Alegerea corectă a lentilelor de contact se poate face doar la recomandarea unui medic oftalmolog! Iti recomandam sa lecturezi articolul urmator pentru a afla mai multe detalii.

Selectarea lentilelor de contact este o chestiune complicată, dar, uneori, necesară pentru persoanele cu o vedere slabă. Și nu o faceți singur. Ridicați corect lentila poate doar un oftalmolog experimentat, care știe cum să facă acest lucru și ce parametri să ia în considerare. La urma urmei, lentilele nu numai că trebuie să corecteze vederea, ci și să nu provoace disconfort atunci când poartă.

Este demn de remarcat faptul că astăzi în fiecare magazin de lentile există un specialist care vă va ajuta să alegeți perechea potrivită, să vă învăț cum să puneți și să scoateți optica.

Alegerea corecta a lentilelor de contact

Alegerea corectă a lentilelor de contact se poate face la recomandarea unui medic oftalmolog care are experiență în alegerea corectă a lentilelor și el va determina pentru dvs. exact perechea potrivită, luând în considerare vârsta, viziunea și sănătatea.

Acestea includ inflamația în ochi, subluxarea lentilelor, strabismul și glaucomul. Între ochi și suprafața lentilei trebuie să se formeze un fel de pernă lacrimală, care va hidratează ochiul în timpul zilei.

Dacă obiectivul este prea strâns la ochi, atunci accesul la rupere va fi complet închis și ochiul se va usca puternic în timpul zilei. Acestea sunt motivele care conduc la faptul că optica de contact este selectat strict individual. La urma urmei, aceasta ia în considerare nu numai tolerabilitatea sau intoleranța acestui sau acelui material, ci și forma și structura ochiului. Merită să ne amintim că alegerea opțiunii este importantă, dar nu merită să plătiți optica. Acest lucru poate duce la efecte ireversibile în ochi și la deteriorarea corneei.

Parametrii lentilelor de contact

Cei mai importanţi parametri ai lentilelor de contact sunt:

  • raza de curbură
  • diametrul
  • permeabilitatea oxigenului
  • nivelul de hidratare
  • materialul din care este fabricat lentila

Raza de curbură a unei lentile de contact descrie curbarea lentilei în milimetri, pentru a oferi un confort maxim în timp ce purtați lentile, adică cât de bine se așează lentila pe ochi. În mod normal, acești parametri sunt între 8–10 mm.

Diametrul reprezinta dimensiunea lentilei. Lentilele de contact moi au un diametru mai mare, de la 13.00 până la 15.00 mm, față de lentilele de contact dure, de la 9 la 10 mm.

Materialele din care sunt fabricate lentilele de contact

În zilele noastre, de cele mai multe ori, lentilele de contact sunt realizate din următoarele materiale:

  • Hidrogel
  • Mai modern, silicon hidrogel, care are o permeabilitate mai mare de oxigen și este o combinație de hidrogeluri silicon umflate, care combină proprietățile de moale și tare în lentile de contact, ceea ce le dă o formă stabilă.

Există o creștere a cererii de dezvoltare a materialelor existente de lentile de contact. În plus, față de o bună prelucrabilitate, este necesar să se mențină calitatea lentilei mecanice și proprietățile chimice, biocompatibilitatea, toleranța, rezistența împotriva depozitării sedimentelor, întreținere ușoară și transparență (materialul nu trebuie să fie influențat de pH-ul lacrimal, lumină, hidratare și deshidratare între clipiri, etc.).

Permeabilitatea oxigenului

Permeabilitatea la oxigen a lentilelor de contact este o figură foarte importantă în special în lentilele de contact care se poartă pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Permeabilitatea oxigenului prin lentilă spre cornee este măsurată cu abrevierea Dk (coeficient de difuzie), unde „D“ este abilitatea moleculelor de gaz de a se deplasa în interiorul materialului și „k“ este cantitatea de gaz care se va potrivi să treacă de material. În cazul în care Dk este mai mic decât 20, permeabilitatea este scăzută, între 20–49 este medie, între 49–99 este mare și peste 100 este foarte mare. Un material cu o valoare medie de Dk, care are proprietăți optime și permeabilitate ridicată de oxigen este siliconul hidrogel.

Nivelul de hidratare al materialului

Conținut de apă dintr-o lentilă este exprimat în procente din volumul de apă într-un anumit material. Cantitatea optimă este de aproximativ 60%. Pentru lentilele moi din hidrogel transparența mediului este dependentă de conținutul de apă. Îmbătrânirea materialului scade conținutul de apă și afectează permeabilitatea lentilelor de contact la lumină (o astfel de lentilă are o tentă galbenă sau gri), facând-o să fie deja inutilizabilă. În cazul în care o lentilă de contact moale se usucă, este deteriorată și trebuie să fie înlocuită.

Lentilele Acuvue Oasys 1-Day şi #bioview Monthly sunt două dintre mărcule de lentile de contact cu un nivel ridicat de hidratare a materialului lentilei şi o permeabilitate crescută a oxigenului.

Cum se stabilește prescripția pentru lentilele de contact?

Valorile lentilelor de contact sunt determinate de către un medic oftalmolog folosind diferite teste și metode de măsurare. În baza acestei prescripții precise, pacientul poate cumpăra lentilele corecte. Este important ca toți parametrii să fie verificați pentru acuratețe la fiecare 6–12 luni. Vederea și ochii se pot schimba de mai multe ori pe parcursul vieții, deci ajustarea este importantă. Dacă simțiți că vederea vi s-a schimbat, trebuie să reevaluați imediat valorile lentilelor de contact.