• Culoarea  ochilor se  datoreste unui pigment aflat in iris?Cu cat irisul este mai bogat in acest  pigment,cu atat  culoarea  este mai intunecata.
• Cei mai multi copii  se nasc  cu irisul  foarte putin  pigmentat,aproape  albastru! Poporul ii numeste  chiar ochi de lapte . Cu timpul  irisul se  pigmenteaza si ochii devin caprui sau negri . Cand pigmentarea nu se  face, ochii albastri  ai copilului se  deschid si mai mult spre a deveni cenusii.
• Herodot pomenea in scrierile sale cu 4500 de  ani inainte de  era noastra de  usturoi? In evul mediu usturoiul a  fost  folosit ca  preventiv contra  ciumei dupa care medicii renasterii au facut  din el un leac cu virtuti universale? Astazi se stie ca  el stimuleaza inima si are  darul de  a dizolva  substantele  care acumulate provoaca  intarirea arterelor,putand  astfel sa  contribuie la scaderea  tensiunii arteriale? Usturoiul  cuprinde  esente  sulfuroase complexe care  sunt eliminate prin respiratie,de  unde si mirosul neplacut pe care-l raspandeste adesea?
• Inima  este  este pompa cea  mai  extraordinara din lume? In decurs de  o ora  ea  bate de  circa  4320 ori, iar  energia pe care o cheltuieste de-a lungul unei zile de lucru echivaleaza  cu  29.000 kilogrammetri (kilogrammetrul fiind forta  necesara  pentru a ridica un kilogram  la inaltimea de  1 metru). La  sfarsitul unei vieti de  70 de ani,activitatea   inimii  poate fi echivalenta  cu forta necesara pentru urcarea  unui tren cu numeroase  vagoane la o inaltime egala  cu Mont Blanc. Cei 5 litri de  sange  pe  care-I pompeaza  inima, circula printr-un sistem  de  vase (artere,vene,capilare) constituind o retea, care desfasurata ar  atinge fantastica lungime  de 150.000 km(la un singur om).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here