Te indoiesti constant de tine si de meritul tau de iubire in relatia ta? Ai temeri excesive de abandon sau respingere? Daca da, probabil ca suferi de nesiguranta in relatie – si nu esti singur.

Nesiguranta poate sabota chiar si cele mai puternice relatii. Vestea buna este ca poti lua masuri pentru a depasi aceste sentimente anxioase.

In acest articol, va vom ajuta sa identificati cauzele principale ale ingrijorarilor relatiei dvs. si sa schitati solutii actionabile pentru a incepe sa va simtiti mai in siguranta, inclusiv:

  • Strategii practice de comunicare pentru a discuta deschis despre nesigurante
  • Gestionarea gandurilor nefolositoare prin tehnici de mindfulness
  • Construirea autocompasiunii pentru a reduce anxietatea si auto-judecata
  • Stabilirea limitelor pentru a imbunatati increderea in sine
  • Si mai multe sfaturi pentru a opri ciclul de indoiala, ingrijorare si instabilitate

Cheia este sa fii proactiv. In loc sa astepti ca partenerul tau sa se schimbe sau ca grijile tale sa dispara de la sine, iti vom oferi instrumentele pentru a prelua controlul. Cu un efort constant, puteti crea schimbari pozitive majore.

Un cuplu statea spate in spate, unul fata de celalalt. Bula de ganduri cu linii dezordonate.

A fi nesigur intr-o relatie se refera la o lipsa de incredere in cadrul unei relatii romantice, deoarece adesea implica sa te indoiesti de meritul tau de a iubi si sa te temi de pierderea relatiei. Inseamna ca unul sau ambii parteneri nu se simt siguri sau stabili in relatie, de multe ori temandu-se ca ar putea fi in pericol intr-un fel. 

Cauzele comune ale insecuritatii relatiei includ traumele sau tradarile din trecut, comunicarea deficitara si conflictele nerezolvate. 

Insecuritatea relationala ar trebui abordata, deoarece poate duce la comportamente nesanatoase, cum ar fi posesivitatea sau autosabotarea.

Cercetarile au descoperit in mod constant ca insecuritatea relatiei/atasamentului prezice o calitate mai scazuta a relatiilor si o dinamica problematica, in special in perioadele stresante, cum ar fi pandemia de COVID-19 (Simpson & Rholes, 2017).

Nesiguranta relationala se poate manifesta in diferite moduri, provocand suferinta si tensiune. Aici sunt cateva exemple:

  • Cautand in mod constant asigurari si validare de la partenerul tau cu privire la sentimentele sau angajamentul sau (de exemplu, avand nevoie de afirmatii constante sau intreband in mod repetat daca inca te iubeste, este atras de tine sau te va parasi).
  • Frica de a fi abandonat sau respins. Acest lucru poate provoca un comportament lipicios (de exemplu, a fi prea dependent de ei).
  • Cautati semne de respingere (de exemplu, gandirea excesiva si analizarea cuvintelor si actiunilor partenerului dvs., cautati mereu semne ca nu sunteti iubit sau apreciat).
  • Codependenta : a pune nevoile si dorintele lor inaintea propriilor tale din cauza fricii de a fi respins sau abandonat.
  • Dificultate sa ai incredere in partenerul tau , chiar si fara niciun motiv aparent sa fii suspicios. 
  • Gelozie excesiva : cum ar fi sa te simti amenintat de interactiunile partenerului tau cu prietenii, familia sau altii.
  • Stima de sine scazuta, ceea ce te face sa simti ca nu esti suficient de bun pentru partenerul tau. 
  • Comportament de autosabotare (crearea de probleme pentru ca crezi ca este inevitabil ca lucrurile sa mearga prost).

Mai jos sunt cateva dintre modalitatile prin care poti contribui la reducerea sentimentelor de nesiguranta in relatia ta:

Identificati cauza principala

Fa-ti timp pentru a-ti intelege nesiguranta reflectand la ceea ce te face sa te simti nesigur in relatii. Care sunt temerile si indoielile tale? Luati in considerare experientele trecute drept probleme nerezolvate din copilarie sau relatii din trecut care pot contribui la insecuritate. 

Cautati tipare acordand atentie gandurilor voastre si observand cand si de ce va simtiti nesigur. Are legatura cu increderea, stima de sine sau frica de abandon? Iti spui lucruri negative despre tine sau partenerul tau? 

In plus, cartile de autoajutorare si terapia ofera instrumente valoroase pentru auto-descoperire, ajutandu-va sa recunoasteti nesigurante adanc inradacinate. 

