De doua ori pe an la Paris, moda are cel mai exclusivist, scump si extraordinar moment al sau: haute couture. Te poti gandi la couture ca fiind cea mai inalta moda. Haute Couture are loc anul acesta la Paris in perioada 23-26 ianuarie.

Schiaparelli va deschide aceasta saptamana a modei, iar alte 30 de case isi vor prezenta colectiile, potrivit Federatiei Haute Couture si Fashion, care organizeaza evenimentul. In acest context, m-am gandit ca ar fi interesant sa va impartasesc cateva lucruri cheie pentru a intelege mai multe despre haute couture, cum functioneaza si scopul sau in moda. 

Ce este Haute Couture

Sa incepem cu semnificatia acestui cuvant. „Haute Couture” se traduce literalmente din limba franceza „high dressmaking”, care este, practic, crearea de imbracaminte exclusiva, personalizata. Haute couture inseamna de fapt ca toate piesele sunt construite manual de la inceput pana la sfarsit si sunt realizate din tesaturi de inalta calitate si cusute cu o atentie extrema la detalii si finisate de cei mai experimentati si capabili canalizari. In saloanele de vanzari couture gasesti modele realizate la comanda. Iar clientii pot alege lucruri precum greutatea firelor folosite in articole de imbracaminte in functie de locul in care locuiesc. Ceea ce, dupa cum probabil poti spune, nu este posibil in nicio alta colectie de pret-a-porter din moda in care doar alegi hainele pregatite pentru tine in magazine. 

Haine Haute Couture

Articolele de imbracaminte haute couture sunt realizate in intregime manual de cei mai priceputi artizani si mesteri ai industriei si reprezinta cea mai buna calitate in moda pe care o pot cumpara banii. Si da, acest lucru are un pret, chiar daca la acel nivel, pretul sau bugetul nici macar nu sunt luate in considerare. Anumite piese sunt evaluate la peste 100.000 USD.

Fiecare tinuta necesita intre doua si trei luni de munca. Crearea unei rochii couture Giambattista Valli poate dura aproximativ 240 de ore si 6.000 de metri de tesatura. ​

Couture High Fashion

S-ar putea sa nu stiti ca termenul „Haute Couture” este protejat legal si, prin urmare, poate fi folosit doar de marcile aprobate de Ministerul Industriei francez. Asa ca da, nu te poti trezi intr-o zi si decizi sa devii un brand de moda haute couture. Nu conteaza cat de uimitoare sunt rochiile tale sau cat de luxoase sunt tesaturile. Deci, care sunt regulile pentru a deveni parte din acest grup de elita de couturieri? 

Case de Couture

Casele de moda care fac parte din acest grup de elita trebuie sa respecte reguli stricte decise de Chambre Syndicale de la Haute Couture care includ:

  • avand un atelier la Paris care angajeaza cel putin 20 de muncitori tehnici
  • realizarea de articole de imbracaminte la comanda pentru clientii particulari cu una sau mai multe accesorii
  • folosind un atelier (atelier) care angajeaza cel putin 15 angajati cu norma intreaga. 
  • Casele Haute Couture trebuie sa prezinte publicului o colectie de nu mai putin de 50 de modele originale – atat articole de imbracaminte de zi, cat si de seara – in fiecare sezon, in timpul unei prezentari de moda din ianuarie si iulie.

Casele de moda aprobate pot fi sustinute in posibilitati strategice, de comunicare, de marketing si economice, tehnologice, culturale si chiar politice.

Charles Frederick Worth (1825–1895), este considerat pe scara larga parintele haute couture.

In interiorul unui salon, couturierii si-au prezentat look-urile clientilor in direct pe modele. Clientii au selectat un model, au specificat culori si tesaturi si au avut un duplicat de imbracaminte pe masura.

Unele dintre primele case de couture precum Balenciaga, Chanel, Dior, Yves Saint Laurent… exista si astazi, sub conducerea designerilor moderni, dar imbracamintea la comanda nu mai este principala sursa de venit. Haute Couture pentru aceste Maison de astazi este mai mult despre imaginea marcii si valoarea si perceptia acesteia, astfel incat alte produse de lux, cum ar fi pantofii, gentile, dar si parfumurile si proiectele de licentiere sa obtina profituri mai mari pentru companie.

In fiecare an, expozitii sau evenimente Haute Couture au loc la unele dintre cele mai faimoase si extravagante muzee si locatii rafinate din intreaga lume si capitalele modei. Poate va amintiti spectacolul Fendi de la Fontana di Trevi din Roma. Deci nu este vorba doar despre haine, ci si despre crearea unor spectacole frumoase si luxoase. Pentru cea mai recenta emisiune Dior, de exemplu, directorul de creatie Maria Grazia Chiuri i-a insarcinat artistei textile franceze Eva Jospin sa acopere peretii cu broderii de mana peisaj. Broderiile de perete masurau 350 de metri si au fost create trei luni. 

De obicei, spectacolele haute couture se termina cu look-uri de mireasa.

Vrei sa afli mai multe despre industria modei? Consultati noul nostru proiect – 365 de zile de moda – un buletin informativ zilnic cu informatii simple si rapide de citit, care va vor invata despre fundamentele industriei modei.