Printre diferitele vise care izvorasc din fiecare minte umana, apar cateva pe care le au aproape toti oamenii. Visele in care cineva cade, sau este urmarit, sau se ridica prin aer, sau isi pierde mobilitatea, par a fi manifestari comune ale unei experiente umane comune. Aparent, sinele nostru visator nu a pierdut niciodata din vedere un adevar elementar, in ciuda numeroaselor moduri in care umanitatea s-a fragmentat de-a lungul istoriei, ramanem membri ai unei singure specii.

Interpretare vise – Unele vise sunt tipice unei anumite culturi. Fantezia in care visatorul sustine un examen si se uita in gol la hartia din fata sa, este o expresie foarte frecventa a anxietatii in societatile industrializate. Dar visul de a fi urmarit trece granitele culturale. Un Maasai poate visa ca este hartuit de un animal; un newyorkez, de un barbat cu cutit; Dar teama de a fi atacat este un sentiment atat de fundamental, incat aceste vise apar in toate societatile. Indiferent, chiar si visele obisnuite au semnificatii usor diferite pentru fiecare visator.

Cu toate acestea, si spre deosebire de libertatea generala de care ne bucuram cu totii de a ne modela viata de vis in conformitate cu particularitatile noastre personale, facandu-le astfel de neinteles pentru altii, exista o serie de vise pe care aproape toti le visam in acelasi mod:

Visele nuditatii

Visul de a ne gasi goi sau prost imbracati in fata strainilor apare, de asemenea, fara ca noi sa experimentam sentimente de rusine in timpul acestuia. Dar cand suntem interesati, este atunci cand aduce astfel de sentimente si vrem sa fugim sau sa ne ascundem, fiind apoi atacati de acea paralizie singulara care ne impiedica sa facem orice miscare, lasandu-ne neputinciosi sa punem capat situatiei dureroase in care ne regasim.

Visul mortii celor dragi

Alte vise pe care trebuie sa le consideram tipice sunt si ale caror continut implica moartea celor dragi: parinti, frati, copii etc. In primul rand, observam ca aceste vise sunt impartite in doua clase: cele in timpul carora nu experimentam nicio durere, si cele in care ne simtim posedati de o suferinta profunda pana la varsarea somnului amar lacrimi.

Primele nu pot fi considerate tipice si, prin urmare, nu ne intereseaza in acest moment. Analizandu-le, constatam ca inseamna ceva foarte diferit de ceea ce constituie continutul lor si ca functia lor este de a acoperi orice dorinte diferite. Foarte diferite de acestea, sunt visele in care este reprezentata moartea unei rude iubite si simtim afectiuni dureroase. Intelesul sau este, de fapt, ceea ce apare manifest in continutul sau, adica dorinta ca persoana la care se refera sa moara. Este foarte sigur ca sentimentele tuturor celor care au avut oricare dintre aceste vise se vor razvrati impotriva acestei afirmatii.

Visul examenului

Oricine a absolvit diploma de bacalaureat sau un examen, poate marturisi tenacitatea cu care il urmareste visul si angoasa ca va fi suspendat si va trebui sa repete cursul, etc.

Pentru detinatorul unei diplome academice, acest vis tipic este inlocuit cu cel pe care trebuie sa-l sustina la examenul final, un vis in timpul caruia obiecteaza degeaba ca au trecut multi ani de cand a obtinut diploma dorita. 

In aceste vise, amintirea pedepselor pe care greselile noastre le meritau in copilaria noastra, care reinvie in noi si ajunge sa fie legat de cele doua puncte culminante ale studiilor noastre.

Cadere in somn

La un moment dat, aproape toata lumea a fost trezita brusc de senzatia agonizanta a caderii de la o inaltime mare. Acest cosmar tulburator poate fi cauzat de o scadere a tensiunii arteriale, o miscare de lichid in urechea medie sau un picior care iese de pe marginea patului.

Dar visele care includ o cadere ca parte a unui proces sunt aproape la fel de frecvente ca acestea si par sa aiba radacini mai profunde. Unii psihologi speculeaza ca aceste din urma vise isi recunosc radacinile in momentul in care sugarul face primii pasi si ca situatia precara este imprimata creierului ca o metafora de nesters pentru nesiguranta. 

