Tulburarile somnului pot fi eliminate in special prin metode specifice terapiilor complementare. Fenomenul e conditionat de mai multi factori decat ne inchipuim de obicei, inclusiv de felul cum arata camera sau de pozitia in care dormim. Va prezentam mai jos cateva sugestii legate de aspectele respective.

Depresia din zori o-noapte-buna-un-somn-linistit1
E posibil ca viitorul sa le apartina celor care se trezesc devreme, insa pe unii ii trezeste cu noaptea-n cap depresia. Un simptom important al acestei maladii il reprezinta tulburarile de somn. De obicei, depresivul doarme bine si dorinta de a se culca apare chiar foarte devreme, in jurul orelor 20:00. In schimb, spre dimineata, la 400-500, se trezeste foarte nelinistit si nu mai poate adormi.
E o problema care afecteaza in jur de 47% din insomniaci.
In asemenea cazuri, nu tulburarile de somn trebuie tratate, ci depresia si atunci, o data cu insomnia va disparea si problema psihica. Acupunctura e o solutie foarte eficace. Problema fiind legata de un vid energetic pe anumite zone ale corpului, pentru reechilibrarea armoniei, practicianul actioneaza asupra anumitor puncte in raport cu organul lipsit de suficienta energie si asupra punctelor „anxiodepresive”. De asemenea, practicand tehnici de relaxare (meditatie, respiratie, yoga), se poate elimina tensiunea specifica ingrijorarii si calmul va fi regasit. Homeopatia ofera si ea un remediu similar: cinci granule de Passiflora, inainte de culcare.

„Cuibul” de noapte
Ambianta camerei de culcare e foarte importanta pentru a avea un somn sanatos. Dormitul cu capul spre nord, in sensul campului magnetic terestru, aduce un somn binefacator. Incrucisarea retelelor energetice create de elementele geologice (falii, ape subterane), pamantul si Cosmosul se afla la originea marilor consumuri de energie. De aceea, mutand patul, se va observa care pozitie este mai odihnitoare.
Intunericul e si el favorabil somnului relaxant, intrucat nu mai apar stimulatori ai vederii, dar daca totusi obscuritatea streseaza, se poate aprinde o lampa de veghe. Se stie ca nici zgomotul nu e deloc „prietenul” somnului, dar, cum deseori nu-l putem evita, trebuie stiut ca pragul maxim este de 55 de decibeli. Printre mijloacele artificiale de atenuare se numara si perdelele, peretii izolanti, mochetele sau covoarele, iar daca sunetele interne nu deranjeaza (digestia, bataile inimii), se pot folosi asa-numitele „dopuri” pentru urechi.
Daca nu v-ati gandit pana acum, verificati si intimitatea dormitorului, deoarece el nu e camera multifunctionala. Asadar, televizorul si calculatorul nu au ce cauta in el, nici masa de lucru ori cea pentru mancat; biroul e bine sa stea in alta incapere.
Pozitia conteaza
Culorile-pastel si mai degraba „reci” (verde, albastru) relaxeaza, asa ca e bine ca peretii sa fie astfel vopsiti. Tonurile calde, in schimb, in general excita, totusi sunt de preferat pentru cei ce se simt bine in preajma lor. De asemenea, temperatura camerei e bine sa nu fie foarte scazuta, insa nici mai mare de circa 18sC – limita la care temperatura corporala scade, favorizand astfel un somn profund si odihnitor. Daca aerul e uscat, e nevoie si de un umidificator, caci deshidratarea pielii, a nasului si a gurii devine peste noapte dezagreabila si duce la trezire.
Nu e lipsita de semnificatie nici pozitia de dormit. Pentru a evita durerile de ceafa, trebuie aleasa o perna care sa sustina gatul si sa nu solicite muschii acestei zone. Daca dormiti pe spate, alegeti o perna mai putin tare; pe o parte, una tare; pe abdomen, una moale. Daca sforaiti, dormitul pe o parte va diminua acest fenomen de vibratie a tesuturilor din fundul gatului. Pentru odihnirea picioarelor, e bine sa le tineti usor ridicate fata de restul corpului, de pilda pe o carte mai groasa. Nu e recomandata perna sub pulpa piciorului, intrucat impiedica fluxul sangvin.
Dormitul pe dreapta favorizeaza circulatia sangelui, potrivit medicinii traditionale chineze. Trebuie evitate tinutul bratelor sub cap, un picior asezat peste celalalt, altfel aparand amorteli ale membrelor. Dormitul pe stanga evita refluxul gastro-esofagian si faciliteaza digestia si coborarea bolului alimentar in intestine. Sunt doar cateva sugestii pentru dormit, insa raman numeroase intrebari pe care multi dintre noi le-ar pune specialistilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here