De ce apare depresia postpartum? Are de-a face cu factori hormonali sau emotionali? Descopera cele mai acceptate cauze, aici!

Depresia postpartum este clasificata ca „tulburare depresiva majora cu debut peripartum” (DSM-5) si apare in timpul sarcinii sau in primele patru saptamani postpartum . Simptomele sale sunt aceleasi ca intr-o depresie clasica (desi de obicei exista si simptome legate de bebelus); singura diferenta este timpul sau de aparitie (pe langa cauzele sale).

Este important sa acordam acestei tulburari atentia pe care o merita, deoarece, majoritatea femeilor afectate de depresie postpartum pot avea simptome timp de sase luni, iar 25% dintre ele timp de un an daca nu primesc tratament .

Pe de alta parte, s-au emis multe ipoteze despre originea si cauzele depresiei postpartum, desi cea mai acceptata opinie este ca este o tulburare multicauzala, in care intervin factori de diferite feluri: emotionali, personali, legati de imaginea corpului si cu noua realitate etc.

In acest articol va aducem cateva dintre cele mai acceptate motive care explica de ce apare acest tip de depresie. Dupa cum vom vedea, nu exista o explicatie unica pentru acest tip de tulburare.

De ce apare depresia postpartum?

Potrivit Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie (ACOG), depresia postpartum apare datorita combinarii anumitor factori sau variabile. Unele dintre motivele posibile sunt urmatoarele:

Modificari ale modificarilor hormonale

In timpul sarcinii si dupa nastere, au loc o serie de modificari importante ale nivelurilor hormonale ale corpului femeii . Aceste modificari pot fi foarte abrupte si ar putea avea mult de-a face cu etiologia depresiei postpartum.

Mai exact, ceea ce se intampla este ca nivelurile de estrogen si progesteron scad brusc in orele de dupa nastere. Dincolo de depresie, modificarile hormonale au fost legate si de schimbarile de dispozitie, tensiune, iritabilitate… Acest lucru il vedem usor in perioada menstruala, de exemplu.

Oboseala

Potrivit Rebolledo si Parada (2018), in perioada postpartum apar o serie de schimbari fizice si psihosociale care fac sanatatea fizica si psihica a femeilor mai vulnerabila in aceasta etapa . Una dintre ele este aparitia unor modificari in calitatea si cantitatea somnului nocturn, care la randul lor provoaca oboseala intensa postpartum.

Astfel, oboseala dupa nastere ar putea fi o alta posibila explicatie a motivului pentru care apare depresia postpartum. Aceasta oboseala poate dura saptamani intregi si este o perioada in care femeia trebuie sa-si recapete puterea si energia . Pe de alta parte, daca femeia a nascut si prin cezariana, acest proces poate dura si mai mult.

Factori emotionali

Atat perioada anterioara sarcinii (in cautarea bebelusului), cat si sarcina in sine si perioada postpartum sunt perioade de viata extrem de stresante. Aceasta inseamna ca emotiile noastre pot trece prin suisuri si coborasuri mari, deoarece sunt momente foarte intense din toate punctele de vedere . Indiferent daca femeia a cautat acel copil sau nu, toate acestea duc la o alterare semnificativa a psihicului si a emotiilor sale, care poate influenta originea depresiei postpartum.

Pe de alta parte, daca la aceasta se adauga situatii complicate, precum nasterea unui copil prematur, cu probleme sau dificultati etc., toate acestea pot afecta foarte mult starea de spirit si stima de sine a parintilor. Cu alte cuvinte, sarcina creeaza un cocktail Molotov emotional care poate contribui la depresia postpartum .

Modificari fizice dupa nastere

Modificarile fizice dupa nastere ar putea fi, de asemenea, legate de etiologia acestui tip de depresie. Este o realitate. Dupa nastere, corpul femeii se modifica (cum s-a intamplat si in timpul sarcinii): se ingrasa de obicei kilograme, apar vergeturi, creste volumul abdomenului etc.

Acest nou corp, daca nu este acceptat, poate ajunge sa genereze ganduri negative care ne influenteaza stima de sine . In plus, poate aparea o distorsiune a imaginii corpului care ajunge sa contribuie la aparitia acestui tip de depresie.

Istoric de depresie

Potrivit Belloch et al. (2010), unul dintre factorii de vulnerabilitate la depresie este acela de a avea antecedente de depresie (adica a suferit deja un episod depresiv in trecut). Acest lucru se intampla in acelasi mod si in depresia postpartum.

Mod de viata

Factorii care au legatura cu stilul de viata ar putea influenta si originea depresiei postpartum. Acestea au de-a face cu: lipsa de sprijin (sau sprijinul slab perceput) din partea mediului, evenimente stresante (de exemplu, moartea recenta a unei rude), schimbari importante in viata (de exemplu, mutarea intr-un oras nou), etc.

Astfel, toti acesti factori ar putea predispune femeia care tocmai a nascut sa dezvolte depresie de acest tip.

Acordarea importantei depresiei postpartum

Depresia postpartum este o problema foarte grava si mai frecventa decat credem, cu o prevalenta pe tot parcursul vietii la nivel mondial intre 10 si 20% ; Aceste valori cresc la mamele adolescente (26%). De aceea aceasta tulburare merita o atentie deosebita (intrucat poate afecta si bebelusul), pe langa un tratament adaptat caracteristicilor particulare ale fiecarui caz.

Interventiile ar trebui, in mod ideal, sa fie multidisciplinare; abordati problema nu numai din punct de vedere medical (cu produse psihofarmaceutice), ci si din punct de vedere psihologic.

La nivel psihologic, va fi convenabil sa lucrezi cu femeia pentru ca ea sa poata face treptat si accepta aceasta noua etapa a vietii care, desi este cu siguranta foarte frumoasa, presupune si o reorganizare a realitatii, intrucat presupune schimbari importante in toate. aspecte ale

Din acest motiv, vorbim de un eveniment stresant (sarcina si etapa ei ulterioara) in fata caruia invatarea sa gestioneze acest stres si gasirea timpului pentru sine, a avea grija de sine si a-si acorda spatiu, vor fi aspecte cheie.