Adu-ti aminte de examenele care te-au terorizat in liceu sau facultate! Ce au masurat acele examene? Ai fost testat din punct de vedere logico-matematic si lingvistic. Lumea inconjuratoare nu este compusa numa din cuvinte sau calcule matematice. Presupune mult mai mult de atat.
Inteligenta lingvistica – destept prin cuvinte
Oamenii care au inteligenta lingvistica se pricep foarte bine la cuvinte. Ei se pot argumenta, pot convinge, ii pot distra pe altii verbal, sau ii pot instrui eficient prin intermediul cuvintelor rostite. Au un vocabular bogat si se exprima foarte bine. Le place sa citeasca , sa scrie si sa spuna povesti. De asemenea, se delecteaza cu jocuri de cuvinte si rime. Se folosesc de limbaj , pentru a structura si retine informatiile. Este inteligenta specifica poetilor, avocatilor, scriitorilor si jurnalistilor. Ei stapanesc lumea cuvintelor.
Inteligenta logico-matematica – destept prin cifre
Acest tip de inteligenta se manifesta prin cifre si logica. Persoanele cu astfel de inteligenta se fac rapid intelesi, gandesc secvential, in termeni de cauzalitate-efect, vad modele, tipare, genuri, etc. Au o abordare curata, sistematica a vietii. Le place sa aranjeze obiectele pe categorii si fac teste sau experimente pentru a-si verifica observatiile si ideiile. De obicei invata cu usurinta sa calculeze ( demulte ori in capul lor) si se “imprietenesc” instant cu computerele. Sunt buni la jocuri de logica si de strategie. Sunt fascinati de concepte abstracte si pun intrebari de genul: “Este timpul real?” Aceasta este inteligenta matematicianului, a programatorului si a contabilului. Ei stapanesc lumea cifrelor si logicii.
Inteligenta kinestetica – destept prin aptitudini fizice
Inteligenta aceasta inseamna control asupra trupului. Cei care au o astfel de inteligenta au o capacitate neobisnuita de a-si controla miscarile corpului, indemanare in lucrul cu diferite obiecte si invata manipuland obiecte. Se exprima prin miscare si au nevoie sa se miste. Sportivii, mestesugarii, dansatorii, mecanicii si chirurgii poseda acest tip de inteligenta. Lumea lor se cucereste cu trupul si mainile.
Inteligenta interpersonala – destept prin relatiile interumane
Reprezinta capacitatea de a-i intelege pe oameni si de a lucra cu ei. Necesita indeosebi capacitatea de a percepe si de a raspunde la starile sufletesti, la temperamentele, intentiile si dorintele altora. Oameni de acest gen comunica foarte usor si se imprietenesc foarte repede. Vanzatorii, arbitrii, oamenii care lucreaza in domeniul relatiilor publice au o astfel de inteligenta. Ei stapanesc lumea relatiilor.