe baza simptomelor si disconforturilor pe care persoana le prezinta, precum si a intensitatii acestora. Prin urmare, acesta va fi adaptat individual , favorizand evolutia acestuia daca inceperea tratamentului este precoce. Desi exista si tratamente la nivel de grup si organizatoric.

In mod normal, interventiile utilizate se caracterizeaza prin a fi de tip cognitiv-comportamental, cum ar fi confruntarea cu stresul , restructurarea cognitiva, terapia emotionala rationala si repetitia comportamentala. Dintr-o perspectiva cognitiva, se va accentua munca cu cognitii eronate, asteptari nerealiste si sperante false.

In cadrul tehnicilor si programelor care vizeaza stresul la locul de munca, mai putem evidentia strategiile de control sau de coping centrate pe probleme, antrenamentul de rezolvare a problemelor, antrenamentul pentru asertivitate si antrenamentul pentru managementul timpului.

Astfel, la nivel individual, se vor depune eforturi pentru imbunatatirea resurselor de protectie sau rezistenta pentru optimizarea confruntarii cu factorii de stres tipici din mediul de munca si sporirea perceptiei de control, a stimei de sine si a nivelului de autoeficacitate personala.

Sfaturi pentru reducerea nivelului de stres

Iata cateva recomandari pentru a reduce nivelurile ridicate de stres la locul de munca :

  • Planificati activitati pline de satisfactii in afara muncii. Deconectati-va atunci cand parasiti locul de munca , atat pe plan intern, cat si extern, si petreceti ceva timp facand ceva care ne relaxeaza si ne permite sa ne deconectam.
  • Stabiliti obiective realiste si realizabile.
  • Nu lasa totul in ultimul moment. Invatati sa gestionati timpul si sa ne planificati activitatea intr-un mod flexibil.
  • Ai grija de mediul in care lucrezi (curatenie, ordine, lumina etc.).
  • Promovati relatiile sociale la locul de munca si comunicati  asertiv .
  • Invata sa reduca tensiunea prin tehnici precum meditatia, relaxarea sau yoga.
  • Evitati gandurile catastrofale si descalificarea pentru greselile facute. Erorile sunt o parte inevitabila a indeplinirii unei sarcini uneori si pot fi o sursa de invatare si imbunatatire.
  • Aveti grija de obiceiuri precum dedicarea timpului somnului si odihnei si mentineti o dieta adecvata. De asemenea, putem include exercitii fizice in rutina noastra zilnica, in mod regulat si adaptat abilitatilor noastre, deoarece ne imbunatateste starea de spirit in general, creste stima de sine si reduce nivelul de stres.