Iubirea inseamna bunatate. Daca dorim sa ne comunicam iubirea verbal, trebuie sa folosim vorbele bune. Acest lucru se refera la felul in care vorbim. Aceeasi propozitie poate avea doua intelesuri diferite in functie de felul in care o spunem. Afirmatia “te iubesc” atunci cand este spusa cu bunatate si tandrete, poate fi o expresie reala a iubirii. In vreme ce “te iubesc ?”, cu acest semn de intrebare, schimba intregul inteles al acestor cuvinte.

untitled
Uneori, cuvintele noastre spun una, iar tonul spune alta. Trasmitem mesaje cu dublu inteles. De obicei, partenerul le interpreteaza in functie de tonul vocii noastre, si nu de cuvintele folosite.
“As fi incantat sa spal vasele deseara” – spus cu un ton batjocoritor, nu va fi niciodata perceput ca o expresie a iubirii. Pe de alta parte, putem impartasi suferinta, durerea sau chiar mania intr-o maniera pozitiva, si asta ar devein o expresie a iubirii. “Ma simt dezamagit si ranit ca nu te-ai oferit sa ma ajuti asta-seara” – spus pe un ton deschis si bland, poate fi o expresie a iubirii. Persoana care vorbeste doreste sa transmita aceste ganduri partenerului. Este un pas spre cladirea intimitatii prin impartasirea sentimentelor ei. De fapt, solicita o ocazie pentru a discuta despre suferinta si pentru a gasi un leac. Aceste cuvinte spuse pe un ton asupru si ridicat nu vor mai fi o expresie a iubirii, ci una a condamnarii si judecarii.

Modalitatea in care vorbim este extrem de importanta. Un intelept spunea candva: “Un raspuns bland poate adesea sa intoarca mania din drum.” Cand partenerul este maniat si scapa cateva vorbe mai aprinse, daca alegi sa reactionezi cu iubire, nu vei vorbi la fel, ci pe un ton bland. Vei primi ceea ce spune ca pe o informatie referitoare la sentimentele tale. Il vei lasa sa-ti spuna ce-l doare, ce-l supara, ce-l inerveaza si cum percepe el lucrurile. Vei incerca sa te pui in situatia lui si sa vezi lucrurile cu ochii lui, dupa care iti vei exprima cu blandete intelegerea pentru ceea ce simte. Daca i-ai gresit cu ceva, vei fi dispus sa-ti marturisesti gresala si sa-ti ceri iertare.
Daca motivatia ta este diferita de ceea ce percepe, vei putea sa-i explicit totul cu blandete. Vei cauta intelegerea si impacarea si nu sa-ti impui propria perceptie drept singura cale logica de interpretare a faptelor petrecute. Aceasta este iubirea matura – iubire la care ar trebui sa aspiram daca vom urmari sa avem o casnicie implinita.
Iubirea nu tine socoteala greselilor. Iubirea nu scoate mereu la iveala neajunsurile sau greselile trecutului. Nimeni nu-i perfect. In casnicie, nu facem intotdeauna ceea ce e mai bine sau ceea ce s-ar cuveni. Uneori, am facut si am spus lucruri dureroase pentru partenerii nostri. Nu putem sterge trecutul cu buretele. Putem doar sa-l recunoastem si  acceptam ca am gresit. Putem cere iertare si putem promite sau sa incercam sa actionam altfel pe viitor. Dupa ce am recunoscut gresala si ne-am cerut iertare, nu mai avem ce sa facem pentru indrepta raul cauzat partenerului. Cand partenerul a gresit fata de mine, mi-a marturisit si si-a cerut iertare, am ocazia sa-mi fac dreptate sau sa iert. Daca aleg sa-l judec si caut cu orice pret sa i-o platesc, devin judecator, iar partenerul inculpat. Intimitatea devine imposibila. Daca aleg totusi iertarea, intimitatea poate fi regasita. Iertarea este un fel special de a iubi.
Cea mai buna solutie in ceea ce priveste greselile trecutului este ca acestea sa ramana de domeniul trecutului. Da, s-a intamplat. Unele chiar au durut. Si s-ar putea ca inca sa mai doara. Dar si-a recunoscut vina si si-a cerut iertare. Putem alege sa traim astazi fara se ne mai gandim la neajunsurile sau greselile de ieri. Iertarea nu este un sentiment; este o forma de implicare. Este alegerea de a arata ingaduinta si de a nu purta pica celui care ne-a jignit. Iertarea este o expresie a iubirii. “Te iubesc, tin la tine si am hotarat sa te iert. Chiar daca mai sufar inca, nu voi mai permite ca tot ce s-a intamplat neplacut sa se strecoare intre noi. Sper sa invatam din aceasta experienta. Nu inseamna ca esti un ratat daca ai dat gres o data. Esti partenerul meu si impreuna vom merge mai departe.” Acestea sunt cuvintele de incurajare exprimate intr-un dialect al vorbelor bune.
Iubirea cere, dar nu porunceste. Cand ii poruncesti ceva partenerului tau, tu devii parintele, iar celalalt copilul. Printele ii spune copilasului de trei ani ce se cuvine sa faca si, de fapt, ce trebuie sa faca. Acest lucru este necesar deoarece la trei ani copilul nu stie sa navigheze pe inselatoarele valuri ale vietii. In casnicie suntem insa egali. Parteneri adulti. Sigur ca nu suntem perfecti, dar suntem adulti si parteneri.
Daca vrem sa dezvoltam o relatie intima, trebuie sa ne cunoastem unul altuia dorintele. Felul in care ne exprimam aceste dorinte este insa extrem de important. Daca le transformam in porunci, am anulat orice posibilitate de a mai crea un climat intim si ne vom instraina partenerul. Daca, totusi, ne facem cunoscute nevoile si dorintele ca pe niste simple cereri, inseamna ca dam unele puncte de reper, si nu niste ultimatumuri.

 

Cerandu-i cu blandete ceva partenerului, ii recunosti de fapt valoarea si talentul. Practic, arati ca are ceva sau poate face ceva de valoare pentru tine. Cand poruncesti insa, devii din iubit un tiran. Sotia respectiva nu se va simti incurajata, ci minimalizata sau exclusa in cadrul parteneriatului. Dorinta exprimata da posibilitatea alegerii. Partenerul poate alege sa reactioneze la dorinta ta sau sa o refuze, pentru ca iubirea este intotdeauna o alegere. De aceea are atata miez.
Sa stiu ca partenerul ma iubeste indeajuns ca sa raspunda la dorintele mele comunicate afectiv inseamna ca ii pasa de mine, ma respecta, ma admira si vrea sa faca ceva care sa ma multumeasca. Nu putem fi iubiti poruncind. Sotia mea poate sa se supuna cererilor mele poruncitoare, dar astfel ea nu isi mai exprima iubirea. Este un sentiment de teama sau de vinovatie, dar nu iubire. Astfel, o cerere creeaza posibilitatea exprimarii iubirii, in vreme ce o porunca distruge aceasta posibilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here