Fie ca va temeti ca lipsa abilitatilor de comunicare va dauneaza relatiei sau pur si simplu doriti sa o imbunatatiti, a invata cum sa comunicati mai bine intr-o relatie va va aduce mai aproape de partenerul dvs.
Comunicarea poate face sau rupe o relatie. Indiferent cat de puternic te simti pentru partenerul tau, cu exceptia cazului in care esti capabil sa comunici aceste sentimente sau orice altceva vrei sa stie, poate duce la neintelegeri, stres si resentimente.
Asteptari diferite, presupunand ca lucrurile merg de la sine, neexprimarea aprecierii si comportamente similare pot cauza probleme intr-o relatie altfel sanatoasa, dar pot fi contracarate printr- o comunicare eficienta .
Iata strategiile, sfaturile si tehnicile care te vor ajuta sa inveti cum sa comunici mai bine intr-o relatie.
20 de sfaturi despre cum sa comunici mai bine intr-o relatie
Inainte de a putea invata cum sa comunici mai bine intr-o relatie, trebuie sa realizezi ca o buna comunicare trebuie sa inceapa cu tine . Asteptarea ca cealalta persoana sa-si schimbe mai intai comportamentul nu functioneaza. Detineti controlul asupra modului in care comunicati .
Este inutil sa decizi sa vorbesti doar daca ei vorbesc primul sau sa te astepti ca ei sa faca ceva diferit inainte de a o face tu. Nu poti schimba comportamentul nimanui decat pe al tau, asa ca trebuie sa te hotarasti sa lucrezi singur la o comunicare sanatoasa , fara nicio asteptare de la cealalta persoana.
Fa-ti partea si vei observa ca obiceiurile de comunicare ale celeilalte persoane se schimba. Ei vor invata de la tine chiar daca nu incearca in mod activ si relatia ta se va imbunatati. Daca va urmeaza exemplul si lucreaza activ la o comunicare eficienta, aceasta se va imbunatati si mai repede.
Iata ce sa faci si ce sa eviti.
1. „Spune-mi mai multe.” — Ascultati-va unii pe altii
Ascultarea este, fara indoiala, cea mai importanta abilitate atunci cand vine vorba de comunicare. Sa-ti tii urechile si mintea deschisa atunci cand cealalta persoana vorbeste este singura modalitate de a auzi cu adevarat ceea ce spune. Acesta este fundamentul dezvoltarii unei relatii sanatoase.
Cand auzi ce incearca ei sa comunice, le intelegi sentimentele, preocuparile sau motivele. Ascultarea partenerului tau s-ar putea sa iti vina in mod natural, dar daca nu esti increzator in abilitatile tale de ascultare, acestea pot fi dezvoltate atata timp cat esti dispus sa le depui la munca.
Ascultarea activa este practica de a arata atentie la mesajul pe care partenerul tau de conversatie vrea sa-l primesti din cuvintele sale.
Include eliminarea distragerilor si acordarea acestora deplina atentie, observarea comunicarii nonverbale, cum ar fi limbajul corpului si expresiile faciale, apoi oferindu-le feedback pentru a confirma ca ati primit mesajul dorit.
Iata cateva sfaturi:
• Priveste persoana care vorbeste. Pastrati contactul vizual, dar nu va uitati sau ii puteti face sa se simta nelinistiti.
• Nu te lasa distras de la conversatie.
• Doar ascultati in timp ce vorbesc si nu formulati raspunsuri in capul vostru.
• Arata ca asculti dand din cap, expresii faciale, mici comentarii incurajatoare etc., dar nu le intrerupe.
• Lasa-i sa termine. Nu oferi contraargumente in timp ce vorbesc.
• Concentrati-va pe intelegerea a ceea ce spune cealalta persoana.
• Reflectati la ceea ce auziti si puneti intrebari daca nu intelegeti.
• Parafrazati ceea ce s-a spus pentru a va asigura ca ati inteles corect.
• Nu lasati judecata si presupunerile dvs. sa influenteze ceea ce auziti.
• Fii sincer cu raspunsul tau.
2. „De ce ai nevoie?” – Intreaba intrebari
Daca intelegerea reciproca este scopul tau principal, spune-i partenerului tau ca iti pasa de ceea ce are de spus, punandu-i intrebari serioase. Acest lucru arata ca esti atent, ca cauti o conexiune si efortul pe care esti dispus sa-l depui in relatia ta.
