Cum sedentarismul nu doare, lasi pe maine miscarea pe care ai putea-o face azi. Ca sa te urnesti mai usor, fa-ti o lista  cu activitatile care iti fac placere. Sterge-le pe cele care nu implica efort fizic, iar din cele ramase (dans, sex, inot), fa-ti un program de 30 de minute zilnic, care sa nu te plictiseasca.

Ce este sedentarismul?

Persoanele sedentare nu fac miscare deloc. Acest fapt determina aparitia unor game variate de maladii cardiovasculare, nervoase si locmotorii care daca isi fac aparitia la varste fragede, complica lucrurile la maturitate. Doctorii atrag atentia asupra faptului ca, in ultmii ani , tot mai multe adolescente cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani nu au masa musculara si nu au rezistenta fizica, in schimb au celulita mai ales pe abdomen si coapse. De obicei, sedenterismul este  asociat si cu alte obiceiuri nesanatoase, care afecteaza calitatea vietii. De exemplu, stresul, alimentatia bogata in grasimi, numarul orelor petrecute al birou, comoditatea de a circula cu masina sau de a urca cu liftul, chiar daca stai la etajul doi, reprezinta factori care favorizeaza sedenterismul.

Cum te afecteaza?

Diminuarea sau lipsa efortului fizic duce la aparitia unor probleme care nu trebuie ignorate. Corpul uman are nevoie de miscare si de munca fizica, pentru ca numai astfel reuseste sa digere alimentele, iar sangele sa circule normal. Cele mai cunoscute boli care apar in lipsa exercitiilor fizice sunt bolile de inima, artrita, durerile de spate, varicele, diabetul, fragilizarea oaselor. Muschii se micsoreaza si cer mai putin oxigen de la inima si plamani, iar imunitatea organismului scade, predispunandu-te la raceli , gripe si alte afectiuni. Viata sedentara accentueaza tendinta de ingrasare , pentru ca metabolismul se face greu, si arderile devin mai lente. Obezitatea este o boala care afecteaza din in ce mai multe tinere.

Cu cat intelegi mai repede ca miscarea inseamna viata, cu atat problemele de sanatate vor fi mai departe, pentru o perioada mai mare de timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here