E vremea curei cu vitamine! organismul se resimte din cauza dietei sarace in verdeturi si clacheaza mai usor in fata bolii. Un loc special printre vitamine il ocupa banala vitamina C, foarte complexa insa si necesara.Vitamina C

Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza radicalii liberi ce ataca permanent membranele celulelor, putand chiar degrada materialul genetic al acestora si producand disfunctionalitati la nivelul lor, care duc in final la aparitia bolilor.

Prezenta antioxidantilor este fireasca in metabolismul normal. Toate procesele metabolice, mai ales cele implicate in generarea de energie, produc o cantitate de radicali liberi. Acest fenomen se intampla pentru ca mecanismele generatoare de energie ale organismului depind de utilizarea moleculei de oxigen. Practic, organismul „arde“ anumite substante nutritive, pentru a genera energie. Radicalii liberi se gasesc si in aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de esapament.

Scut impotriva bolii
Radicalii liberi produsi in organism sunt la fel de daunatori ca si cei proveniti din atmosfera. O parte speciala a protectiei de radicali liberi este asigurata de actiunea (la unison) a unor elemente nutritive si enzime specifice.

Acestia sunt antioxidantii, care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa-si mentina integritatea celulelor si, prin urmare, starea de sanatate. Radicalii liberi neanihilati de antioxidanti se asociaza cu diverse afectiuni ale aparatului respirator, sistemului nervos, imunitar sau cu afectiuni neoplazice (cancer).

De ce este necesara
Studii medicale recente au aratat ca anti­oxidantii pot inactiva radicalii liberi,impiedicand aparitia unor boli sau incetinind procesul de imbatranire. In zilele noastre, cand majoritatea dintre noi suntem supusi unui stres cronic si nu avem intotdeauna timpul sau posibilitatea de a ne asigura o alimentatVitamina C1ie echilibrata, putem suplini lipsa acestor anti­oxidanti cu ajutorul unor suplimente nutritive, cum ar fi: vitaminele A, B, C si E, seleniu, betacaroten.

Dintre acestea, vitamina C este un antioxidant de exceptie care actioneaza eficient in lupta cu radicalii liberi si contribuie activ la oprirea proceselor degenerative din organism. Este una dintre cele mai folosite vitamine, iar popularitatea ei se datoreaza multiplelor sale implicatii in mentinerea sanatatii si a capacitatii de a revigora organismul.
 
Cele mai importante proprietati ale vitaminei C sunt:

 efectul antioxidant puternic, care contribuie la distrugerea radicalilor liberi;
 cresterea rezistentei organismului impotriva infectiilor;
 are rol de echilibrare a sistemului imunitar;
 intervine in formarea colagenului;
 influenteaza consolidarea si rezistenta oaselor si a dentitiei, intervenind in metabolismul calciului si al altor minerale;
 favorizeaza absorbtia fierului la nivelul intestinului;
 participa la sinteza glandelor suprarenale;
 previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire;
 are efect antiinflamator;
 este un excelent tonic al capilarelor.
Unde o poti gasi
Organismul uman nu-si poate sintetiza propria vitamina C. De aceea, trebuie sa o asimileze din alimente sau alte surse (drajeuri, comprimate simple sau efervescente). In plus, vitamina C este eliminata din organism in 3-4 ore de la administrare si este foarte important sa se mentina un nivel constant al acesteia.
In ultima perioada, au aparut preparate cu absorbtie lenta (preparate retard), datorita carora vitamina C isi exercita efectul benefic pe o perioada mai mare de timp.

Cine are nevoie de ea
Conservarea continutului de vitamina C in alimente reprezinta o alta problema, intrucat, dupa 2-3 luni de pastrare, alimentele pierd cam doua treimi din aceasta. De asemenea, prin decojirea fructelor sau fierbere indelungata, se pierde un procent destul de mare din vitamina C. S-a observat ca locuitorii marilor orase au nevoie de suplimente de vitamina C, pentru ca monoxidul de carbon existent in aer necesita o cantitate mare de vitamina C pentru a fi anihilat.

Fumatorii cronici, persoanele in varsta, cele care lucreaza in mediu toxic, persoanele cu solicitari fizice si psihice intense, gravidele, femeile care alapteaza si persoanele care tin cure de slabire au nevoie de un aport crescut de vitamina C.

Cand este indispensabila
Anumite medicatii pot in­flu­en­ta negativ aportul de vitamina C din organism. Printre acestea se nu­ma­ra curele prelungite cu antibiotice, antihistaminice, anticonceptio­­nale orale, corticosteroizii. Simptomele deficitului de vitamina C sunt: oboseala, astenie, sla­­bi­ciu­ne, stare depresiva, tulburari ale som­­nului, lipsa poftei de mancare, dureri osteoarticulare.

In Romania, consumul de vitamina C ramane in continuare scazut. Doar 30% din populatia cu varsta de peste 12 ani cumpara, o data pe an, o cutie de vitamina C. Inainte de a lua suplimente pe baza de vitamina C, discuta cu un medic care va decide dozele si perioada administrarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here