A te indragosti de un narcisist este adesea o experienta cu doua parti. Unul dintre ei poate fi profund motivant; celalalt include multe momente de angoasa, singuratate si, de asemenea, frecvent, agresivitate.
Multi oameni considera ca o relatie cu un narcisist este un adevarat cosmar. Cu toate acestea, si oricat de ciudat ar parea, narcisistii reusesc adesea sa castige pe cineva si sa pastreze acea relatie pentru o lunga perioada de timp . De ce se intampla asta?
Un narcisist nu stie sa iubeasca si asta face ca relatia sa fie foarte dureroasa pentru partenerul sau. Ceea ce ii defineste este lipsa de empatie si interes real pentru celalalt . Nu este neobisnuit ca acestia sa exploateze pe cineva pe care il „iubesc” sau sa faca abuzuri succesive cu acea persoana. Chiar si asa, sunt multi care stau alaturi de oameni ca acesta, fara sa stie exact de ce.
Acesti oameni sunt, de asemenea, niste companioni prosti pentru vremuri rele. Ei vor sa fie perfecti si ca si cei din jur sa fie perfecti; De aceea isi abandoneaza, fizic sau emotional , partenerul atunci cand trec prin probleme sau momente de vulnerabilitate . Intrebarea este atunci: de ce te indragostesti de un narcisist?
Era ca un cocos care credea ca soarele a rasarit ca sa-l auda cantand.
Asa este un narcisist indragostit
Desi narcisistii nu iubesc niciodata cu adevarat pe nimeni (nici macar pe ei insisi), ei experimenteaza uneori infatuatii care, in orice caz, sunt intotdeauna trecatoare. De fapt, ei au tendinta de a experimenta aceste sentimente cu mare intensitate , care, insa, nu devin niciodata dragoste autentica , adica o iubire care cauta binele celuilalt.
Modul in care o persoana narcisica se indragosteste are, in general, urmatoarele trasaturi:
- Intensitate mare . Pentru narcisisti, tot ceea ce are de-a face cu ei trebuie sa fie grozav. De aceea, daca se indragostesc, o fac cu mare intensitate si mult romantism. Ei sunt adesea hiperbolici in expresiile lor de afectiune.
- Manifestari publice de afectiune . Pentru acesti oameni este important ca intreaga lume sa devina un martor al iubirii lor aparente si al relatiei lor. De aceea au tendinta de a face publice detaliile sau momentele speciale in cuplu.
- Lingusirea ca protagonist . Lucrul obisnuit este ca la inceputul relatiei sunt plini de complimente fata de celalalt. Apoi, ei continua sa solicite frecvent sa fie laudati sau ca meritele lor sa fie recunoscute public.
- Cuplul este un trofeu . Indragostirea de narcisisti este o oportunitate de a-si extinde ego-ul. De aceea vor cauta pe cineva ca partener pe care sa-l poata arata sau cu care sa fie mandri in fata celorlalti. Daca esueaza, se vor comporta ca si cum acel cuplu ar fi un strain.
- Gelozia . Narcisistii sunt gelosi pentru ca sunt si foarte nesiguri. Deci relatiile lor vor fi foarte marcate de posesivitate. Ei vor sa fie „totul” pentru celalalt.
- Ei se comporta ca niste salvatori . Este foarte obisnuit ca ei sa se arate ca cineva care are capacitatea de a-si salva sau de a-si sprijini decisiv partenerul. In principiu, vor oferi un suport foarte solid, care ulterior va incasa scump.
- Par perfecti . Este foarte obisnuit ca acest tip de persoana sa fie foarte atenta sa nu faca greseli sau sa aiba comportamente disonante cu persoana de care sunt „indragostite”. Prin urmare, se pare ca sunt perfecte.
Indragosteste-te de un narcisist
Trasaturile descrise arata dubla conditie a narcisistilor. Pe de o parte, sunt fermecatoare si pot fi foarte emotionante cu „ spectacolele lor de dragoste ” si promisiunile lor superlative .
Iti vor flata ego-ul cat vor putea, pentru ca pentru ei iubirea este aceea: exaltarea sinelui. Pentru cineva care este nesigur sau cu incredere in sine, toate acestea ar putea fi fascinante. La inceput, desigur.
In timp, apare si cealalta fata a narcisismului. Incepe cu gesturi nu atat de vizibile. In general, cei care au ca partener un narcisist incep sa simta ca aceasta persoana ii evalueaza constant si ca trebuie sa „trece testul” de multe ori. Apare dorinta de a primi aprobarea partenerului.
Un partener narcisic nu genereaza pace, ci angoasa . De asemenea, si cu o intensitate crescanda, provoaca senzatia de a fi foarte singur.
Nu se simte ca pe aceasta persoana se poate conta si expresiile de critica sau de descalificare sunt din ce in ce mai dese. Uneori, aceasta face loc violentei. Atunci de ce sunt atat de multi oameni „indragostiti” de un astfel de cuplu?
Raspunsul este ca narcisistul si cei care depind de el se aseamana mai mult decat s-ar presupune . Ambii sunt profund nesiguri, dar in timp ce unul compenseaza acest lucru cu o aroganta excesiva, celalalt o face cautand pe altcineva care sa aiba grija de el. In realitate, nu exista dragoste acolo, ci o simbioza nevrotica din care niciunul dintre ei nu poate iesi bine.