Intimitatea se refera la un sentiment strans impartasit intre 2 persoane, bazat pe cunoasterea si familiaritatea cu cealalta persoana. Dorinta de intimitate nu scade odata cu varsta si nu exista nici o varsta la care intimitatea, inclusiv intimitatea fizica, este inadecvata.

Cu toate acestea, tulburarile si schimbarile emotionale care apar adesea cu imbatranirea pot interfera cu dezvoltarea si mentinerea unei relatii intime. Imbatranirea poate schimba, de asemenea, modul in care este exprimata intimitatea.

Intimitatea, in special intimitatea fizica, poate fi pierduta din cauza urmatoarelor lucruri:

Pierderea unui partener: pierderea sau absenta unui partener, sau mai mult dependenta de filme pentru adulti pe site-uri precum https://www.woosex.net/ este probabil cea mai frecventa bariera legata de varsta pentru intimitate. Diverse tulburari care devin mai frecvente cu imbatranirea pot interfera cu intimitatea fizica. Tulburarile vasculare si diabetul pot provoca disfunctii erectile. Artrita poate limita miscarile si le poate face dureroase.

Durerea, disconfortul, drogurile si ingrijorarea asociate unei tulburari pot amortiza dorinta de intimitate. Deficienta cognitiva moderata pana la severa complica problemele consimtamantului si confortului in timpul actului sexual. Pentru partener, stresul si cerintele ingrijirii pot interfera cu intimitatea.

Utilizarea medicamentelor

Adultii in varsta au mai multe sanse sa ia medicamente (de exemplu, antihipertensive, medicamente psihoactive) care pot provoca probleme care afecteaza intimitatea (de exemplu, disfunctie erectila, libido redus). Nivelurile de hormoni sexuali scad, provocand modificari (de exemplu, atrofie vaginala, lubrifiere vaginala redusa) care fac sexul incomod sau dificil. Libidoul poate scadea.

Reticenta de a discuta efectele imbatranirii: daca persoanele in varsta dezvolta probleme care interfereaza cu intimitatea fizica sau daca se simt jenati de schimbarile din corpul lor, este posibil sa nu doreasca sa discute aceste schimbari cu partenerul lor sau cu un specialist care poate oferi sfaturi si metode de tratament extrem de eficiente.

Discrepanta in asteptarile partenerilor

Un partener poate dori anumite apropieri fizice de intimitate, dar celalalt nu. De cele mai multe ori, comunicarea sincera ii poate ajuta pe ambii parteneri sa isi rezolve problemele de intimitate. O viata sexuala implinita este foarte importanta pentru un cuplu. Conexiunea va deveni mai puternica si ambii parteneri se vor simti mult mai bine si mai apropiati.

De asemenea, oamenii in varsta care traiesc cu membrii familiei au mai putine oportunitati de confidentialitate, care sunt necesare pentru intimitatea fizica. Intr-o astfel de situatie, este necesar sa aveti grija la tot ce faceti. Optati pentru activitati care va plac, care va relaxeaza si care va fac o persoana mai fericita.

Intimitatea nu inseamna doar sex ci si diverse lucruri pe care le faceti impreuna cu partenerul si care va imbunatatesc conexiunea. Intimitatea este despre a petrece timp de calitate, indiferent de ce inseamna asta. Poate fi vorba de sex sau de lucruri care va binedispun si va fac mai fericiti si mai impliniti.

Treceti la alte forme de intimitate

Unele cupluri prefera alte forme de intimitate (de exemplu, atingerea, masajul, sarutul, expresii verbale de afectiune) care exprima familiaritatea, grija sau implicarea cu partenerul lor. Cu toate acestea, multi oameni in varsta continua sa aiba o relatie sexuala sanatoasa.

Intimitatea, in special intimitatea fizica, poate ajuta la prevenirea depresiei si la imbunatatirea stimei de sine si a sanatatii fizice. Daca persoanele in varsta au un nou partener de sex, ar trebui sa se bucure de sex din plin, insa cu protectie. Contactarea infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA, este un risc, indiferent de varsta, iar medicii ar trebui sa discute despre masurile sexuale sigure cu pacientii mai in varsta.

Multi oameni in varsta, in special cei care traiesc singuri, gasesc satisfactie si un sentiment de companie in interactiunile cu un animal de companie. Grija unui animal de companie poate oferi oamenilor un sentiment de scop si conectare.