Uleiurile esentiale sunt populare pentru beneficiile lor potentiale pentru sanatate si utilizarile versatile. Derivate din plante, aceste uleiuri concentrate poseda proprietati aromatice distincte si pot fi utilizate in diverse scopuri, inclusiv pentru promovarea relaxarii, atenuarea disconfortului si cresterea bunastarii generale.
Daca aveti de-a face cu afectiuni precum stresul, congestia nazala sau chiar acneea, sunt sanse ca unul dintre aceste uleiuri esentiale sa va ajute daca le utilizati corect.
1. Ulei de lavanda
Uleiul de lavanda promoveaza relaxarea si ameliorarea stresului. Multi observa ca ii calmeaza fara niciuna dintre proprietatile sedative ale benzodiazepinelor si ale altor medicamente anti-anxietate. Puteti adauga cateva picaturi de ulei de lavanda intr-un difuzor pentru a promova pacea in casa dumneavoastra. De asemenea, il puteti amesteca cu un ulei purtator si il puteti aplica pe tample sau punctele pulsului pentru un efect calmant. Unii oameni adauga chiar si cateva picaturi de lavanda in apa de baie pentru o inmuiere linistitoare.
Dincolo de efectele sale calmante, uleiul de lavanda este un diuretic si poate ajuta la problemele de digestie. Pentru aceasta, ar trebui sa combinati uleiul de lavanda cu ulei de cocos sau de masline si sa-l frecati pe stomac pentru a ameliora tulburarile digestive. De asemenea, puteti adauga cateva picaturi de ulei de lavanda in apa de baie pentru a usura durerile de stomac.
2. Ulei de eucalipt
Uleiul de eucalipt poate usura congestia respiratorie si poate reduce tusea. Daca aveti de-a face cu o raceala, alergii sau o infectie a cailor respiratorii superioare, adaugati cateva picaturi de ulei de eucalipt in apa fierbinte si inhalati aburul. De asemenea, il puteti amesteca cu un ulei purtator si il puteti aplica pe piept si gat pentru a promova o respiratie mai clara.
3. Ulei de menta
La fel ca uleiul de lavanda, uleiul de menta este un alt remediu pe baza de plante care ajuta digestia. Ajuta muschii peretelui intestinal sa se relaxeze si sa amelioreze crampele stomacale sau flatulenta. Puteti dilua uleiul de menta cu un ulei purtator si il puteti masa pe abdomen intr-o miscare in sensul acelor de ceasornic.
Uleiul de menta este, de asemenea, o solutie excelenta pentru durerile de cap frecvente si atacurile de migrena. Deoarece uleiul de menta contine mentol, poate ajuta la atenuarea tensiunii si la relaxarea muschilor. Pentru a atenua durerile de cap, aplica cateva picaturi de menta amestecate cu un ulei purtator pe tample sau pe ceafa.
4. Ulei de lamaie
Uleiul de lamaie energizeaza corpul si iti ridica starea de spirit. Tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati cateva picaturi de ulei de lamaie intr-un difuzor pentru a crea o atmosfera revigoranta. De asemenea, puteti adauga cateva picaturi de ulei de lamaie la o bratara cu difuzor de uleiuri esentiale si o puteti purta pentru a stimula starea de spirit.
5. Ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai are proprietati antibacteriene si antifungice. Acest lucru il face un dezinfectant natural remarcabil pentru maini si un antiseptic pentru taieturi si zgarieturi minore. Pentru a-l folosi in oricare dintre aceste scopuri, pur si simplu diluati uleiul de arbore de ceai cu un ulei purtator si aplicati-l local.
De asemenea, puteti folosi ulei de arbore de ceai pentru a combate matreata sau pentru a calma mancarimea scalpului. Daca doriti sa il utilizati in acest scop, adaugati cateva picaturi in sampon sau cumparati un sampon special formulat pentru tipul dvs. de par, care contine deja ulei de arbore de ceai ca ingredient.
6. Ulei de tamaie
Uleiul de tamaie poate ajuta la diferite afectiuni de sanatate, inclusiv inflamatia si problemele de somn. Daca doriti sa profitati de proprietatile sale antiinflamatorii, amestecati cu un ulei purtator si aplicati pe piele. In caz contrar, puteti difuza uleiul de tamaie folosind un difuzor sau un arzator de ulei esential.
7. Ulei de salvie
Uleiul de salvie poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, poate ajuta la sanatatea ochilor si vederea.
Puteti folosi uleiul de salvie in mai multe moduri, inclusiv intr-un difuzor de uleiuri esentiale sau pe cale orala. Daca vrei sa-l difuzezi, pune-l in difuzorul tau cu cantitatea recomandata de apa. Daca preferati sa-l ingerati, adaugati o picatura sau doua la ceai sau un smoothie o data pe zi.
8. Ulei de lemn de santal
Uleiul de lemn de santal este un remediu natural excelent pentru afectiuni ale pielii precum acnee, eczeme sau psoriazis. Nu trebuie aplicat niciodata direct pe piele de la sine, asa ca amestecati-l intotdeauna cu un ulei purtator sau diluati-l intr-un alt mod. Odata ce faci, il poti aplica pe zona afectata pentru usurare.
Daca nu ati folosit niciodata ulei de lemn de santal, aveti grija. Unii oameni pot experimenta reactii alergice, care va vor contracara incercarile de a va curata pielea. Daca aveti indoieli, consultati un dermatolog inainte de a utiliza acest ulei esential.
Ai grija de corpul si mintea ta cu elemente naturale
Uleiurile esentiale sunt o modalitate excelenta de a va ingriji corpul si mintea in mod natural. Sunt derivate din plante naturale si elemente de pamant si rareori contin substante chimice sau alte ingrediente artificiale. Acest lucru le face un ajutor homeopatic perfect pentru sanatate.
De asemenea, puteti combina uleiurile esentiale cu alte modificari ale stilului de viata sanatos pentru a va imbunatati sanatatea fizica si mentala.