sporturi-de-iarnaA venit iarnaaaa!!! Zapada deja s-a asezat bine mersi pe partii, pe dealuri, peste toate zonele montane. Ce-ti ramane de facut? Sa-ti iei prietenii, echipamentele de sporturi de iarna si sa te indrepti spre munte, intr-o excursie neasteptata!
Fetelor, daca sunteti novice in ale sporturilor  – caci nu degeaba creste adrenalina mai mult la voi – ar fi bine sa apelati la un instructor si sa purtati echipamentele specificice pentru a evita accidentele de orice fel. Ce sporturi poti practica?

Pai, in primul rand, saniusul. Jocul preferat mai ales de copii, dar si de adultii care adora partiile mari si senzatiile din copilarie retraite la maxima intensitate. Distractia este foarte mare daca iti aduni grupul vesel si va distrati in stratul de zapada mult mai mare din zonele montane. Saniusul este sportul de iarna cel mai cunoscut si care poate fi practicat oriunde exista zapada din belsug sau gheata. Exista si riscuri pentru anumite accidente, dar in acest sens se opteaza pentru partiile cat mai line si cat mai lipsite de hopuri, pentru a evita salturile bruste care provoaca uneori accidentari.

Snowboard-ul este un pic mai complicat. Este un sport practicat de cei care doresc senzatii tari. Amatoarele, pe langa faptul ca trebuie sa apeleze la un specialist, trebuie sa aiba grija sa poarte echipamentul adecvat, unul lejer pentru a te misca liber, in voie; sa nu-ti ;lipseasca manusile de ski si casca, ochelarii de protectie si benzile protectoare pentru incheieturi – cel mai fragile parti ale corpului la accidentele in timpul sporturilor. Placa de snowbord este echipamentul-cheie al acestui sport de iarna. Trebuie sa fii atenta, sa ai picioarele bine legate de placa pentru a avea echilibru, iar inainte de a te avanta pe partie, exerseaza cativa pasi pentru a testa comoditatea si legaturile. Placa nu se alege aleatoriu, ci in functie de dimensiunile piciorului tau. Ca sa nu aluneci la virajele luate, opteaza pentru o placa lata. Daca vrei mai multa siguranta sau liniste, apeleaza cu incredere si la o pereche de inaltatori.

Ski-ul alpin este cel mai cunoscut sport periculos si totusi, practicat, in lume. Este un sport de iarna complex care aduce multe probleme amatorilor, in special, sau celor care nu cunosc in detaliu elementele de baza. Ski-ul alpin se practica in general, in regiunile montane inalte, unde stratul de zapada permite practicarea sigura a unui astfel de sport. Fiind unul de „inaltime mare”, pe atat de mare este si numarul accidentelor. Recomandat este sa il practici in grup mare, pentru a putea fi salvata sau sa aiba cine te ingriji in cazuri de prim ajutor, cel ptin. Bineinteles, echipamentul este obligatoriu, la fel ca la snowboard plus un rucsac, sac de dormit, harta etc. si cunostintele teoretice in practicarea ski-ului.

Bobul este un mai mult cunoscut de cei care traiesc in zonele montane de un timp indelungat. Nu este foarte usor pentru cei mai tineri, care se aventureaza pentru primele dati pe partiile de gheata, caci la bob nu ai nevoie de cele de zapada. In Romania, nu exista multe partii amenajate in acest sens, de aceea nu este cunoscut sau practicat prea des. Doar cei profesionisti sau cei obisnuiti cu traseele montane si cu viteza mare. Pentru a-l practica, ai nevoie de adrenalina si de indemanare in condusul autovehiculelor de dimensiuni mici.

Sporturile de iarna inseamna distractie si adrenalina. Daca vreti ca vacanta de iarna sa nu mai fie una obisnuita, incercati ceva nou: alegeti kitingul ca sursa de distractie! Kitingul se bazeaza pe forta vantului sport de iarna care pune in miscare un zmeu ce te trage pe partie, cu ajutorul unei placi sau pe skiuri. Atentie insa la tehnicile de practicare ale fiecarui sport de iarna pentru a evita accidentarile! Doar nu vrei sa vii din vacanta cu probleme, doar cu voie buna si amintiri placute!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here