Cand partenerul tau intelege ca vrei sa auzi ceea ce spune, va comunica mai usor si mai deschis .
Pune intrebari care arata ca asculti, intrebari care clarifica ceea ce ai auzit, intrebari care analizeaza mai profund, intrebari care arata ca esti atent la mesajul pe care incearca sa-l transmita si intrebari care arata ca vrei sa ajuti.
3. „De asta am nevoie.” – Fii clar si nu te astepta sa-ti citeasca gandurile
Exista patru stiluri de comunicare diferite: asertiv, pasiv, agresiv si pasiv-agresiv. Dintre acestea, stilul de comunicare asertiv este considerat cel mai eficient si cel pe care ar trebui sa ne straduim cu totii sa-l adoptam.
Comunicarea asertiva este capacitatea de a va exprima – sentimentele, nevoile, gandurile – si de a le permite altora sa faca acelasi lucru. Acest echilibru este una dintre cheile unei comunicari eficiente.
Deveniti mai aserti exprimandu-va in mod clar propriile ganduri, fara sa va ganditi ca ceva este de la sine inteles. Faceti cereri direct si fara sa va asteptati ca cealalta persoana sa ghiceasca ce vrei sa spui.
Daca ti-e teama ca acest lucru este prea solicitant, nu trebuie sa-ti faci griji atata timp cat respecti ceea ce spune cealalta persoana atat de mult cat vrei ca ea sa te respecte.
4. „Vad de unde vii.” – Respectati punctul lor de vedere
Respectarea perspectivei celuilalt este cruciala pentru o relatie echilibrata. A nu fi de acord unul cu celalalt este normal si sanatos, dar este necesar sa nu presupuneti ca aveti intotdeauna indiscutabil dreptate.
In loc sa incerci sa schimbi modul in care partenerul tau simte sau gandeste despre ceva, accepta-l ca punct de vedere al lui si realizeaza ca nu trebuie sa fii de acord cu totul . Incearca sa intelegi in loc sa incerci sa-i judeci sau sa-i convingi.
Spune-i celeilalte persoane daca nu stiai ca ea a vazut lucrurile asa si ca punctul tau de vedere este diferit, dar ca esti dispus sa-l intelegi pe al lui.
Cand partenerul tau este convins ca accepti si gata sa vada lucrurile din perspectiva lui, va fi deschis sa faca acelasi lucru.
5. „Iata ce s-a intamplat.” – Fii sincer
Minciuni albe, minciuni de omisiune, inselatoare, a nu fi direct, a amana adevarul – totul, cu exceptia sinceritatii depline, va poate afecta relatia. Necinstea sub orice forma construieste ziduri intre oameni, creeaza indoiala si rupe increderea.
Chiar daca esti convins ca nu ii ranesti pe celalalt, intotdeauna exista consecinte. Chiar daca crezi ca nu vor putea sa spuna, semnele de minciuna din limbajul corpului te pot dezvalui. Chiar daca esti sigur ca nu este mare lucru, va crea un obicei al necinstei.
Cand motivul pentru care nu esti sincer este ca ti-e frica de reactia lor, este totusi mai bine sa fii sincer si sa ai incredere in partenerul tau si in relatia ta.
6. „Asa simt eu.” – Fii deschis cu privire la sentimentele tale
Intimitatea emotionala este unul dintre cele mai importante tipuri de intimitate intr-o relatie. Impartasirea deschisa a sentimentelor tale cu o alta persoana este infricosatoare pentru unii, dar pentru a te conecta cu adevarat cu cineva, este necesar.
La inceputul unei relatii, vorbe mici si conversatii superficiale sunt suficiente – deschiderea prea rapida poate duce la o impartasire excesiva – dar pe masura ce iti construiesti relatia si increderea, poti incepe sa fii din ce in ce mai vulnerabil cu cineva.
O relatie de lunga durata nu se poate dezvolta decat daca te deschizi fata de cealalta persoana sau, daca se intampla, nu va avea succes. Retinerea in loc sa vorbesti despre cum te simti impiedica relatia ta sa creasca.
