Sunt sanse sa fi auzit de termenul de echilibru intre viata profesionala si viata privata, dar este posibil sa nu stii ce este sau cum sa il atingi. In esenta, echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este un termen folosit pentru a descrie un echilibru intre timpul pe care il petrecem lucrand si timpul pe care il petrecem bucurandu-ne de activitatile de agrement. Desi nu este intotdeauna o impartire uniforma, un fel de compromis intre munca si relaxare este necesar pentru fiecare adult din lume.

Pentru multi dintre noi, ideea de a ne echilibra viata personala si cea profesionala suna atragator, dar ne lipsesc abilitatile si disciplina pentru a realiza acest lucru cu adevarat. Cu toate acestea, gasirea unui mediu fericit este esentiala pentru sanatatea noastra. Daca te lupti cu echilibrul dintre viata profesionala si viata privata, atunci este timpul sa-i intelegi importanta si sa inveti cateva abilitati care te vor ajuta sa atingi un echilibru mai bun.

De ce conteaza echilibrul dintre viata profesionala si viata privata

Credeti sau nu, ne petrecem aproape o treime din viata lucrand. In plus, suprasolicitarea ucide in jur de 750.000 de oameni pe an. Pentru multi dintre noi, simtim ca trebuie sa alegem munca in detrimentul placerii pentru a ajunge la capat si a merge inainte in viata. Cu toate acestea, pe baza acestor date, expertii spun ca intr-adevar trebuie sa facem o treaba mai buna pentru a atinge echilibrul dintre viata profesionala si viata privata.

Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este important pentru sanatatea si fericirea ta. Cand echilibram corect viata profesionala si cea personala, ne confruntam cu mai putine probleme de sanatate. De asemenea, suntem mai capabili sa ne atingem potentialul maxim la locul de munca, ceea ce ne permite sa ne atingem obiectivele de cariera. Si, probabil cel mai important, echilibrul dintre viata profesionala si viata privata evita epuizarea.

6 sfaturi pentru a imbunatati echilibrul dintre viata profesionala si viata privata

Daca te straduiesti sa gasesti un echilibru sanatos intre cariera si viata de acasa, iata 6 sfaturi care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti echilibrul dintre viata profesionala si viata personala.

1. Pastrati-va obiectivele de cariera atinse

Multi dintre noi devin atat de concentrati pe cariera noastra incat pierdem din vedere imaginea de ansamblu. Cu toate acestea, daca continuam sa ne asumam din ce in ce mai multa munca de dragul „a merge inainte”, devenim susceptibili la epuizare si la niveluri nesanatoase de stres. Din acest motiv, majoritatea expertilor va recomanda sa va pastrati obiectivele de cariera realiste si realizabile, in loc sa incercati sa va impingeti dincolo de limitele voastre.

Pe masura ce va planificati obiectivele, le puteti, de asemenea, sa le descompuneti in bucati mici, astfel incat sa va puteti ritma si sa atingeti etape mai mici pe parcurs. Apoi, puteti folosi fie un jurnal de moda veche, fie o aplicatie web de gestionare a proiectelor pentru a va tine pasul cu obiectivele si etapele dvs. De asemenea, acest principiu nu se aplica doar obiectivelor pe termen lung – aceasta include si lista dvs. de activitati saptamanale.

Mentinandu-ti obiectivele atinse si impartindu-le in pasi mai mici pe parcurs, te vei simti mai putin coplesit si vei evita sa te impingi prea departe.

2. Luati pauze regulate

S-ar putea sa credeti ca veti realiza mai multe in timpul zilei de lucru daca lucrati in pauza de pranz si evitati sa parasiti biroul pe cat posibil. Cu toate acestea, studiile arata ca oamenii care folosesc pauze scurte de 15 minute pe parcursul zilei de lucru si se indeparteaza de la birou pentru pranz sunt de fapt lucratori mai eficienti. In plus, pauzele regulate pe parcursul zilei de lucru va sporesc satisfactia generala la locul de munca, ca sa nu mai vorbim ca va ajuta sa echilibrati munca si bunastarea personala.

Aceste pauze devin si mai importante acum ca mai multi oameni lucreaza de la distanta decat oricand. Fara aceste pauze critice, te pregatesti sa nu te detasezi niciodata complet de munca ta, ceea ce, in cele din urma, dezactiveaza echilibrul dintre viata profesionala si viata privata.

