Ati sarit vreodata de pe o stanca inalta intr-un lac? Stiti senzataia aia de rau pe care o simtiti in stomac chiar inainte de saritura? A te deschide si a sari intr-o relatie de dragoste poate produce o senzatie similara cu greata. Greata e reactia corpului  la frica de vatamare. Ganditi-va la asta. Nimeni nu vrea sa fie ranit.

Riscuri calculate. Odata ce o relatie ajunge la o anumita “inaltime”, cinevuntitled1a trebuie sa sara, sa faca primul pas. Unul dintre dvs. trebuie sa-si asume riscul si sa-i spuneti celuilalt ce spera ca ganditi amandoi – si anume, ca va placeti reciproc. Au existat zambete, imbratisari si priviri pline de dorinta, dar acum, unul dintre dvs. trebuie sa-si asume responsabilitatea sa dea cartile pe fata. Dar cand si unde sa faci acele declaratii curajoase care te-ar putea lasa descoperit in fata unei respingeri?

Exista cateva probleme sensibile in aceasta privinta:

1.    Daca partenerul tau vede ca te-ai deschis si ca exprimi sentimente pe care el nu le impartaseste la fel, s-ar putea sa fie nevoit sa te minta ca sa nu-ti raneasca sentimentele. Tu o sa presupui ca si el simte acelasi lucru, ceea ce te-ar putea face sa continui relatia, doar ca sa descoperi mai tarziu ca ai fost indusa in eroare.

2.    Ar putea sa nu spuna nimic, adica nici sa refuze, nici sa accepte propunerile tale. Asta poate sa-ti creeze o stare extrem de confuza, in care te agati de orice indiciu ca simte intr-adevar ceva.

Oricum ar fi, viitorul nu e niciodata sigur cand, intr-un final, ai decis sa sari. Va exista acel moment de “cadere libera” in care confortul aterizarii este incert, dar cu totii ar trebui sa imbratisam incertitudinea asta. Asa stim ca suntem vii – asumandu-ne riscuri calculate si dandu-ne drumul.

De ce trebuie sa-i spui?  Daca sentimentele par sa fie acolo, au nevoie sa fie articulate. Articularea lor e buna pentru ca odata ce sentimentele ambelor parti ies la iveala, puteti construi pe ele sau decide ca poate ati facut o gresala si trebuie sa o luati pe cai separate.

In primele faze ale jocului, trebuie sa faceti asta pentru a va confirma ca relatia nu exista doar in capul dvs. Fiecare se considera special si ii place sa vada partea optimista a lucrurilor. A-ti dezvalui sentimentele este felul tau propriu de a spune: “Nu sunt nebuna. Ma placi la fel de mult cum te plac si eu, nu-i asa?”

Si mai important, atat barbatii cat si femeile au un mod de a se amagi deopotriva pe ei insisi si unul pe celalalt. Ne prefacem ca lucrurile stau astfel decat in realitate si, uneori, ramanem blocati acolo. Dar intr-o conversatie sincera, cuvintele n-au de ales, ne ajung in fata. Uneori e nevoie de o discutie “fata in fata” ca sa te trezesti. Daca prietenul tau nu poate suporta realitatea a ceea ce simti tu pentru el, atunci vei afla. Cu cat stii mai repede, cu atat mai bine.

Cum sa-i spui? Oricare ar fi indoielile tale, important e ca atunci cand faci “saltul” sa simti ca o faci pentru tine. Nu pleca de la premiza ca dragostea iti va fi impartasita. In asemenea momente intra in joc expresia “Viata e scurta!” Ce mai astepti! Tu crezi in dragoste si in a spune ce simti. Daca el nu simte la fel ca tine, cui ii pasa?

Nu trebuie sa devii expansiva si dramatica atunci cand iti dezvalui sentimentele si nu trebuie sa-ti coplesesti prietenul dintr-o data. Sugestia este sa inaintezi cu pasi mici. Spune-i cate putin si vezi cum raspunde. Exemple:

–    “Iti placi cu adevarat?”
–    “Stii bine ca sunt nebuna dupa tine.”
–    “Ma bucur mult ca ne-am cunoscut.”
–    “Ma distrez asa de bine cu tine.”…

Daca reactioneaza bine, spune-i un pic mai mult. De exemplu, poti sa enumeri mai multe lucruri despre el care iti plac si sa-i povestesti cum n-ai mai intalnit respectivele lucruri la alti barbati. Daca esti concreta, o sa aiba incredere ca spui adevarul si te va gasi usor de iubit. Asta nu e usor, pentru ca o parte din tine va fi tentata sa urmeze filosofia pe care o vezi in toate comediile acelea romantice (de genul, “repede-te asupra lui si spune-i ca e totul pentru tine”) sau, mai rau, sa-ti asculti inima – si nu mintea – si sa te dai in vileag mult prea devreme si cu prea multa intensitate.

Trebuie sa gasesti un echilibru intre a gasi clipa si a actiona inteligent. O metoda buna pentru a reusi sa faci asta e sa nu iti lasi toate sentimentele si emotiile sa se acumuleze in interiorul tau pana cand stau gata sa explodeze. Procedeaza cu tact, rabdare si treptat. Daca, dintr-o data, dai drumul la o cascada de sentimente amoroase catre cel iubit, ar putea fi coplesit de acel “tsunami emotional” si s-ar putea sa nu poata inota asa de usor prin el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here