7. „Te apreciez.” – Exprimati aprecierea si afectiunea
Chiar si in timpul conversatiilor dificile, nu uita de ce esti in aceasta relatie. Iubirea, grija si parteneriatul sunt ceea ce conteaza. In relatiile intime , amintindu-ti in mod regulat partenerului tau de sentimentele tale, creeaza o relatie mai fericita si de incredere.
Gasiti modalitati de a spune „Te apreciez” care sunt semnificative pentru partenerul tau. Fa un efort pentru a-i face sa se simta iubiti, validati si respectati. Petrecerea timpului impreuna si recunoasterea a ceea ce inseamna unul pentru celalalt va va face sa va simtiti mai conectati.
8. „Am facut-o”. – Asume responsabilitatea
Asuma-ti responsabilitatea pentru actiunile si sentimentele tale. Reactiile tale sunt ale tale – nu acuza cealalta persoana ca le-a provocat. In schimb, explicati cum va simtiti. Spune „Am fost ingrijorat cand nu ai raspuns la telefon” in loc de „De ce trebuie sa fii atat de insensibil?”
O relatie buna este un efect al efortului, cum ar fi sa aveti mare grija sa va respectati partenerul, sanatatea mintala si bunastarea acestuia si sa-l faceti sa se simta in siguranta. A nu-ti asuma responsabilitatea pentru tine si pentru comportamentul tau este opusul acestui lucru.
Daca faci o greseala, recunoaste-o si vorbeste despre ea fara a atribui responsabilitatea celeilalte persoane. Acesta este modul de a face fata si de a merge mai departe.
9. „Hai sa vorbim.” – Acorda-ti timp pentru a vorbi
In relatiile romantice, este important sa-ti faci in mod regulat timp pentru a avea o conversatie cu partenerul tau. Cel mai bine este sa va intalniti cu partenerul dvs. in fiecare zi , dar daca acest lucru este imposibil, incercati totusi sa o faceti cat mai des posibil.
Crearea unui ritual, cum ar fi cina impreuna in fiecare seara sau o plimbare in care va concentrati unul pe celalalt si vorbiti este utila in stabilirea obiceiurilor obisnuite de comunicare in relatie. Folositi acest timp pentru a impartasi orice stiri, preocupari si alte lucruri pe care doriti sa le stie cealalta persoana.
Totul se rezuma doar la a-ti face timp pentru a comunica. Asa ramaneti in contact unul cu gandurile si sentimentele celuilalt, fara a lasa lucrurile sa se adune pana cand este mai usor sa renuntati decat sa le faceti fata.
10. „Te accept.” – Fii intotdeauna amabil
Sprijinirea reciproca intr-o relatie este ceea ce creeaza un adevarat parteneriat. Fiind cel pe care partenerul tau se poate baza mereu pentru a fi de partea lui, cineva pe care se poate baza pentru confort si acceptare creeaza incredere si o conexiune profunda.
Relatiile nu ar trebui sa fie mai mult lupta decat bucurie. Pana la urma, intram in ele din dorinta de companie cu o anumita persoana. Fa-ti partenerul sa se simta intotdeauna acceptat si iubit, abordandu-l cu bunatate.
Creeaza o atmosfera incurajatoare si calda in relatia ta si spune-i partenerului tau cat de importanti sunt pentru tine. Daca ai intotdeauna bunastarea lor ca prioritate, atunci chiar si argumentele tale vor fi productive. Fa-i sa rada si cauta lucruri care ii fac fericiti.
11. „Intelegi ce vreau sa spun?” – Nu presupune nimic
Nimic nu este dat. Pentru a evita problemele de comunicare, cereti clarificari si oferiti clarificari. Nu presupune ca partenerul tau va citi printre randuri sau ca punctul lui de referinta este acelasi cu al tau.
Chiar daca sunteti intr-o relatie de mult timp si va cunoasteti bine, pot aparea neintelegeri. Aveti mare grija sa preveniti acest lucru. Cuplurile devin apropiate, dar atunci cand se confrunta cu probleme, chiar si cei mai apropiati pot fi contestati de presupuneri.
Presupunerile sunt lucruri ramase nespuse, asa ca tratati-le prin afirmarea lor. S-ar putea dovedi dificil, dar retineti ca ele nu fac decat sa inrautateasca lucrurile.
De exemplu, ai putea crede ca partenerul tau nu-i place unul dintre membrii apropiati ai familiei tale din cauza a ceva ce a spus candva, care te-a facut sa presupui ca asa se simte.
