Fiecare dintre noi am fost cel putin o data in viata, la un interviu. Pregatiri pentru interviu, emotii, si, in final, acceptarea sau raspunsul de respingere incheiau aceasta operatiune atat de necesara si atat de ingrozitoare.

Ei, am facut o trecere in revista a celor mai imporanti pasi pe care ar trebui sa-i urmam atunci cand ne indreptam catre o discutie cu un posibil angajator.

In primul rand trebuie sa citim cu mare atentie cerintele pe care le solicita firma respectiva pentru postul scos la concurs. Daca ceea ce am citit se potriveste cu pregatirea si experienta noastra, atunci mergem la pasul urmator.

Sa aflam ceva detalii despre firma la care mergem sa ne angajam. In zilele noastre asta nu mai este o problema deoarece internetul ne pune la dispozitie multe detalii despre societati, despre activitatile lor, despre actiunile la care participa, despre angajati etc.

Apoi, sa nu uitam sa printam cateva CV-uri pe care sa le avem la noi. Chiar daca  am trimis unul anterior, pe mail sau pe fax, regulile nescrise le business-ului spun ca, la orice intalnire de afaceri ar trebui sa ai totul pregatit de la zero.

Tinuta pe care o afisam la intalnire ar trebui sa fie si ea una bine pregatita – fara excedente de machiaj sau parfum, fara decolteuri prea mari sau fuste prea scurte. Intr-un cuvant, tinuta ar trebui sa fie una cat mai simpla si mai eleganta. Sa nu uitati de maini. Si acestea trebie sa fie foarte bine ingrijite, curate, si fara o culoare stridenta (se recomanda alb, sau lac incolor de unghii).

Odata ajunse in fata reprezentantilor firmei sa nu uitati ca si pozitia pe scaun este una foarte importanta: nu stam picior peste picior, ori cu mainile incrucisate pe piept, nu ne framantam mainile, privim direct (fara sfidare) in ochii angajatorului si ii raspundem la intrebari.

In principiu interviul ar trebui sa contina doua parti.

In prima parte au cuvantul reprezentantii firmei, pun intrebari, au curiozitati, iar noi incercam sa le raspundem direct, fara inflorituri si adaugiri nefolositoare.

In cea de-a doua parte a interviului este randul nostru sa punem intrebari.

Ei bine da, ati citit corect. Si noi trebuie sa punem intrebari angajatorului. Asta va dovedi interes pentru job si profesionalism si ne va ajuta sa vedem clar oportunitatile si provocarile din firma.

Prima intrebare care ne intereseaza direct este sa aflam care sunt motivele pentru care predecesorul meu a parasit postul si ce responsabilitati avea. Este important sa aflam daca cel ce s-a aflat inaintea noastra in pozitia respectiva a fost promovat, a fost concediat sau si-a dat demisia.

Tot acum aflam si cateva date despre siguranta locului de munca dar si despre asteptarile angajatorului in ceea ce ne priveste.

O alta intrebare la care angajatorul ar trebui sa raspunda este de ce as alege sa lucrez in aceasta firma. Care sunt punctele tari si cele slabe ale companiei. Ce ma va determina sa raman la acest loc de munca.

Apoi este intrebarea privitoare la responsabilitatile pe care le vom avea in companie si cateva detalii despre seful direct. Astfel vom afla cu cine lucram direct, cand si cum se fac evaluarile angajatilor.

In ultima faza ar trebui sa mai intrebam cate ceva despre firma: planuri de viitor, proftabilitate etc.

In acest mod, la sfarsitul unui interviu iti poti da seama si tu daca este locul de munca pe care il cauti sau nu.