Incredibil, dar adevarat: daca nu li se cere in mod special, multi ginecologi nu fac analizele nici pentru cele mai comune boli cu transmitere sexuala.

Una din greselele comune multor paciente e urmatoarea: in mod automat, ele presupun ca unul dintre scopurile examinarii e chiar depistarea simptomelor. Dar nu toti medicii cauta in mod special semnele unei maladii, daca tu nu mentionezi indicii orientative – cum ar fi ca ti-ai schimbat de curand partenerul sau ca ai relatii multiple. Ca sa aduci vorba despre subiect, incearca asa: “Am o noua relatie si nu prea stiu multe despre trecutul lui sexual. Ce analize ar fi bine sa fac?”.

Pe langa testul Papanicolau, care depisteaza cancerul cervical, orice femeie ectiva sexual – care a schimbat partenerii sau are relatii paralele – trebuie sa fie investigata pentru gonoree, chlamydii si hepatita B. Daca testul pentru hepatita B are un rezultat negativ, e nevoie sa fii vaccinata; doctorul iti va da toate detaliile. Daca tu sau partenerul tau ati folosit droguri pe cale intravenoasa, ati facut sex anal neprotejat sau nu stii nimic-nimicuta despre istoria lui sexuala, atunci e imperios necesara o discutie cu doctorul care iti va explica riscul enorm de sifilis sau HIV.

Testarea secretiei vaginale depisteaza gonoreea si chlamydia, in timp ce pentru hepatita B, sifilis si HIV se recolteaza proba de sange. Nu accepta nicio durere. Anticiparea manevrelor ginecologului poate fi la fel de traumatizanta ca si examenul insusi – de ce sa iti imaginezi tot felul de chestii inspaimantatoare? Roaga sa ti se explice pas cu pas ce manopere urmeaza sa ti se faca in procesul de verificare a bunastarii organelor tale reproductive. Fii totusi pregatita pentru un oarecare disconfort; n-am auzit pe nimeni care sa se amuze la examenul ginecologic, cu toate ca acele ghionturi si apasari si instrumente care clantanesc fara ca tu sa le vezi. Pe o scala de la 0 la 10, o usoara jena de nota 2 pana la 4 o normala, dar o durere de 8 sau 9 este alarmanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here