Cuplurile casatorite fac sex cam de 58 de ori pe an, spune un studiu facut recent.

Dar numarul cunoaste variatii mari. Se spune ca in cazul oamenilor casatoriti, mai tineri de 30 de ani, numarul poate urca pana la 111 momente intime anual. De asemenea, 15 % din aceste cupluri nu au facut dragoste deloc in ultimele sase luni, pana la un an.

Se spune ca viata sexuala a cuplurilor casatorite are tendinta de a intra in declin. Psihologii de la nytimes.com au facut un studiu asupra sexului in casnicie pentru a gasi ce anume nu mai functioneaza corespunzator in cazul cuplurilor care nu mai fac dragoste. Ei au dat raspunsuri celor mai frecvente intrebari pe care le-ar putea avea cei care au aceste probleme.

1. Este numarul casatoriilor in care partenerii nu fac sex in crestere sau doar se discuta mai mult despre asta?

Specialistii au conchis ca este o problema de comunicare. Astazi, oamenii isi recunosc mai usor problemele. Mai demult, mijloacele contraceptive nu erau la-ndemana tuturor iar abstinenta in casnicie era o strategie de a limita numarul de copii. De asemenea, pana acum aproximativ 15 ani, cuplurile nefericite erau inclinate mai mult sa ramana impreuna de dragul asteptarilor sociale si a copiilor.

2. Ce duce la anularea interestului pentru sex intr-o casnicie?

Foarte multe lucruri afecteaza viata sexuala a cuplurilor casatorite. Desi unele incep prin a avea o viata sexuala implinita si bogata, la un moment dat se petrece un eveniment care produce o criza: o aventura, nasterea unui copil, o boala etc. Acest eveniment poate duce la diminuarea calitatii si frecventei sexului dar si la renuntarea aproape definitiva la acesta. Unii oameni se plictisesc de partenerul lor, altii se lasa absorbiti de griji cotidiene legate de bani, cariera si copii. Altii ajung sa considere sexul neimportant si renunta sa-l mai practice, spre disperarea partenerului.

3 . Sunt cuplurile fara activitate sexuala mai nefericite decat cele cu o viata sexuala bogata?

In general, da. In cele mai multe cupluri, viata sexuala este ca un barometru al fericirii. Cuplurile fericite fac mai mult sex si cu cat acesta e mai abundent, cu atat cuplul sustine ca e mai fericit. Insa trebuie retinut ca sexul este doar una din formele pe care le poate lua nevoia de intimitate si ca unele cupluri pot fi foarte intime chiar si fara sex.

4. Pot aceste cupluri sa reinvie flacara?

Este posibil, dar trebuie stiut ca absenta activitatii sexuale intr-un cuplu nu este neaparat problema principala. In spatele ei se ascund frustrari, complexe si indoieli legate de relatie si de partener in general. Absenta activitatii sexuale este un simptom al declinului relatiei mai mari, a casniciei. In general, ajuta consultarea unui specialist in probleme maritale sau chiar si un lucru mai simplu, ca un weekend departe de copii, casa, facturi si alte griji cotidiene.

5. Exista un risc mai mare de divort in cazul cuplurilor care nu fac sex?

Da, cuplurile a caror viata sexuala lasa de dorit ajung la divort de doua ori mai repede decat cuplurile obisnuite. Absenta activitatii sexuale este un semn ca nevoia de intimitate dintre cei doi parteneri a disparut.

Fii atenta la evolutia casniciei tale si nu neglija perioadele de acalmie sexuala. Este adevarat ca nu trebuie sa fiti vesnic excitati si ca, uneori, absenta sexului duce la descoperirea unor noi forme de intimitate, insa cand simti ca in spatele acestei acalmii zace o problema mai mare, legata de declinul relatiei voastre, ia atitudine si comunica. Nu uita ca doar prin comunicare poti sa iti faci cunoscute dorintele si frustrarile. Daca tineti la casnicia voastra, nu lasati timpul sa treaca fara sa faceti nimic. Comunicarea este cheia unei iubiri de succes si a unei casnicii fericite.