Odata ce ati determinat problemele de baza, este mai usor sa luati masuri pentru a le rezolva. Folositi sfaturi practice, cum ar fi construirea constientizarii de sine, reincadrarea gandurilor nefolositoare, indepartarea persoanelor care va exacerba nesiguranta din viata dvs. si cautarea sprijinului de la prieteni sau profesionisti de incredere. 

Susan Winter, expert in relatii si autoare, sugereaza sa-ti pui trei intrebari vitale daca te simti nesigur in relatia ta:

  1. Sunt eu? Sunt in mod inerent nesigur?
  2. Este partenerul meu? Partenerul meu face sau nu ceva care ma face sa ma simt nesigur? Daca da, este constient sau inconstient?
  3. Este situatia in care ma aflu? Sunt intr-un loc cu partenerul meu care este in mod natural inconfortabil si tulburator?

Comunicare deschisa cu partenerul tau

Comunicati deschis si sincer cu partenerul dvs. despre nevoile si nesiguranta dvs. Acestia va pot oferi linistire sau sprijin sau va pot atenua grijile. In plus, ar putea avea informatii sau sugestii utile. De exemplu, un partener poate ajuta la identificarea cauzei fundamentale a insecuritatii, in special in relatiile pe termen lung.

Dr. Alexandra H. Solomon sugereaza „pregateste-ti partenerul pentru succes prin articularea din fata, cat mai bine poti, ceea ce vrei de la el: o cutie de resonant, simpatie, sfat.”

Sfaturi pentru comunicare deschisa:

  • Fii sincer, vulnerabil si specific. Spune-i partenerului tau despre ce esti nesigur si de ce.
  • Evitati sa va invinovatiti partenerul pentru nesiguranta dvs. Dr. Steve Maraboli afirma ca „relatiile esueaza atunci cand oamenii isi iau propriile nesigurante si le proiecteaza drept defecte ale partenerului lor”.
    • Pentru a evita sa-i faceti sa se simta atacati, folositi afirmatii „eu” (de exemplu, in loc sa spuneti „Ma faceti sa ma simt nesigur”, spuneti „Ma simt nesigur cand voi…”).
  • Incurajeaza-ti partenerul sa-si impartaseasca si gandurile si sentimentele. Asculta activ fara a intrerupe sau a deveni defensiv.

„Daca eu si sotul meu ne luam intr-o mare cearta, el nu poate pur si simplu sa paraseasca casa – asta imi pune anxietatea de atasament la exces. Daca are nevoie de cateva minute pentru a se racori, imi va trimite mesajul „Ma duc la o plimbare” si nu intru in modul de panica. Acesta este doar un exemplu (si un fel de extrem), dar examineaza daca exista ceva in relatia ta care  contribuie  la sau  exacerbeaza  anxietatea ta.”

Fii atent la gandurile tale

Raspunsul la un gand negativ il face sa para mai important si mai precis decat este in realitate. Cand ne gandim prea mult, avem mai multe sanse sa venim cu ganduri inutile sau nesigure, chiar daca initial nu am avut unul.

Gandirea excesiva duce la anxietate si tensiune in tine si in relatia ta.

Jurnalul este un instrument util pentru recunoasterea si abordarea tiparelor de gandire nefolositoare si a convingerilor negative recurente despre tine sau despre relatia ta.

Cand te simti nesigur, noteaza-ti gandurile si sentimentele. Ce-ti spui despre tine sau partenerul tau?

Odata identificat, poti deveni mai constient si mai atent la gandurile tale. In loc sa stai pe ganduri nesigure, recunoaste-le si lasa-le sa plece fara sa le dai energie sau atentie.

De asemenea, puteti contesta gandurile nefolositoare si puteti incerca sa le inlocuiti cu altele mai utile. 

A-ti provoca gandurile implica a pune la indoiala acuratetea lor. Intrebati-va daca aceste ganduri sunt cu adevarat adevarate. Le bazezi pe dovezi sau presupuneri si temeri? Puteti veni cu o interpretare mai pozitiva si mai realista a situatiei? 

„Cand sunt nesigura, observ ca ma implic mai mult. Imi spun povesti negative. Caut lucruri care dovedesc sentimentele mele. Pentru a echilibra aceste lucruri, fac si invers. Imi spun povesti care arata acelasi comportament intr-o lumina pozitiva!”

Concentreaza-te pe prezent

Este usor sa te gandesti prea mult si sa rumiti despre problemele relatiilor din trecut sau grijile legate de viitor. 

