In zilele noastre, este  secretul din spatele pielii stralucitoare. Dar care sunt beneficiile acestei vitamine care o fac un ingredient atat de popular pentru ingrijirea pielii? Descoperiti aceste sapte fapte cheie despre vitamina C in ingrijirea pielii si nu numai.

1. Portocalele nu sunt cea mai buna sursa de vitamina C

Desi cele mai bune din Florida contin destul de multa vitamina C, nu se afla in fruntea listei. Portocalele contin 50 mg pentru fiecare 100 g, in timp ce alte alimente precum coacazele negre (177 mg), ardeiul gras crud (139 mg), kiwi (92,7 mg) si capsunile (58,8 mg) contin mult mai mult.

Dar ce legatura are asta cu pielea ta? Academia Americana de Dermatologie rezuma astfel: „Alimentele intregi bogate in nutrienti, cum ar fi fructele si legumele, cerealele integrale si grasimile sanatoase sunt bune pentru intregul corp si asta include pielea.” Respectati o dieta proaspata, de sezon, bogata in produse crude, colorate si nu puteti gresi.

2. Ai nevoie de el in dieta ta (si ingrijirea pielii)

Super C este o parte esentiala a dietei tale, ajutand la sustinerea sistemului imunitar. Dar cand vine vorba de pielea ta, s-ar putea sa vrei sa aplici produse topice de ingrijire a pielii cu vitamina C pe langa adaugarea lor in dieta ta.

Local, este absorbit direct de pielea ta. Intre timp, vitamina C pe care o consumi este impartita intre diferite organe. In plus: corpul tau absoarbe doar o anumita cantitate din vitamina C pe care o consumi.

3. Este un antioxidant puternic

Dupa cum sugereaza si numele, antioxidantii (cum ar fi vitamina C) ajuta la blocarea stresului oxidativ. In mod normal, corpul nostru poate lupta impotriva stresului oxidativ prin propriile sale aparari antioxidante. Dar uneori, radicalii liberi (de la poluare, expunerea prea mare la soare etc.) ne coplesesc corpul si declanseaza stresul oxidativ. Si asta poate afecta diferitele straturi ale pielii. Care este paguba? Semne vizibile de imbatranire a pielii.

Dar sunt vesti bune! Vitamina C aplicata local poate ajuta la cresterea capacitatii organismului de generare de antioxidanti sau poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din piele.

4. Poate sustine productia de colagen a pielii

Vitamina C topica da o mana de ajutor productiei naturale de colagen a pielii – actiunea care mentine pielea intinsa si neteda. De aceea, vitamina C se gaseste adesea in produsele pentru imbatranirea pielii: ajuta la imbunatatirea fermitatii si elasticitatii pielii.

5. Este o putere de iluminare

Este cel mai cunoscut beneficiu al acestui super-erou al pielii – o stralucire blanda care face tenul tau sa arate proaspat.

Vitamina C lumineaza matitatea datorita procesului natural de imbatranire a pielii sau a factorilor externi precum fumul de tutun si poluarea. Utilizarea de rutina poate ajuta, de asemenea, la minimizarea aspectului petelor solare si la uniformizarea nuantei pielii. Cum? Datorita modului in care ajuta la scaderea aparitiei petelor intunecate, incurajeaza o nuanta mai stralucitoare, mai unificata a pielii.

6. Nu toate produsele cu vitamina C sunt create la fel

Cu cat concentratia de vitamina C este mai mare, cu atat produsul este mai puternic? Depinde. Concentratiile de 20% si peste pot avea un efect oxidativ – exact opusul a ceea ce cautam (care este un efect antioxidant ). Intervalul ideal de concentratie de vitamina C pentru un efect de intinerire este intre 5 si 15%. 

7. Exista multe forme de vitamina C

Acidul ascorbic este cea mai pura forma de vitamina C. Alte forme de cautat includ palmitatul de ascorbil, fosfatul de ascorbil de sodiu, ascorbatul de tetrahexildecil, glucozidul de ascorbil si fosfatul de ascorbil de magneziu. S-ar putea sa le vedeti cand verificati eticheta serului cu vitamina C sau a altor produse.


Pentru a rezuma lucrurile, vitamina C este un ingredient cu trei functii cheie:  antioxidant, intinerire si stralucire.  Poate fi folosit in regimul dumneavoastra pe tot parcursul anului si este un loc minunat de inceput pentru o piele sanatoasa si stralucitoare. Si nota noastra preferata de inchidere: nu uitati sa purtati protectie solara in fiecare zi.