Persoanele care consumă zilnic lactate dietetice au un risc redus de a dezvolta celule cancerigene la nivelul sistemului digestiv, susţin cercetătorii de la Institutul Naţional de Cancer din Statele Unite ale Americii.

Oamenii de ştiinţă spun că femeile prezintă un risc cu aproximativ 25 la sută mai mic de a se îmbolnăvi de cancer, în timp ce riscul la bărbaţi este redus cu 16 la sută dlaptele-scade-riscul-canceruluie a dezvolta celule cancerigene. „Atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, consumul de produse lactate, de alte alimente bogate în calciu şi de suplimente cu calciu a fost asociat cu o scădere a riscului de apariţie a cancerului la nivelul tubului digestiv”, spune Yikyung Park, autorul studiului. 

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 500.000 de persoane care au fost rugate ca să completeze un chestionar despre obiceiurile culinare, în anul 1996, iar studiul a durat şapte ani, timp în care subiecţii erau chemaţi periodic la control.

Astfel, femeile care au consumat cele mai mari cantităţi de calciu, adică 1.881 miligrame pe zi, au prezentat un risc de îmbolnăvire de cancer cu aproximativ 25 la sută mai scăzut decât cele care au consumat cele mai mici cantităţi de calciu, 494 miligrame pe zi. Scăderea acestui risc a fost mult mai evidentă în cazul cancerului la colon. În acelaşi timp, bărbaţii care au consumat cele mai mari cantităţi de calciu, 1.530 de miligrame pe zi, au prezentat un risc diminuat cu 16 la sută de a dezvolta cancer colorectal, comparativ cu cei care consumau cele mai mici cantităţi de calciu, 526 miligrame pe zi, explică cercetătorii americani. Pe de altă parte, consumul regulat de calciu nu pare să aibă nici o legătură cu scăderea frecvenţei cancerelor de prostată, mamar, şi a celorlalte tumori canceroase din afara organelor sistemului digestiv.

Mai mult, calciul s-a dovedit eficient în frânarea procesului de creştere anormală a ţesuturilor şi în stimularea procesului de reconstrucţie normală a celulelor din tractul gastrointestinal şi de la nivelul sânilor. De asemenea, calciul reduce eventualele leziuni la nivelul mucoasei intestinului gros, adaugă oamenii de ştiinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here