Cleopatra (greaca: Κλεοπάτρα, n. 69 i.Hr., d. 12 august 30 i.Hr.) a devenit Cleopatra a VII-a a Egiptului, la moartea tatalui sau, Ptolemeu al XII-lea, in anul 51 i.Hr.

Cleopatra intentionase revigorarea traditiilor Egiptului de odinioara, cautand sprijinul lui Iulius Cezar si Marc Antoniu. Moartea ei legendara si felul cum cucerise inimile celor doi generali, ambitiile ei privind gloria Egiptului elenistic si opozitia fata de Imperiul Roman, o consacrara drept una din cele mai celebre femei din istorie.

Ei bine, nu doar frumusetea precum cea a unei escorte este importanta atunci cand vine vorba despre Cleopatra, ci exista cateva lucruri interesante necunoscute, pe care le vom prezenta in continuare.

Cleopatra nu era egipteana.

In timp ce Cleopatra s-a nascut in Egipt, a urmarit originea familiei sale in Grecia macedoneana si Ptolemeu I Soter, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare. Ptolemeu a luat domnia Egiptului dupa moartea lui Alexandru in 323 i.Hr., si a lansat o dinastie a conducatorilor vorbitorie de limba greaca, care a durat aproape trei secole. In ciuda faptului ca nu era egipteana etnica, Cleopatra a imbratisat multe obiceiuri stravechi ale tarii sale si a fost primul membru al liniei Ptolemeic pentru a invata limba egipteana.

Despre Cleopatra nu stie multa lume ca a fost produsul incestului.

La fel ca multe case regale, membrii dinastiei Ptolemeice se casatoreau adesea in cadrul familiei pentru a pastra puritatea liniei lor de sange. Mai mult de o duzina de stramosi ai Cleopatrei s-au casatorit verisori intre verisori sau frati intre frati. In conformitate cu acest obicei, Cleopatra sa casatorit in cele din urma cu amandoi frati adolescenti, fiecaruia dintre ei servind-le ca sotie.

Frumusetea Cleopatrei nu era cea mai importanta calitate a sa, precum se credea

Propaganda romaneasca a pictat-o ​​pe Cleopatra ca pe o tentativa detasabila care si-a folosit recursul sexual ca pe o arma politica, dar poate a fost mai renumita pentru intelectul ei decat pentru aparitia ei. A vorbit mai mult de o duzina de limbi si a fost educata in matematica, filosofie, oratorie si astronomie, iar sursele egiptene au descris-o mai tarziu ca o conducatoare „care a ridicat randurile de savanti si i-a placut sa petreaca timpul in compania lor”. Exista, de asemenea dovezi ca, Cleopatra nu era perfecta din punct de vedere fizic, dupa cum se credea odata. Monedele cu portretul ei o arata cu trasaturi malefice si cu un nas mare, intepenit. La randul sau, scriitorul antic Plutarh a sustinut ca frumusetea Cleopatrei nu era „cu totul incomparabila”.

Cleopatra a contribuit din plin la moartea fratilor ei

Castigurile de putere si crimele au mers mana in mana si au reprezentat o traditie ptolemeica, la fel ca si casatoria familiala, iar Cleopatrei (fratii si surorile ei nu se deosebeau). Primul ei sot, Ptolemeu al XIII-lea, a izgonit-o din Egipt, dupa ce a incercat sa-si detina singur tronul, iar perechea sa confruntat mai tarziu intr-un razboi civil.

Cleopatra a avut castig de cauza prin colaborarea cu Iulius Cezar, iar Ptolemeu sa inecat in raul Nil dupa ce a fost invins in lupta. Dupa razboi, Cleopatra s-a recasatorit cu fratele ei mai mic, Ptolemeu XIV, dar se presupune ca l-au omorat in ​​incercarea de a-l face pe fiul ei co-conducator. In anul 41 i.H., ea a ordonat si executia surorii sale, Arsinoe, pe care ea o considera un rival la tron.

Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai interesante lucruri pe care foarte multe persoane lu le cunosc despre Cleopatra, cea despre care se spune ca ar fi cea mai frumoasa sau una dintre cele mai frumoase femei care au existat vreodata pe acest pamant.