aDe nenumărate ori am auzit că dragoste înseamnă de fapt o reacţie hormonală pur fiziologică şi care în cazul convieţuirii îndelungate alături de persoana iubită dispare mai devreme sau mai târziu. Dr. Stacy D. Phillips, expert în relaţii de cuplu, din Statele Unite, care a făcut un ghid pe această temă, spune că orice relaţie poate să dureze atât timp cât sunt respectate anumite reguli între doi parteneri.

Prima dintre ele are legătură cu respectul proprietăţii. Astfel, cuplul trebuie să delimiteze ce este al fiecăruia în parte şi care sunt lucrurile care aparţin amândurora. „Dacă unul dintre parteneri avea, înainte de căsătorie, un cont sau a primit o moştenire, celălalt trebuie să înţeleagă că acel lucru îi aparţine. Sunt alte lucruri care le pot construi împreună şi care devin automat un bun comun”, spune dr. Phillips.

 O altă regulă ţine de respectul pe care cei doi parteneri de cuplu şi-l acordă mai ales când e vorba de timp. Aşadar, acordă mai multă importanţă timpului petrecut împreună. „După 12 ore de stat la birou sau pe şantier, te poţi relaxa în braţele partenerului în timp ce vedeţi un film romantic. O baie plină cu spumă este un alt mod de a te relaxa alături de partener”, explică expertul. În plus, specialistul adaugă că sfârşitul de săptămână trebuie să fie închinat cuplului.

Respectul imaginii de sine. Atât bărbaţii cât şi femeile încep să se neglijeze după ce şi-au găsit sufletul pereche.

Comunicarea este cheia tuturor succeselor. „Aproximativ 90 la sută dintre relaţii se destramă din cauza lipsei de comunicare. Este important să discuţi orice cu partenerul”, argumentează specialistul.

Micile atenţii nu trebuie să dispară. „Bărbaţii, de regulă, după ce au cucerit o femeie, uită pur şi simplu să îi mai aducă din când în când un buchet cu flori”, spune dr. Stacy D. Phillips. Gândiţi-vă că şi reciproca este valabilă, astfel, partenerul dumneavoastră este un mare fan al echipei x de fotbal. Cumpără-i un bilet la meciul anului, pentru a-l face şi pe el fericit.

Cât mai multe fantezii în dormitor. Terapeutul David Schnarch spune că dormitorul este locul unde partenerii trebuie să se descopere de fiecare dată unul pe altul. „O lenjerie roşie din dantelă sau o pereche de cătuşe nu vor face rău nimănui”, adaugă Schnarch.

Folosirea cuvintelor de alint creează o conexiune strânsă între parteneri. „Termenul de «iubire» este unul pe care îl auzim la fiecare colţ de stradă, partenerii trebuie să găsească un cuvânt care să definească atât cuplul, cât şi pe ei individual”, completează dr. Phillips.

Lasă-ţi partenerul liber. Specialiştii în relaţiile de cuplu spun că pentru ca o relaţie să dureze fiecare partener trebuie să îşi acorde timp pentru sufletul lui. Cuplul trebuie să facă şi lucruri separat, precum o seară petrecută cu prietenii.

Mai multe îmbrăţişări, mai puţin stres. Faceţi din afecţiune o prioritate în relaţia voastră. O îmbrăţişare de 20 de secunde ajută la eliberarea hormonului numit oxitocina, care reduce presiunea arterială şi hormonii stresului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here