In general, maternitatea stimuleaza functiile fiziologice( cu toate extragerile pe care fatul le absoarbe din organismul mamei).Numai in perioada de adaptare a acestuia la noua lui stare ( in primele trei luni , timp in care sarcina risca din cel mai mic motiv sa fie intrerupta) este putin mai dificil. Cele mai frecvente simptome:oboseala, somnolenta invincibila,vertije, slabire notabila(urmata curand de o ingrasare la fel de notabila); anemie( embrionul distruge globulele rosii ale mamei,pentru a capta fierul de care are nevoie,surplusul este eliminat, de aici pigmentarea pielii mamei si a zonei areolare a sanului); dureri de sale, osoase si articulare, datorita saracirii scheletului matern ( in profitul oaselor fatului) de clorura de calciu; varice, hemoroizi,edeme(o mare miscare de apa se efectueaza in organismul mamei; masa sanguina creste, antrenand o dilatare venoasa, de aici umflaturi; arsuri la stomac,care sunt o consecinta a tuturor acestor tulburari de adaptare.In al doilea trimestru , se realizeaza, in general, o “ simbioza omogena”intre mama si copil.Spre luna a patra, copilul misca si un pic mai tarziu se percep zgomotele inimii fetale.Ultimul trimestru e marcat prin aparitia semnelor de jena mecanica. Se produce adaptarea statica .
Uterul este din zona abdomenului. Pentru a compensa aceasta proiectare in afara, articulatiile vertebrelor se mladiaza, exageran arcuirii rinichilor. Pielea, intinzandu-se crapa,capata vergeturi . Se apropie termenul care se produce cam la a 284 zi. Sarcina dureaza 9 luni solare sau 10 luni lunare. Data probabila a nasterii se calculeaza astfel : se noteaza data ultimei zile a ultimului period menstrual. Se adauga noua luni. Nasterea are loc, in general, in cele 15 zile care urmeaza. Cateodata, armonia sus-zisei evolutii poate fi tulburata. printr-un mecanism inca misterios si pentru specialisti, mama poate fi atinsa de maladii ale gestatiei: albuminurie, hipertensiune, varsaturi. Din fericire, aceste tulburari sunt rare si, in general, nu trebuie sa consideram o femeie insarcinata ca o bolnava.Se impune insa o supraveghere permanenta si examene periodice ( de urina, sange)pentru a preintampina orice anomalie periculoasa.
Alimentatia mamei trebuie sa fie echilibrata. E fals cand se zice ca o femeie insarcinata trebuie sa manance pentru doi. Excesele alimentare pot antrena tulburari digestive, acidoze, cu consecinte grave in momentul nasterii. La termen, gravida ar trebui sa aiba normal, zece kg in plus .
Aceasta crestere e normala. Cand greutatea sporeste cu 50-60gr/zi in ultimul trimestru e un simptom patologic.Dar si subalimentatia e nociva pentru mama si, daca e mai serioasa si pentru fat.
Laura