Dragele mele, dupa ce am discutat despre diverse alte parti ale corpului nostru, despre ingrijire si infrumusetare, astazi m-am gandit ca ar fi util si interesant sa discutam si despre urechi.

Fiecare organ, parte a corpului nostrum necesita ingrijire atenta insa, urechile au mare nevoie de atentie speciala atat din punct de vedere estetic (fiind organe externe si, deci, expuse vederii) cat si din punct de vedere al sanatatii ( sunt analizator al unui simt foarte important: auzul).

Cele mai multe dintre noi cred ca, a acorda atentie urechii inseamna sa ii faci o hiperigiena, motiv pentru care, la fiecare spalat, introduce o cantitate mare de apa si, la sfarsit, folosesc betisoare pentru curatire si uscare.

Evident folosirea betisoarelor este indicate la igiena acestora dar doar pentru a curate pavilionul. Cat despre urechea medie aceasta ar trebui sa fie protejata in mod natural de corp, prin producerea unei cantitati de ceara (cerumen) care nu ar trebui indepartat de noi. Cand organismul nostru produce prea mult cerumen se formeaza niste dopuri incommode si, in final, care pot afecta buna functionare a organismului. De aceea sfatul specialistilor este ca, in acesta situatie, sa mergem la medic pentru a-l ruga sa ne ajute la indepartarea excesului.

Flosind betisoare de urechi si apa multa, in aceasta situatie, nu facem decat sa agravam problema aparuta – fie il interim, fie il indesam si apasam pe alte parghii pe care urechea le are disponibile pentru a functiona cat mai bine.

Poate ca si voi va intrebati care este rolul acestei ceri produse de corpul nostrum. Ei bine, m-am interest si am aflat ca are un important  rol de curatare a conductului auditiv, il apara de impuritati; este si lubrifiant, evitand uscarea si iritatia mucoasei; este antibacteriana si antifungica. Waw….este ceva, nu? Atunci de ce sa ne incapatanam si sa o inlaturam daca nu ne face decat bine?

Ingrijirea urechii ar trebui sa se faca astfel: spalare si uscare a acesteia cu un prosop moale, de bumbac. Puteti sa va spalati pavilionul si intrarea canalului auditiv cu apa si sapun, folosindu-va de degete sau de un colt de prosop.

Daca apar dopurile de ceara ar trebui sa apelam cat mai curand la un specialist pentru indepartarea lui si sa evitam sa intervenim singure acasa.Daca riscurile pe care vi le-am spus pana acum nu v-au convins ceea ce urmeaza o sa o faca in mod cert: stiati ca durerile de urechi sunt unele dintre cele mai mari si mai putin suportabile de om?

Daca insa nu va simtiti foarte curate cu aceasta metoda, trebuie sa stiti ca, in farmacii, existaspray-uri auriculare eficiente. Cu ajutorul lor putem curate conductul auditiv si il putem folosi de cateva ori pe saptamana.

In contrapartida, daca se intampla sa simtiti vreo durere, discomfort, neplacere, va sfatuiesc sa intrerupeti orice tip de curatare sis a mergeti la doctor, sa creti consult si tratament de specialitate.

Asadar, a avea grija de urechi este nu doar o necesitate ci un imperativ. Organe sensibile, frumoase, care ne impodobesc cand le punem cerceii potriviti ar trebui sa ne capteze atentia in mod discret si permanent.