Deja a devenit o traditie pentru romani sa-si faca vacantele pe litoralul bulgaresc, in defavoarea celui autohton. Si, totusi, de ce fac romanii aceasta alegere?
Conform Cotidianul, preturile practicate de hotelierii romani de pe litoral sunt mai mari decat cele din statiunile din Turcia si la un nivel apropiat de cele practicate de cei din Bulgaria.
In Romania
Publicatia a comparat preturile la pachete turistice in varf de sezon, care includ cazare intr-o camera dubla, deci pentru doua persoane, dar nu includ si transportul. Astfel, in Mamaia, un sejur de sapte nopti intr-un hotel de 3 stele, cu demipensiune, costa 650-750 euro/camera dubla. In cazul in care se opteaza pentru all-inclusive, se va ajunge la 3.000-3.500 de lei pentru o camera dubla pe sapte nopti.
Preturile cresc in cazul hotelurilor cu 4 stele. Se ajunge la 800 euro/camera, cu demipensiune. Varianta all-inclusive costa 3.800 de lei/camera, adica aproximativ 900 de euro pentru un sejur de o saptamana.
In Bulgaria
In Nisipurile de Aur, doua persoane vor plati pentru sapte nopti de cazare cu demipensiune intr-un hotel de 4 stele intre 550 si 700 de euro, in vreme ce pentru all-inclusive pretul ajunge la 700-900 de euro.
Preturile sunt mai mici pentru hotelurile de 3 stele. Pentru un sejur de sapte nopti, cu demipensiune, pretul este de 400-500 de euro/camera dubla, in vreme ce pentru un sejur all-inclusive se ajunge la 550-650 de euro/camera dubla/noapte.
Si in statiunea Marmaris din Turcia preturile sunt mai mici decat pe litoralul romanesc. In cazul unui hotel de 3 stele, un sejur de sapte nopti cu demipensiune va ajunge la 380-450 de euro/camera dubla. Cei care vor opta pentru all-inclusive vor achita 450-600 de euro pentru doua persoane.
In cazul hotelurilor de 4 stele, preturile vor fi de 500-650 de euro pentru varianta cu demipensiune si 700-850 de euro pentru all-inclusive.
De unde aceasta diferenta de pret?
Diferentele de pret sunt explicabile. Turcia are mult mai multe statiuni, deci si concurenta este mai mare. „La noi nu e concurenta din Turcia. Acolo sunt multe tipuri de unitati de cazare. Pe de alta parte, in Romania 80% din circulatia turistica de pe litoral este asigurata de romani, care nu vor sa plece departe de casa”, spune Lucia Morariu, managerul agentiei Eximtur.
Potrivit acesteia, si contributiile pe salarii pe care le platesc hotelierii romani sunt mai mari decat cele platite de bulgari. Apoi, din cauza preturilor la utilitati, alimentele din Romania sunt mai scumpe decat in Bulgaria sau Turcia.
Aceasta mai spune ca si lungimea sezonului turistic conteaza, deoarece romanii incep sa vina pe litoral dupa 15 iunie, cand incepe vacanta scolara. Raman descoperite capetele de sezon cand, chiar daca hotelurile sunt deschise, turistii straini si romani nu vin deoarece nu sunt deschise terasele, magazinele etc.