Oricare ar fi cauza lor, visele cu cadere sunt imagini puternice care se preteaza la multe interpretari. Freud a propus doua. La femei, el a teoretizat, caderea insemna sa se predea tentatiei erotice: visatorul se vedea pe sine ca femeia cazuta. Pe de alta parte, caderea a fost, de asemenea, un exemplu de implinire a dorintei exprimata de ambitia de a reveni la copilarie, in care copilul care cadea a fost ridicat si tinut in bratele linistitoare.

O teorie actuala sustine ca caderea exprima in general nesiguranta. Persoanele care se confrunta cu suferinta divortului sau a caror securitate la locul de munca este in pericol, pot visa sa cada de pe o stanca. Un baiat care aude brusc o cearta intre parinti poate avea cosmaruri in care se gaseste cazand intr-o fantana adanca. Pentru omul care se teme de neputinta, caderea poate reprezenta incapacitatea de a realiza o erectie.

Visele de a fi urmarit

Visul in care cineva este urmarit sau atacat – care include adesea senzatia de a fi atasat iremediabil de pamant – este comun tuturor societatilor. In Statele Unite, cercetarile indica faptul ca atacul tematic – persecutia defineste unul dintre cele mai comune doua vise de anxietate care apar in grupuri la fel de diverse precum studentii, detinutii sau recrutatii militari. Ca si in cazul viselor de cadere, visele in care suntem urmariti sunt o metafora a visului pentru nesiguranta.

Traditia psihanalitica sugereaza ca aceste vise exprima doua anxietati subconstiente fundamental diferite: in cazul viselor cu cadere, frica de pierdere a afectiunii; in cea de atac-persecutie, frica de castrare sau – pentru femei – cea de agresiune sexuala. O alta interpretare sustine ca femeia care este urmarita in vise isi exprima dorinta de a fi curtata.

Aceste interpretari variaza de la simpla teama de a fi atacat de un crocodil pana la infinitele fantezii subtile in care persecutorul reprezinta un aspect nerezolvat in viata sau personalitatea visatorului.

Focul

Impreuna cu pamantul, aerul si apa, focul este unul dintre cele patru elemente vechi; una dintre bazele care constituie existenta. Aceasta prezenta primordiala si natura sa paradoxala il fac – in toate culturile – un simbol obligatoriu, desi ambiguu, al viselor.

Focul genereaza lumina si caldura in timp ce distruge combustibilul care il alimenteaza; fascineaza prin miscarea mereu plina de viata, care este si ea invariabila; poate hrani viata sau o poate anihila; este capabil sa distruga materia sau sa o transforme. Focul poate fi prieten sau dusman, binecuvantare si amenintare, divinitate si blestem. Energia sa constanta il face un simbol puternic al vietii, chiar viata eterna; dar anunta si chinurile vesnice ale iadului. In timp ce este domesticit acasa sau in cuptorul fabricii, este o forta salbatica, corsetata temporar de ingeniozitatea umana.

In vise focul poate insemna transformare, purificare, iluminare spirituala, iubire, pasiune sau sexualitate; totul depinde de context. Un foc mic si bland poate avea un sens de pace si echilibru cu sine; focul necontrolat, pe de alta parte, este un simbol primar al distrugerii. Un incendiu care ar consuma o casa ar putea indica deteriorarea sau moartea unei persoane; poate cineva bolnav si care ,,arde” de febra.

Apa

Originea si leaganul tuturor fiintelor vii, apa este prezenta acolo, unde se gaseste viata. La fel ca focul, are o natura duala. Este uterul si este mormantul; element de sustinere si forta distructiva; prezenta purificatoare si corupatoare, de asemenea.

Cand ruleaza in rauri si mari, intruchipeaza schimbari si miscari constante; dar este, de asemenea, egal cu sine. Desi este echivalat cu focul ca element esential pentru viata, prezenta sa este mai lenta, mai grea, mai reconfortanta. Deoarece poate purifica fara a distruge, figureaza in riturile multor religii. Apa botezului, mai ales, sugereaza cumva apele nasterii si simbolizeaza inceputul unei noi vieti. Desi rezuma pasivitatea si condescendenta – principiul traditional feminin – in niciun caz nu trebuie confundat acest lucru cu impotenta sau homosexualitatea. In Tao, apa intruchipeaza forta slabiciunii; 

In vise , apa poate sugera uterul, securitatea prenatala, fericirea.