O vorba inteleapta spune ca orice sfarsit este un nou inceput. Nimic mai adevarat.
Desi atunci cand trecem prin situatii care ne obliga sa punem punct si sa spunem ca s-a sfarsit ne este greu sa simtim acest lucru, orice sfarsit te obliga, totusi, la un alt inceput.

Cu totii am trecut printr-o despartire. Asta este o certitudine. La un dupa-despartiremoment dat in viata noastra am fost pusi in situatia de a pune punct unei relatii. Indiferent ca hotararea ne-a apartinut sau ne-a fost impusa, despartirea nu a fost usoara. Daca relatia a insemnat ceva important pentru noi, despartirea a fost momentul critic caruia am fost nevoiti sa ii facem fata.
Teama de singuratate, teama de modul in care vom fi priviti de ceilalti, de familie, de prieteni, teama de noul ce vine, de lipsa sprijinului afectiv si, de ce sa nu recunoastem, chiar si de lipsa sprijinului financiar, pierderea increderii in sine sunt sentimente care apar atunci cand te desparti de cel cu care formai un cuplu. Lor li se adauga durerea, intrebarile, invinovatirile, autovinovatirile pe care numai timpul te poate ajuta sa le depasesti.
Cand hotararea despartirii a apartinut celuilalt, intrebarea care apare cel mai adesea este ‘De ce? Cu ce am gresit?’. Multe persoane de sex feminin au tendinta de a se considera vinovate in urma destramarii unei relatii. Ele considera ca vina le apartine.

Este bine sa facem o ‘analiza’ a relatiei, insa numai dupa ce am lasat sa treaca o anumita perioada de timp, perioada in care am reusit sa ne distantam de relatie. Trecerea timpului nu doar vindeca ranile, ci si limpezeste gandurile, ne face sa vedem cu alti ochi relatia care s-a incheiat. Intrebarea ‘De ce?’ isi poate gasi acum un raspuns mult mai corect, mai obiectiv.
Psihologii afirma ca, de cele mai multe ori, ne subestimam capacitatea proprie de a trece peste o despartire. Resursele pentru a depasi acest moment se afla in noi. Sfaturile pot veni din afara, de la prieteni, familie, specialisti. Insa aplicarea lor depinde numai de noi. Am intrebat o doamna doctor care sunt sfaturile pe care le-ar da in calitatea sa de doctor, dar si de femeie, celor ce trec printr-un astfel de moment. Raspunsul ei a fost prompt: hrana sanatoasa, plimbari in parc, sala de gimnastica. Suna simplu, nu-i asa? Sa le luam pe rand.

Mananca sanatos
Nu este o gluma. Stim cu totii ca suntem ceea ce mancam. Prin urmare, o hrana sanatoasa inseamna o persoana sanatoasa. Incearca sa nu iti lipseasca din alimentatie cat mai multe vitamine si minerale. Si mai ales nu uita de calciu, magneziu, potasiu si vitamina B. Ele te vor ajuta in mentinerea unei stari psihice cat mai bune in aceasta perioada.

Plimbari in parc
Iti poti cumpara un caine cu care sa iesi in parc. In felul acesta te vei asigura ca vei merge zilnic sa faci putina miscare, ca vei socializa (imi povestea o prietena despre plimbarile sale in parc cu ghemotocul sau de caine, plimbari care se transforma intr-o adevarata socializare cu ceilalti ‘posesori de caini’) dar si ca te vei ocupa de el, ceea ce te va distrage putin de la problemele tale. Nu in ultimul rand, animalutul iti va oferi, pe langa compania sa, si multa caldura.

Sala de gimnastica
Sportul este foarte important pentru sanatate. In plus, endorfina care se elibereaza prin exercitiile fizice are un rol antidepresiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here