Recipientele sigure pentru cuptorul cu microunde.

Este important sa gatiti in recipiente sigure pentru cuptorul cu microunde. Sticla si lemnul sunt, de regula, sigure in cuptorul cu microunde. Nu folositi recipiente metalice si nu puneti folie de aluminiu in cuptorul cu microunde. Microundele nu pot trece pirn metal.

Printre recipientele cu metal se numara vasele cu vopsea decorativa aurie si argintie. De multe ori mi s-a intamplat sa folosesc din greseala farfurii cu dungi aurii, iar scanteile m-au facut sa sar in sus. Plasticul este, probabil, sigur daca poate fi spalat la masina de spalat vase. Daca nu estiti exact cat de sigur este un recipient de plastic, iata cum il puteti testa: umpleti-l cu o ceasca de apa si lasati-l la cuptorul cu microunde un minut sau doua, la treapta de temperatura cea mai ridicata.

Daca apa este fierbinte, iar plasticul rece, atunci probabil ca este sigur. Daca plasticul este cald, atunci nu este sigur la cuptorul cu microunde si se va topi la temperaturi mari.

Folositi doar invelisuri de plastic, prosoape de hartie si farfurii de hartie proiectate pentru cuptorul cu microunde. Inainte de a folosi invelisuri de plastic, farfurii de hartie sau prosoape de hartie in cuptorul cu microunde, asigurati-va ca pe eticheta lor scrie ca pot fi folosite in siguranta la cuptorul cu microunde.

Farfuriile de hartie pot fi intrebuintate pe post de capace, deoarece nu se vor inmuia si nu vor zbura de pe vas ca hartia cerata sau ca prosoapele de hartie. Prosoapele de hartie cu modele colorate nu trebuie folosite niciodata in cuptorul cu microunde; folositi doar prosoape de hartie albe. Asigurati-va ca nu folositi un invelis de plastic oarecare in cuptorul cu microunde, deoarece se poate topi in mancare.

Unele persoane sustin ca ar trebui sa nu folositi nici un invelis de plastic in cuptorul cu microunde si ca este mai sigur sa folositi pe post de capa un vas sigur pentru microunde.

Timpul de asteptare. Contrar a ceea ce credeti, microundele nu gatesc dinauntru in afara sau de la mijloc. De fapt, microundele penetreaza cel mult 3 cm din majoritatea alimentelor. Microundele determina vibrarea moleculelor din alimente, generand caldura, care gateste mancarea.

Cand microundele se opresc mancarea continua sa vibreze si sa se gateasca. Din acest motiv, mancarea va fi usor nefacuta. Este important sa lasati mancarea sa stea o scurta perioada de timp dupa ce inchideti cuptorul cu microunde. Acest timp de asteptare permite ca mancarea sa se termine de gatit.

Prepararea legumelor proaspete la microunde

– legumele se prepara la cuptorul cu microunde la treapta de temperatura cea mai inalta

– cand gatiti legumele, folositi cat mai putina apa posibil. Apa elimina o parte din substantele hranitoare din legume si prelungeste timpul de preparare.

– daca este posibil folositi o placa rotativa pentru a gati mancarea uniform. In cazul in care cuptorul cu microunde al dvs nu are incorporata o placa rotativa, intoarceti mancarea frecvent si amestecati pentru a se gati uniform.

– notati-va timpii de gatire in cartea de bucate pentru a stii data viitoare.

– majoritatea legumelor se prepara la microunde intr-un recipient acoperit care va pastra aburul. Folositi capacul cumparat odata cu recipientul.

– unele legume cum ar fi cartofii intregi, porumul si cartofii dulci, pot fi gatite in cuptorul cu microunde fara nici un recipient.

– daca gatiti cartofi intregi, sfecla, varza de Bruxelles, vinete, dovlecei, rosii sau oricare alta leguma cu coaja, intepati coaja din cand in cand cu o furculita. Acest lucru va permite aburului sa iasa in timpul prepararii.

– vasele putin adanci sunt mai bune decat vasele adanci pentru ca primele expun la caldura o mai mare parte a suprafetei alimentului. Recipientele cu margini drepte sunt preferabile celor cu margini inclinate, deoarece in vasele cu margini inclinate alimentele sunt gatite prea mult pe margini.