3. Lasa locul de munca la locul de munca

Cu totii am trait zile in care, indiferent cat de mult ne-am stradui, nu bifam totul din lista noastra de lucruri de facut inainte de a ajunge timpul sa terminam. Cand se intampla acest lucru, s-ar putea sa va simtiti obligat sa va duceti munca acasa, astfel incat sa puteti termina acele sarcini ramase. Cu toate acestea, odata ce ai stabilit un precedent ca este in regula sa lucrezi dupa orele de program, te vei trezi in curand lucrand pana la moarte.

In plus, smartphone-urile faciliteaza transportul muncii noastre cu noi oriunde. Cu toate acestea, atunci cand instalati e-mailul companiei si alte aplicatii legate de munca pe telefon, nu va deconectati niciodata cu adevarat de la serviciu. Acest lucru nu este doar nesanatos, dar poate interfera cu capacitatea dumneavoastra de a va relaxa si de a va conecta cu gospodaria.

Asa ca, pe cat posibil, lasati munca la serviciu.

4. Prioritizeaza-ti sanatatea

Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este important pentru sanatatea dumneavoastra fizica, emotionala si mentala. Asadar, daca faci pasi spre prioritizarea acestor lucruri, te vei indrepta in cele din urma in directia unui echilibru mai bun intre viata personala si cea profesionala.

Cateva lucruri pe care le puteti face pentru a acorda prioritate sanatatii si bunastarii dvs. includ:

  • Fa-ti timp pentru miscare sau exercitii in fiecare zi
  • Alocati timp pentru relatii importante cu ceilalti
  • Urmand un program de somn consecvent
  • Practicarea atentiei
  • Mancand o dieta echilibrata

Cand iti faci timp pentru sanatatea ta, totul iese mai bine.

5. Fa-ti timp pentru familie

Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata nu inseamna doar sa te asiguri ca nu te suprasoliciti, ci si sa te asiguri ca iti aloci timp celor mai importanti pentru tine. Pentru multi oameni, asta inseamna sa-ti aloci timp familiei, fie ca este vorba de un partener romantic, de copii sau de parinti si frati.

Timpul de calitate in familie poate fi grozav pentru sanatatea ta mintala. Legaturile pe care le creati cu membrii familiei fac, de asemenea, mai usor sa faceti fata momentelor dificile si frustrante la locul de munca. Acest lucru va va asigura ca sunteti pregatit sa faceti fata zilelor stresante la locul de munca si va va ajuta sa va mentineti sanatatea si fericirea.

6. Invata sa spui nu

Majoritatea oamenilor care se confrunta cu echilibrul dintre viata profesionala si viata privata o fac pentru ca le este greu sa spuna nu supervizorului sau colegilor lor atunci cand li se cere sa isi asume o munca suplimentara. Din pacate, gasirea unui echilibru devine si mai dificila atunci cand nu spui nu.

A spune nu este o abilitate care necesita timp pentru a o stapani, deoarece necesita sa folosesti abilitati de comunicare asertiva, de care multora dintre noi le lipseste. Pentru a incepe, cautati modalitati mici de a spune nu persoanelor cu care va simtiti confortabil. Apoi, pe masura ce vi se pare mai usor, incepeti sa spuneti nu lucrurilor, deoarece are sens, chiar daca la inceput vi se pare dificil.

Daca tot iti este greu sa spui nu, poti folosi aceste sfaturi utile. In primul rand, daca ai o rutina zilnica bine stabilita de a-ti contura toate sarcinile pentru ziua respectiva, este mult mai usor sa spui nu muncii suplimentare, deoarece poti vedea clar ca nu ai timpul sau capacitatea mentala sa o asumi. . De asemenea, daca puteti atribui fiecarei sarcini un nivel de prioritate, este mult mai usor sa spuneti nu elementelor mai putin importante.

Gasirea unui echilibru intre munca si joaca este posibila

Este posibil sa nu gasiti niciodata un echilibru „perfect” intre viata personala si cea profesionala. Cu toate acestea, puteti gasi absolut cel putin o cale de mijloc daca sunteti dispus sa lucrati. Facand acest lucru, te va ajuta sa ai grija de tine, ceea ce trebuie sa facem cu totii. Daca esti dispus sa faci pasi pentru a te imbunatati, cariera ta va beneficia in cele din urma, la fel ca si viata ta personala.