Grupul de colegi sau de prieteni are o mare influenţa asupra personalităţii copilului.Faptul că îşi petrece timpul cu ei îi dezvoltă independenţa,priceperile,îi dă sentimentul siguranţei,îl învăţa ce înseamnă să acţioneze în grup. 
  
           Se cunosc în faţă blocului,la şcoală,la orele suplimentare.Împreună se distrează,merg la film, învaţă. Împreună la bine şi la greu.Îşi spun secrete pe care nu le destăinuie  nici mamei,nici tatălui.Îşi clădesc relaţii de prietenie în care pun mult suflet.Când sunt la vârsta pubertăţii sau a adolescenţei, „gasca”poate deveni pentru ei cea mai înaltă autoritate,în cadrul căreia îşi formează principii de viaţă pentru mai târziu.Acest lucru este absolut firesc,deşi îi poate nelinişti uneori pe adulţi.Părinţii trebuie să ştie cu cine îşi petrece timpul băiatul sau fata lor.O relaţie bine clădită între părinţi şi copil,bazată pe încredere reciprocă şi apropiere sufletească,îi va permite  acestuia fără jenă să îşi invite  fără jenă prietenii acasă.
 
             Ce învaţă copilul în „gasca”?În primul rând să fie independent,liber.În afara casei  are ocazia să se descurce  fără ajutorul părinţilor şi să ia singur decizii.Experienţa pe care o dobândeşte acasă,la şcoală,în grupul de prieteni îl ajută să îşi construiască propriul sistem de valori,ceea ce e foarte important pentru că ,mai târziu,adult fiind,va fi pus deseori în situaţia de a alege.Într-un grup copilul învaţă să acţioneze fără restricţii,comform propriei  voinţe (în familie şi la şcoală,adesea copiii îşi simt îngrădită libertatea   de acţiune).Astfel,ei se pot cunoaşte mai bine,îşi pot dezvolta abilităţile în multiple forme.
 
            De ce este gaşca atât de importantă?Copilul găseşte aici mereu un sprijin  în clipele de confuzie  sau tristeţe.Poate împărtăşi colegilor problemele sale fără teama că va fi judecat sau pedepsit.El evită astfel frustrarea  determinată de sentimentul de însingurare,de faptul de a nu fi acceptat şi înţeles.
 
              Ce e de făcut?
 
 – Copilul nu este acceptat în grup?
 
                  Îi dai copilului curaj şi încredere în el.Discuţii cu el motivele pentru care nu este acceptat în grup.Îl încurajezi să îşi facă singur prieteni.
 
 -Copilul este tipul singuraticului,nu are prieteni sau a ieşit din grup.
 
                  Nu forţa copilul să între în gaşcă.Dacă nu are deloc prieteni,încerci tu să îi găseşti,de exemplu invitând acasă copiii cunoştinţelor.
 
 -Copilul petrece mult timp cu colegii;neglijează învăţătura.
 
                    Îi pui o condiţie:mai întâi îndeplinirea obligaţiilor(de exemplu să îşi facă temele),abia după aceea distracţia cu colegii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here