Am subliniat cauzele si efectele stresului in acest articol. Sper ca o gasiti de ajutor. 

Ceea ce streseaza o persoana poate sa nu o streseze pe alta. Stresul in sine nu este neaparat daunator. Cu toate acestea, sa inveti cum sa o faci este important pentru bunastarea ta fizica si mentala.

Ce este Stresul

Stresul este un raspuns natural care va permite sa faceti fata situatiilor provocatoare sau periculoase. Orice stimul intrinsec sau extrinsec care evoca un raspuns biologic este cunoscut sub numele de stres. 

Stresul este o parte normala a vietii. Puteti experimenta stresul din mediul inconjurator, din corp si chiar din ganduri. Cauzele si efectele stresului pot varia de la o persoana la alta. Corpul reactioneaza la aceste schimbari cu raspunsuri fizice, mentale si emotionale. 

5 cauze comune ale stresului asupra corpului tau

1. Nesiguranta – financiara, de munca sau de alta natura

In timp ce majoritatea dintre noi se simt nesiguri uneori, unii se simt nesiguri de cele mai multe ori. Acest lucru poate veni ca urmare a diferitilor factori:

  • Probleme financiare
  • Cauta un loc de munca bun
  • Genul de copilarie pe care ai avut-o
  • Traume din trecut
  • Experiente recente de esec sau respingere
  • Singuratate
  • Anxietate sociala
  • Credinte negative despre tine
  • Perfectionism
  • A avea un parinte sau un partener critic.

Toate acestea pot contribui la insecuritate.—care poate duce ulterior la stres.

2. O rutina solicitanta

Rutina solicitanta poate avea o taxa uriasa pentru toata lumea. Cererile pot veni din munca, relatii, presiuni financiare si alte situatii. 

Aceste rutine solicitante pot reprezenta o provocare reala sau perceputa sau o amenintare la adresa bunastarii unei persoane – care, la randul sau, poate provoca stres.

De asemenea, atunci cand exista prea multi factori de stres la un moment dat, poate submina sanatatea mentala si fizica a unei persoane si poate deveni daunator.

3. Conflicte interpersonale

Conflictele interpersonale apar ca urmare a certurilor, certuri, unei atmosfere inconfortabile in timpul unei conversatii sau activitati, atitudinilor sau comportamentului negativ intre doua sau mai multe persoane. 

Cei mai studiati factori de stres organizationali sunt conflictele interpersonale cu supervizorii si/sau colegii de munca, lipsa controlului, suprasolicitarea muncii, conflictul de rol, ambiguitatea rolului, lipsa autonomiei, lipsa sprijinului, nesiguranta locului de munca, orele lungi de lucru si constrangerile situationale.

4. O experienta traumatizanta

Atunci cand experimentezi un eveniment traumatic, apararea corpului tau are efect si creeaza un raspuns la stres, care te poate face sa simti o varietate de simptome fizice, sa te comporti diferit si sa experimentezi emotii mai intense. 

Un studiu realizat de psihologi a descoperit ca evenimentele traumatice ale vietii sunt cea mai mare cauza a anxietatii si depresiei, dar modul in care o persoana se gandeste la aceste evenimente determina nivelul de stres pe care il experimenteaza.

5. Stresul copilariei

In afara de adulti, copiii sufera si de stres. Multi copii sunt hartuiti la scoala sau neglijati acasa. 

Altii sunt abuzati fizic, emotional sau sexual. Multi sunt ingrijorati de teste sau examene si de notele scolare. Cu toate acestea, altii isi vad familia sfasiata de divorturi, certuri si lupte. 

Copiii stresati pot avea cosmaruri, dificultati de invatare, depresie sau tendinta de a fi retrasi. Unii par incapabili sa-si controleze emotiile. Un copil care sufera de stres are nevoie de ajutor urgent.

8 Efecte ale stresului asupra corpului tau

Stresul pare sa se inrautateasca sau sa creasca riscul de afectiuni precum 

1. Insomnie — tulburare de somn

Problemele de somn sunt unul dintre efectele stresului asupra corpului nostru. Stresul ii tine pe oameni treji noaptea din cauza ingrijorarii, anxietatii sau incertitudinii cu privire la viitor. 