In realitate, aceasta a fost o remarca obisnuita si partenerul tau este complet in regula cu ruda ta, asa ca ai evitat sa-i ai unul langa celalalt fara niciun motiv si, eventual, ai creat probleme intre ei prin distantarea lor.
12. „Vreau sa inteleg.” – Nu astepta doar sa-ti vina randul sa vorbesti
Daca asculti doar ca sa poti raspunde, nu asculti cu adevarat. A fi pe marginea scaunului, asteptand randul tau, indica o comunicare slaba si infrange scopul de a vorbi unul cu celalalt.
In loc sa incerci sa-l faci pe cealalta persoana sa vada punctul tau, incearca sa o intelegi. Indiferent cat de atent ai fi, ei vor putea in continuare sa spuna ca nu asculti cu adevarat daca tot ceea ce cauti este o sansa de a spune „Nu, dar uite…”.
Fa toate eforturile pentru a depasi acest impuls. Nu intra in competitie cu partenerul tau – incearca sa-i intelegi punctul de vedere , sentimentele, reactiile si, cel mai important, ceea ce vrea sa stii.
Facand aceasta schimbare, va va transforma relatia in bine.
13. „Am nevoie de un moment.” – Nu te certa cand esti suparat
A continua sa te cert cand devii furios rareori se termina bine. Spui lucruri pe care nu vrei sa spui ca incerci sa demonstrezi un punct si, inainte sa-ti dai seama, ai facut un prejudiciu ireparabil relatiei tale.
Cand realizezi ca emotiile tale preiau controlul, spune-i celuilalt ca ai nevoie de o pauza. Fa-ti timp pentru a te calma, respira adanc si gandeste-te la lucruri. Sentimentele tale, actiunile partenerului tau, cearta – ceea ce pare a fi cel mai suparator este ceea ce ar trebui sa te concentrezi cel mai mult.
Cand ceva ce spune si face cealalta persoana te supara sau te declanseaza, fa-ti un moment pentru a examina de ce, daca nu esti sigur. S-ar putea sa descoperiti o problema de baza si tratarea acesteia poate rezolva mai multe probleme pe care le credeti la inceput.
14. „Sa lucram la aceasta problema.” – Nu lupta pentru a castiga
Una dintre regulile de baza pentru o relatie sanatoasa si o solutie la multe probleme de comunicare este sa va amintiti in orice moment ca sunteti parteneri. Aceasta inseamna ca sunteti uniti si ca relatia pe care o impartasiti este ceva ce creati si hraniti impreuna.
Acesta este motivul pentru care, atunci cand exista probleme in relatia ta, scopul tau este sa rezolvi acea problema. Scopul argumentelor este de a ajunge la fundul acestor probleme si de a gasi un compromis care sa va faca fericiti pe amandoi.
Conflictul nu ar trebui sa te transforme in inamici care lupta pentru a castiga. Nu exista castigatori intr-o astfel de situatie, pentru ca daca unul dintre voi prevaleaza, relatia voastra are de suferit. Cand argumentele escaladeaza in incercarea de a rani si de a se invinge unul pe celalalt, problemele tale ar putea fi mai grave decat pare.
15. „Este in regula ca simti asa.” – Nu ignora sentimentele celeilalte persoane
Cu totii venim din medii diferite si reactionam diferit fata de ceilalti oameni la anumite actiuni. Nu te astepta ca partenerul tau sa accepte ceva doar pentru ca tu o faci.
Daca cealalta persoana este suparata, geloasa sau ingrijorata, recunoaste-i si intelege-i sentimentele si arata empatie.
De exemplu, daca nu ai nicio problema ca partenerul tau sa-i placa pozele altora pe retelele de socializare si ei o fac, nu respinge cum se simt si spune-le ca nu este mare lucru. In schimb, incercati sa intelegeti factorii declansatori ai partenerului si ajutati-l sa faca fata sentimentelor sale.
16. „Sa incercam sa ne ocupam de asta.” – Nu critica cealalta persoana
Aratati grija si preocupare fata de cealalta persoana si comunicati tinand cont de bunastarea acesteia. In loc sa folosesti un limbaj judecator, un ton dur al vocii sau sa-ti sacaie partenerul, abordeaza conversatiile dintr-un loc de dragoste.
