La inceputul acestui an, Chanel a lansat un nou parfum: Chanel nr. 5 L’Eau , pe care marca il descrie ca o „intruchipare moderna, proaspata si vibranta a parfumului de acum si pentru totdeauna” sau „numarul 5 de azi”.

Campania de marketing angajeaza o actrita de 17 ani, model si social media Fata „It” Lily-Rose Depp (fiica lui Johnny Depp si Vanessa Paradis), a carei figura waifish si ochii de doe contrasteaza puternic cu rafinamentul matur care este adesea asociat cu originalul Nr . 5 . Aceasta plecare intentionata s-a reflectat in retelele de socializare ale Chanel, pe masura ce au tachinat intreaga campanie. Ciocnirile de imagini au fost selectate pentru a reprezenta „ paradoxurile moderne”: dezordine / ordine, masculin / feminin, unic / multiplu, pur / artificial si poate cel mai strans legat de povestea Chanel, adevar / minciuni. Sloganul” parfumul tuturor paradoxurilor „si sloganul insotitor” # stii spune lumii ca femeile sunt creaturi dihotomice care pot fi multe lucruri simultan. Totusi, sloganul serveste si ca descriptor apt al enigmaticei Gabrielle „Coco” Chanel, care a reusit sa-si construiasca reputatia de lunga durata ca arbitru al chicului in mare masura in jurul miturilor si oportunitatilor de marketing inteligente.

La fel ca majoritatea lucrurilor atribuite geniului lui Gabrielle „Coco” Chanel ( bronzare , rochii negre mici etc.), lansarea Chanel nr. 5 se bazeaza in primul rand pe povesti greu de demonstrat. De fapt, site-ul web al marcii subliniaza istoria fabuloasa a parfumului, afirmand ca noul nr. 5 „ rescrie mitul cu indrazneala pentru a transforma o mostenire intr-o poveste contemporana ”.

Deci, avand in vedere ca marca se mandreste cu paradoxurile si natura mitica a parfumului, ce parti din istoria Chanel nr. 5 sunt reale? Din ceea ce istoricii au descoperit, povestea reala este complicata si controversata. ParfumuriOnline va prezinta cativa dintre factorii care au contribuit la succesul fara precedent al parfumului – si la paradoxurile care au definit-o pe femeia din spatele acestuia.

Crearea unei legende

Pana in secolul al XX-lea, un parfumier a creat parfumuri in timp ce casele de moda s-au lipit de haine. Desi unii designeri au inceput sa se dedice productiei de parfumuri la inceputul anilor 1900, couturierul francez Paul Poiret, unul dintre cei mai mari si mai rai rivali ai lui Chanel, este, in general, creditat ca a fost primul care a introdus un parfum de semnatura in 1911. Cu toate acestea, Poiret l-a numit  Parfums de Rosine dupa fiica sa in loc sa-si foloseasca propriul nume. [1] Pe de alta parte, Chanel si-a plasat numele proeminent pe fiecare sticla si reclame legate de parfumurile sale, asigurandu-se ca parfumurile ei ar fi intotdeauna legate de identitatea ei de marca.

Legenda originii Chanel nr. 5 incepe de obicei cu intalnirea Chanel cu parfumierul francez-rus Ernest Beaux in 1920 si provocandu-l sa creeze un parfum care sa-l faca pe purtatorul sau „sa miroasa ca o femeie si nu ca un trandafir”. Se pare ca Chanel a crezut ca femeile miroseau a 80 de ingrediente naturale si sintetice, pentru ca asta a ales-o atunci cand Beaux i-a prezentat o serie numerotata de probe de parfum din care sa aleaga. Dupa cum spune legenda, Chanel a ales al cincilea esantion, declarand: „Imi arat colectiile in 5 mai, a cincea luna a anului, asa ca hai sa lasam numarul pe care il poarta, iar acest numar cinci ii va aduce noroc”. Formula aleasa, care a debutat in 1921, a fost un buchet olfactiv de note care includ iasomie, ylang-ylang, trandafir si lemn de santal.

In mod traditional, femeile respectabile purtau parfumuri care miroseau a flori deosebite, in timp ce curtezanele si alte doamne indraznete se lipeau de mirosuri mai bronzate, cum ar fi mosc sau iasomie, pentru a atrage barbatii. Alegand un parfum care imbina atractia senzuala a iasomiei si moscului cu flori si aldehide de nedefinit, Chanel a creat un parfum care punea sub semnul intrebarii notiunea de parfum care indica pozitia sociala, ajutand la demonstrarea paradoxului – voilà! – ca femeile ar putea fi simultan „sexy” si „pure”. In plus, nu este un secret faptul ca mademoiselle Chanel a fost odata o femeie pastrata care folosea bani de la iubitii ei pentru a-si finanta afacerile. 

Procentul puternic de aldehide al parfumului a permis parfumul sa ramana pe pielea purtatorului pentru o perioada extinsa de timp, facandu-l mai potrivit pentru femeile „moderne” cu o viata aglomerata si gusturi complexe. Cu toate acestea, unii istorici considera ca Jicky de Aimée Guerlain, lansat in 1889, este primul parfum modern. In loc sa imite mirosul florilor, Jicky a fost, de asemenea, o combinatie de ingrediente naturale si sintetice, care a creat un parfum multifacetic si diferit de orice se gaseste in natura, precedand conceptul „revolutionar” al Chanel nr.5 cu peste 30 de ani. 

Marketing

In mod surprinzator, succesul timpuriu si ascensiunea meteorica a Chanel nr. 5 nu au avut prea mult de-a face cu marketingul, in ciuda faptului ca parfumul a fost prezentat ulterior in unele dintre cele mai memorabile campanii publicitare din secolul trecut.

Desi parfumul a fost prezentat in reclame pline de farmec din anii 1940 si 1950, folosind sloganuri precum „Every Woman Alive Loves Chanel No. 5”, probabil cea mai iconica campanie a avut-o pe Catherine Deneuve in anii 1970. Filmata de Richard Avedon, reclama este la fel de minima ca ambalajul parfumului in sine, nu contine altceva decat numele si fata actritei franceze impreuna cu sticla de parfum. Deneuve va pregati scena pentru un lung sir de actrite superbe care sa repete parfumul, inclusiv Nicole Kidman, care a fost prezentata in scumpa si extravaganta reclama nr.5 regizata de Baz Luhrmann in 2003. Intr-o intorsatura ciudata, Chanel l-a inrolat pe actorul Brad Pitt sa fie primul barbat care a facut publicitate Chanel nr. 5 in 2012, ceea ce a dus la una dintre cele mai bizare reclame de frumusete pe care le-am vazut vreodata.