Unii oameni se ingrijoreaza de locurile lor de munca, in timp ce altii sunt ingrijorati de problemele de familie sau problemele de sanatate. 

2. Obezitatea

Stresul poate provoca, de asemenea, obezitate. O afectiune medicala in care excesul de grasime corporala s-a acumulat in masura in care poate avea un efect negativ asupra sanatatii, ducand la probleme grave de sanatate. 

3. Boli de inima

Stresul poate face ca inima oricui sa bata rapid, puternic sau neregulat si poate creste frecventa pulsului, precum si tensiunea arteriala. De-a lungul timpului, stresul sever poate afecta inima cu o uzura crescuta din motivele mentionate.

4. Diabet

Diabetul se dezvolta atunci cand cantitatea de zahar din sange devine foarte mare. Ar putea veni ca rezultat din urmatoarele motive. Fie pentru ca corpul tau nu produce suficienta insulina, fie pentru ca organismul tau nu raspunde la insulina.

5. Depresie

Stresul poate face o persoana sa se simta furioasa sau fara speranta, ceea ce poate duce la depresie. De asemenea, stresul te poate face sa te simti mai putin capabil sa mentii obiceiuri pozitive, care sunt importante pentru gestionarea depresiei. 

Din acest motiv, simptomele depresiei se simt mai intense. Prin urmare, rezulta un stres suplimentar, care poate agrava apoi simptomele depresiei.

6. Epuizarea emotionala

Stresul te poate epuiza emotional complet. Astfel, te face sa te simti obosit de cele mai multe ori. 

In plus, epuizarea emotionala este o stare de a te simti uzat si epuizat din punct de vedere emotional din cauza stresului acumulat din viata personala sau profesionala, sau o combinatie a ambelor.

7. Deteriorarea relatiilor

Stresul poate provoca si are un efect masiv asupra relatiilor. Cineva care este absorbit de propriul stres poate deveni mai putin disponibil din punct de vedere emotional pentru partenerul sau. 

Ulterior, partenerii lor vor incepe sa se gandeasca sa paraseasca relatia. De asemenea, aceasta devine apoi o sursa suplimentara de stres pentru cuplu.

8. Stresul perturba strategiile sanatoase de coping

Atunci cand oamenii se confrunta cu stres, adesea inceteaza sa se implice in unele strategii sanatoase de coping, care de obicei ajuta la mentinerea dispozitiei lor pe drumul cel bun. 

Cu alte cuvinte, atunci cand stresul declanseaza o stare de spirit scazuta, este mai probabil ca persoana sa sara peste strategiile tipice de reglare a starii de spirit sanatoase, rezultand astfel in continuare probleme de dispozitie.

10 moduri de a gestiona si reduce cauzele si efectele stresului

  • Incercati sa va acordati putin timp liber si sa va odihniti adecvat
  • Cand cineva te supara, incearca sa ramai calm. 
  • Mancati o dieta bine echilibrata, sanatoasa
  • Dormiti suficient si faceti exercitii fizice.
  • Incredeti-va intr-un membru al familiei sau intr-un prieten de incredere
  • Limitati consumul de cofeina si alcool si nu utilizati nicotina, cocaina sau alte droguri stradale.
  • Luati pauze de la munca
  • Petrece timp cu familia sau prietenii
  • Invata sa faci lucruri cu mainile tale sau invata sa canti la un instrument muzical
  • Nu va concentrati continuu pe scenariile cele mai defavorabile. O astfel de gandire nu face altceva decat sa epuizeze rezervele emotionale.

Daca nu credeti ca gestionati cu succes factorii de stres din viata dvs., obtineti ajutor de la furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala sau de la un specialist in sanatate mintala. 

Exista multe strategii eficiente care va pot ajuta sa limitati sau sa reduceti cauzele si efectele stresului. Ajustati-va mediul si controlati mai bine nivelul de stres.