Daca vrei ca partenerul tau sa schimbe ceva in comportamentul sau, criticile nu iti vor aduce ceea ce cauti. In loc sa-i faci de rusine si sa fii exigent, vorbeste cu ei deschis si spune direct ce ai in minte.
Compasiunea este una dintre asteptarile sanatoase pe care trebuie sa le ai intr-o relatie si, daca o oferi partenerului tau, acesta va fi mult mai dornic sa raspunda pozitiv decat daca incerci sa-l hartuiesti sa fie de acord cu ceea ce iti doresti.
17. „Cand ai facut-o, am fost ranit.” – Nu generaliza
Daca nu-ti place cand partenerul tau face ceva, spune-le si fii cat mai specific posibil atunci cand faci. Acesta este cel mai bun mod de a preveni comunicarea gresita. Foloseste un exemplu specific in loc sa vorbesti despre obiceiurile partenerului tau de a face ceva.
Cand folosesti expresii de genul „Tu mereu…”, cealalta persoana s-ar putea simti atacata si devine defensiva. In schimb, fii specific si spune ceva de genul „M-am suparat cand ai spus asta.”
Tratand fiecare problema sau conflict ca urmatorul pas dintr-o serie de probleme poate crea resentimente. Daca partenerul tau iti cere sa faci ceva si reactia ta este ceva de genul „De ce vrei mereu ceva de la mine?” s-ar putea sa ai probleme mai profunde.
Daca pare prea dificil de depasit, terapia de cuplu poate fi de ajutor in recunoasterea tiparelor de comunicare problematice si schimbarea lor in ceva util.
18. „Este in regula.” – Nu da vina
Cand incepi sa dai prelegeri celeilalte persoane sau sa faci acuzatii, ea nu va mai asculta sau se va opri. Nu presupune ca actiunile cuiva au fost intentionate sau ca au incercat sa te raneasca.
Atunci cand dai vina pe partenerul tau pentru sentimentele sau reactiile tale, sau chiar daca vrei doar sa-l invinovati pentru ca a inceput cearta, creezi o atmosfera tensionata si defensiva.
Daca nu conteaza cu adevarat cine a facut ceva, da-i drumul si concentreaza-te pe ceea ce este mai important. Atata timp cat exista limite sanatoase in relatia ta si sunt respectate, evita conflictele inutile.
Chiar conteaza cine a gresit telecomanda? Chiar daca partenerul tau o face tot timpul, inainte sa lasi sa devina o problema, gandeste-te profund la cat de mult conteaza pentru tine.
19. „Intalnesc ce vrei sa spui.” – Nu lasa reactiile tale sa conduca conversatia
Reactiile emotionale pot transforma cu usurinta o remarca intr-un argument. Rareori se bazeaza pe ceea ce s-a spus, ci pe experientele trecute. Cand cealalta persoana spune sau face ceva care declanseaza o reactie emotionala, trebuie sa faci o alegere constienta de a nu reactiona si de a lasa lucrurile sa escaladeze.
Daca simti ca te lovesti de cealalta persoana cand iti cere sa faci ceva sau cand face ceva care te enerveaza, probabil ca lasi reactiile tale sa preia controlul.
In loc sa lasi reactiile tale emotionale sa provoace o cearta, fa un pas inapoi si decide sa raspunzi doar la situatia actuala. A sti cum sa faci acest lucru va ajuta foarte mult la rezolvarea conflictelor.
Daca va confruntati cu asta, consilierea de cuplu va poate ajuta.
20. „Hai sa vorbim despre asta.” – Nu refuza sa discuti despre problemele tale
Confruntarea cu problemele in loc sa le lasi sa se deterioreze este una dintre caracteristicile unei relatii sanatoase. Trebuie sa recunoasteti problema, sa vorbiti despre ea si sa va hotarati sa gasiti o solutie. Nu fugi de conversatii incomode.
Cu cat amanati mai mult sa va ocupati de o problema, cu atat se vor acumula mai multe probleme pana cand vor crea un munte de netrecut. Problemele de relatie nerezolvate sunt ca ranile care se infecteaza daca nu sunt tratate.
Dorinta de a-ti rezolva problemele este necesara daca vrei sa ai o relatie de succes si curajul de a face fata impreuna orice apare.