Recent, Balenciaga a intrerupt campaniile de promovare de pe social media, folosind aceste platforme pentru a oferi informatii despre razboiul dintre Rusia si Ucraina. De asemenea, brand-ul de lux a facut un parteneriat cu „The Wordl Programme” pentru a-i sustine pe refugiati. 

Modelele defilau pe scena, in mijlocul unei furtuni de zapada, simulate prin jocuri de sunete si lumini. Spectatorii prezenti la eveniment au primit tricouri in culorile steagului Ucrainei si au fost asezati pe doua randuri de scaune, in spatele unui geam de sticla.

Prezentarea de moda de la Paris a fost creata de catre colaboratorul constant al brand-ului de lux, Niklas Bildstein Zaar, de la studioul de arhitectura „Sub”. Balenciaga a facut senzatie in cadrul prezentarii din toamna anului 2022, cu modele care mergeau pe un podium in timpul unei furtuni de zapada, ceea ce vrea sa reprezinte atat criza climatica, cat si razboiul din Ucraina.

Design-ul show-ului face referire la criza climatica.

“ Intr-un viitor nu foarte indepartat, toate lucrurile considerate banale vor fi considerate rare, putand fi experimentate doar prin simulare”, explica Balenciaga “ Vremea, de exemplu, este generata in mod digital, iar zapada e exotica”

Spectatorii erau asezati in spatele unui perete de sticla, pe un coridor intunecat cu doua randuri de scaune, si li s-au oferit tricouri in culorile steagului ucrainean. Lumina alba imita furtuna de zapada, iar pe scena zapada falsa era ridicata cu ajutorul unor masini de vant.

In timp ce modelele se perindau prin conditiile arctice, “vremea” se inrautatea pe masura ce show-ul progresa, iar luminile se micsorau si palpaiau pentru a imita o furtuna. Modelele erau imbracate in prosoape care abia daca le acopereau lenjeria intima, in timp ce altele tineau in mana genti care aveau forma unui sac de gunoi.

Designer-ul Demna Gvasalia, profund afectat de situatia din Ucraina

Directorul creativ al casei de moda, Demna Gvasalia, a spus ca razboiul din Ucraina i-a adus aminte de traumele traite in trecut.

“ Aceasta prezentare nu are nevoie de explicatii. Este reprezentarea neinfricarii, a rezistentei, si a victoriei iubirii si pacii”, spune acesta

Tematica prezentarii reprezinta un mesaj din partea designer-ului, care in 1993 a fost unul dintre cei 250,000 de georgieni fortati sa plece de acasa in timpul razboiului civil

“ Razboiul din Ucraina imi aduce aminte de durerea traumei pe care o port cu mine inca din 1993, cand acelasi lucru s-a intamplat in tara mea natala si am devenit pentru totdeauna un refugiat”, declara Demna “ Anularea show-ului ar insemna sa renunt in fata raului care m-a ranit deja suficient de mult timp de aproape 30 de ani”, explica el “ Am decis ca nu mai pot sa mai sacrific parti din mine acelui razboi fara sens”

Modelele au purtat tinute in culorile steagului ucrainean

Printre piesele prezentate la eveniment a fost si o haina de piele lunga pana in pamant, produsa din miceliu, cat si vestimentatii in culorile steagului ucrainean: un treining galben si o rochie albastra, cu trena pana in pamant.

Acest eveniment a marcat intoarcerea pe podium a colectiei Demna si a fost primul show fizic din ultimii doi ani de zile. De asemenea, a fost conceput ca fiind o partea a doua a prezentarii din 2020, iar audienta a fost intampinata cu un podium daramat si inundat, cod vestimentar apocaliptic si ceruri “in flacari”

Balenciaga si-a intrerupt campaniile de pe social media

Dupa prezentarea din toamna anului 2022, Balenciaga si-a intrerupt campaniile de pe social media, dedicand acest spatiu pentru informatii si resurse despre conflictul ruso-ucrainean. Casa de moda a donat si a facut un parteneriat cu “The World Food Programme” pentru a oferi asistenta refugiatilor care fug din calea conflictului.

In urma razboiului din Ucraina multi designeri, arhitecti si institutii culturale au dat dovada de sustinere. O petitie publica ce condamna invazia a fost semnata de peste 6,500 de arhitecti rusi, designeri si planificatori urbani.