Nu oricine se poate lăuda cu o dantură perfectă,dar toată lumea trebuie sa-şi îngrijească dinţii. Dintele este un organism viu care posedă o inervaţie proprie şi vase sanguine. Vizibilă este numai o treime din lungimea dintelui, restul fiind apărat de gingie. De aceea importanţa îngrijirii gingiilor este cel putin tot atât de mare ca cea acordată dinţilor.

O preocupare pentru îngrijirea dinţilor a existat din cele mai îndepărtate timpuri.

Scriitorii din antichitate se refereau la folosirea preparatelor pentru curăţirea dinţilor, iar în papirusul lui Ebers se găsesc formule pentru apa de gură şi aplicaţii pentru întărirea dinţilor.

Cavitatea bucală, în afara rolului ei în procesul digestiei alimentare este şi poartă de intrare a microbilor multor boli infecţioase. Menţinerea curăţeniei dinţilor, îngrijirea lor reduce apariţia cariilor ,ajută la păstrarea sănătăţii gingiilor şi modifică mirosul neplăcut al gurii. Are deci un rol igienic – profilactic de prevenire a îmbolnăvirii organismului.

Păstrarea unei danturi frumoase înseamnă păstrarea tinereţii şi frumuseţii. Lipsa dinţilor provoacă retragerea buzelor, scofalcirea obrajilor şi schimbarea fizionomiei printr-o îmbătrânire precoce.

Pentru menţinerea în bune condiţii a igienei gurii şi a dinţilor se recomandă ca după fiecare masă să se clătească bine gura sau să se mănânce un măr sau un morcov.

De două ori pe an se va apela la medicul stomatolog pentru îndepărtarea pietrei dentare iar fumătorilor li se recomandă ca la trei luni de zile se prezinte la cabinetul stomatologic pentru detartrare.

De asemenea se vor folosi alternativ două paste de dinţi, pentru a nu obişnui flora microbiană cu dezinfectantul;cei predispuşi la apariţia cariilor vor folosi pastele conţinând fluor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here