In general, se crede ca investitia intr-o masina electrica este un proces complex, cand de fapt nu este. Pe langa faptul ca achizitia acestui tip de masina a devenit mult mai accesibila, mai exista si factorul de incarcare, care este destul de simplu si ofera optiuni viabile pentru utilizator.

Sa vedem care sunt caracteristicile si cateva dintre avantajele oferite de incarcarea masinii electrice acasa si pe strada, precum si tipurile de incarcare.

Cum sa incarcati masina acasa?

Pentru a va incarca masina electrica acasa, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa instalati o priza sau o cutie de perete in garajul dvs. privat sau in garajul comunitar.

Pretul wallbox-ului variaza in functie de costul de instalare iar firmele responsabile va ofera trei variante de incarcare: conectarea directa la contorul sau contorul de acasa, instalarea unui nou contor exclusiv pentru reincarcare si instalarea in electricitatea colectiva. aprovizionare (in cazul in care locuiti intr-o comunitate).

Unul dintre avantajele de a avea punctul de incarcare a masinii acasa este ca va va permite sa profitati de noapte pentru a-l alimenta, economisind timp si energie. Costul de incarcare este, de asemenea, mult redus, unde pretul unei incarcari complete de 64 kWh poate varia.

Daca doriti mai multe detalii despre cum sa va incarcati masina electrica acasa, puteti gasi diferite ghiduri complet pentru aceasta.

Este posibil sa incarcati masina pe strada?

Da, este absolut fezabil. Pentru aceasta ar fi necesar sa se profite de punctele de reincarcare instalate in parcarile publice si centrele comerciale. Cu aceasta alternativa iti poti incarca masina electrica in timp ce o parchezi pentru a-ti face cumparaturile obisnuite sau pentru a bea o cafea, datorita modului de incarcare semi-rapida. In unele cazuri si in functie de politicile centrului comercial sau unitatii, incarcatura ar putea chiar sa iasa gratuit.

Pe de alta parte, in prezent exista mai multe statii de service pentru vehicule electrice care sunt usor de localizat prin utilizarea aplicatiilor care va spun unde este cea mai apropiata statie. Aceste statii permit o incarcare de pana la 80% din baterie, deci sunt fara indoiala o alternativa excelenta.

Tipuri de incarcare

Exista 4 tipuri de incarcare pentru masinile electrice. Iata detaliile fiecaruia:

  • Standard 1: exclusiv pentru casa, deoarece ofera un conector direct la o priza clasica. Aceasta sarcina nu este foarte recomandata, deoarece acest tip de adaptare poate cauza o defectiune electrica. Tipul de incarcare este lent.
  • Standard 2: tot incarcare lenta si conceputa pentru casa, are la baza primul model cu diferenta ca vine cu intrerupator diferential si sistem de protectie a cablajului. De asemenea, nu este foarte recomandat.
  • Standard 3: ofera doi curenti, monofazat si trifazat. Incarcarea monofazata se adreseaza instalatiilor casnice, cu o putere intre 8 si 14 kWh pentru un timp de incarcare de 5 pana la 6 ore. Incarcarea trifazata este cea care se instaleaza in parcarile publice si are o putere de 22 pana la 43 kWh, putand incarca vehiculul in doar 2 sau 3 ore.
  • Standard 4: este cea mai rapida incarcare si este disponibila numai pentru statiile publice de incarcare. Are o putere maxima de 22 kWh si va permite sa incarcati 50% din baterie in doar o jumatate de ora. Care este cea mai buna alternativa pentru a-mi incarca masina electrica? De altfel, incarcarea masinii poate fi adaptata acolo unde este nevoie, fie ca esti pe drum sau preferi sa incarci acasa. Factorul determinant pentru a alege intre instalarea unui wallbox acasa sau pur si simplu mersul la o statie de incarcare va depinde de bugetul si nevoile dvs.