Viata este facuta din decizii care sunt planificate pana la un anumit punct. De la cresa pana la liceu, totul este destul de liniar. Abia dupa aceea apar primele ocazii de a face alegeri. Si de multe ori, prima decizie se invarte in jurul drumului tau profesional.

Ai oameni care o stiu inca din liceu, in timp ce unii o inteleg in timpul studiilor si altii care ajung sa lucreze in moda printr-o coincidenta fericita.

De multe ori in momentul in care iti alegi calea academica apare indoiala. Si daca stii deja ca vrei sa lucrezi in moda, te vei intreba daca este mai bine sa te specializezi in sector de la inceput. Indoiala bate si la usa celor care si-au terminat deja studiile, dar gandeste-te la validitatea specializarii in moda pentru a putea lucra pentru o companie importanta.

De aceea am decis sa va ghidam in luarea deciziei de a studia moda sau de a nu lucra in industrie.

„Trebuie sa studiez moda pentru a lucra intr-o companie de moda?” Aceasta este o intrebare pe care o are fiecare profesionist in moda aspirant. Si raspunsul este da si nu.

Permiteti-mi sa risipesc chiar acum mitul ca absolvirea unei scoli de moda este o cerinta pentru a lucra in acest domeniu. Intr-adevar, majoritatea profesionistilor in moda au un background care nu include neaparat un maestru in moda. Puteti arunca o privire la seria noastra de interviuri pentru a confirma ca, in realitate, majoritatea persoanelor din interior nu au o diploma in moda.

Am raspuns cu da si nu la intrebarea principala a articolului respectiv – adica trebuie sa studiezi moda pentru a lucra in industrie – pentru ca totul depinde de domeniul in care vrei sa lucrezi.

Daca intentionati sa mergeti spre o cariera creativa, atunci este necesar sa urmati un curs de moda pentru ca niciun curs de literatura, limbi straine, comunicare sau economie nu va va invata cum sa faceti schite tehnice. Designerul, modelistul, croitorul si fotograful sunt toate profesii care necesita urmarea unui anumit curs. Nimic nu te impiedica sa iei cursuri mai „generice” la uni si sa le combini cu un curs specific in fluxul modei care te intereseaza.

Este sfarsitul diplomei de licenta in economie si iti dai seama brusc ca vrei sa devii stilist? Nu va faceti griji, puteti incepe un curs de styling. A avea o cale academica mai „generic” este o optiune excelenta daca nu esti sigur ca moda este pentru tine. Asa daca dupa cativa ani iti dai seama ca nu este facut pentru tine, poti schimba cariera fara sa te intrebi ce sa faci acum.

Pentru toate rolurile non-creative care implica departamente precum comunicatii, PR, merchandising, cumparaturi, digital, comert electronic, finante, marketing, management de proiect si editorial, nu este o cerinta sa ai o diploma in moda.

Multi prieteni care lucreaza in moda si au facut o scoala de moda au recunoscut ca, daca ar avea de ales, nu ar reface o scoala de moda, ci ar merge la universitate.

Majoritatea dintre ei au ales sa faca o diploma de licenta in scoala de moda, mai degraba decat sa mearga la universitate, din cauza conceptiei gresite ca trebuie sa mergi la o scoala de moda pentru a lucra in cele mai bune companii din sector. Notiunile de baza pe care le invatati la un curs de economie sunt compatibile cu rolurile de comerciant, cumparator si marketer. In ceea ce priveste media, literatura si studiile lingvistice, acestea va vor ajuta sa obtineti un loc de munca in PR, editorial si comunicare.

Un alt mit de risipit? Efectuarea unui master in managementul modei in timp ce aveti o diploma de limba nu va va fi mai usor. Pentru un rol de marketing, managerii de angajare vor prefera pe cineva cu o diploma in economie si un master in industrie. Desi un master in moda va va oferi mai multe puncte, o multime de roluri in sector includ o mare afinitate cu cifrele, motiv pentru care un candidat cu o diploma in economie va fi favorizat.

Cu toate acestea, valoarea adaugata a unei scoli de moda in comparatie cu o universitate este reteaua. Intr-o scoala de moda, toti profesorii sunt profesionisti in moda in functie, asa ca este mai usor sa intri intr-o companie de moda in timpul sau la sfarsitul unui curs. Este ceva ce nu se intampla atat de usor intr-o universitate. Multe scoli de moda au relatii cu companii de moda, asa ca asta te-ar putea ajuta sa ajungi mai usor unde vrei.

Pe de alta parte, sa ai o diploma in economie este grozav, dar, daca o universitate are niste contacte cu companii de moda (mai ales daca a ta este in orase precum Milano, Paris sau Londra unde toate marcile principale de moda isi au sediul) nu au dreptul. pentru a va avantaja gasirea unui loc de munca in moda.

Pana la urma, lumea modei este cu adevarat dinamica. Cu cat avansati mai mult in cariera, cu atat experienta academica va conta mai putin. Ceea ce va conta va fi experienta ta de lucru. Nu toti directorii executivi au absolvit o diploma in economie, asa ca totul depinde de experientele pe care le vei avea.

Daca ai posibilitatea de a face un stagiu intr-o companie de moda in timpul petrecut la universitate, asta inseamna ca vei adauga experienta profesionala CV-ului tau. Te va ajuta sa intri mai usor in moda si vei ajunge sa ai aceleasi oportunitati ca oamenii care au iesit de la o scoala de moda.