bronz1_mareO frunte proeminenta, un nas prea lung, sani prea grei sau prea mici, urechi intoarse… imperfectiunile noastre sunt uneori mai evidente in anumite situatii, cum ar fi la plaja. Nu le lasa sa-ti strice concediul! Cum sa faci pace cu fizicul tau?

Daca unii dintre noi traim impacati cu micile noastre defecte, altii fac o boala din ele. Bineinteles ca nimeni nu e perfect, insa persoana complexata este concentrata pe imperfectiuni (fizice sau intelectuale), carora le atribuie toate esecurile ei (sunt somer pentru ca sunt gras, fata asta n-a iesit cu mine din cauza dintilor mei urati…) si se convinge ca daca defectul ei n-ar fi existat, viata ei ar fi fost mult mai buna.

Cauzele acestor complexe pot fi: predispozitia spre perfectionism, sechele din copilarie sau adolescenta (porecle devalorizante ale copiilor, colegilor de clasa, remarci acide ale adultilor).

Astfel, chiar si la varsta adulta si in ciuda unei vieti reusite, complexele pot aparea sa ne bantuie existenta. O asemenea femeie isi va ascunde sanii pe care ii detesta sub bluze ample, o alta isi va arata doar profilul stang din cauza unei urechi mai proeminente.

In cazurile extreme, poate fi vorba de dismorfo-fobie (sau fobia de a avea o diformitate), care este o boala grava: persoana are o imagine de sine atat de deplorabila incat este incapabila sa se vada asa cum este in realitate.

Invingerea complexelor

  •  Accepta normalitatea

Un pic de realism: nu vei aparea niciodata pe coperta vreunei reviste! Si, ce-i asa de grav? Acest lucru nu te impiedica sa ai un iubit, copii, prieteni, un job placut… Accepta ca nu faci parte din „marii” acestei lumi si lasa la o parte visele de manechin. Priveste un pic in jurul tau, cu luciditate, si vei vedea ca spre deosebire de altii, arati chiar bine!

  • Gandeste limpede!

Nu pune toate problemele tale pe seama complexelor: este o solutie usoara, care te impiedica sa vezi esentialul. Tu esti atenta asupra unui detaliu, dar trebuie sa intelegi ca ceilalti te vad in ansamblu!

  1.  Ai incredere!

Vorbeste cu un prieten, spune-i ce te deranjeaza si cere-i parerea sincera. Consulta si un chirurg estetician care iti va oferi o parere si un psiholog daca din cauza complexelor devii timida sau deprimata.

  •  Regaseste-ti increderea in tine!

Cu cat te vei valoriza mai mult (in orice domeniu), cu atat te vei focaliza mai putin pe detalii. Largeste-ti domeniile de competenta, dezvolta-ti zone (profesionale sau personale) in care te simti bine, progreseaza profesional sau social, fa-ti noi prieteni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here