Iata cateva sfaturi despre cum sa te concentrezi asupra prezentului:

  • Meditati in mod regulat. 
  • Practicati atentia (de exemplu, yoga, tai chi sau luati cateva minute pentru a va concentra asupra respiratiei). 
  • Noteaza lucrurile pentru care esti recunoscator in fiecare zi pentru a aprecia lucrurile bune din viata ta. 
  • Observati imprejurimile dvs. – ce vedeti, auziti, mirositi, gustati si simtiti?
  • Cand observi ca mintea ta rataceste, adu-o usor inapoi in momentul prezent.
    • Nu judeca si nu zabovi asupra gandurilor tale – recunoaste-le si lasa-le sa plece.
  • Urmariti hobby-uri si interese in afara relatiei. Acest lucru adauga implinire vietii tale si reduce tendinta de a te fixa pe nesiguranta relatiilor.

Imbunatatiti inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala se refera la capacitatea de a recunoaste, intelege, gestiona si utiliza in mod eficient propriile emotii si pe cele ale altora. 

Acesta cuprinde abilitati precum empatia, constientizarea de sine si comunicarea interpersonala. Imbunatatirea inteligentei emotionale ofera numeroase beneficii, inclusiv facerea persoanelor mai rezistente, capabile sa se adapteze la schimbare si mai bine echipate pentru a face fata stresului si conflictelor. 

Practicarea empatiei te poate ajuta sa intelegi sentimentele si perspectivele partenerului tau, promovand o mai buna comunicare si o conexiune emotionala.

In plus, sa inveti sa-ti gestionezi emotiile in mod eficient te va ajuta sa le exprimi in mod constructiv si nu reactiv, ceea ce duce la mai putine argumente si la o mai buna rezolvare a conflictelor. 

Persoanele cu inteligenta emotionala mai mare au o capacitate mai buna de a naviga provocarile relationale cu incredere si siguranta.

Construiti-va compasiunea de sine

Compasiunea de sine inseamna sa te tratezi cu aceeasi grija si bunatate pe care i-ai oferi unui prieten sau partener. Implica sa ai rabdare cu tine insuti pe masura ce cresti si inveti.

Sfaturi pentru dezvoltarea autocompasiunii:

  • Cand faci o greseala, fii intelegator si iertator. Aminteste-ti ca toata lumea face greseli si ca esti inca demn de iubire si respect.
  • In loc sa incerci sa fii perfect, accepta-ti defectele si invata sa te iubesti pentru ceea ce esti.
  • Amintiti-va de punctele tale forte si la ce esti bun atunci cand te simti nesigur.
  • Fa lucruri care te fac fericit, iti aduc confort si te fac sa te simti bine cu tine insuti. 
  • Inconjurati-va de oameni care va sprijina, care va ofera dragoste, intelegere si incurajare. 
  • Explorati exercitii de autocompasiune (de exemplu, pauza de autocompasiune).

„Am fost extrem de nesigur. Dupa multi ani, ceea ce am descoperit ca cel mai bun lucru de facut este sa te asigur de propria ta incredere, sa gasesti valoarea in tine ca barbat si ca partener. Doar simtind ca… te vei simti increzator in tine.”

Promoveaza independenta

Stabiliti limite sanatoase cu partenerul dvs. comunicandu-va in mod clar limitele si asteptarile si ceea ce aveti nevoie de la ele (de exemplu, „Am nevoie de ceva timp pentru mine in fiecare zi”).

In plus, aveti propriile interese, hobby-uri si activitati sociale. Fa-ti timp pentru activitati de care iti plac fara partenerul tau. 

De exemplu, ati putea sa va inscrieti intr-un club de carte, sa urmati un curs de dans sau sa incepeti un blog. Petrecerea timpului cu tine insuti ar putea include lectura, o baie sau o plimbare.

Angajarea in activitati care te fac sa te simti increzator in tine si in abilitatile tale iti poate spori stima de sine, reducand dependenta de validarea externa. Modalitatile de a va spori increderea includ stabilirea de obiective si atingerea lor si invatarea de lucruri noi.

Nu mai cere linistire

Pentru a depasi nevoia constanta de reasigurare, luati in considerare acesti pasi:

  • Provocati-va sa aveti incredere in sentimentele si intentiile partenerului dvs.
  • Cand simtiti nevoia de a cere linistire, acordati-va un moment pentru a va provoca gandurile neajutorate. 
  • Practicati modalitati sanatoase de a va calma (de exemplu, respirati adanc de cateva ori, ascultati muzica linistitoare, faceti intinderi usoare).
  • Discutati cu partenerul dvs. despre nevoia dvs. de reasigurare si despre modul in care aceasta va afecteaza relatia. Spune-le ca lucrezi la reducerea nevoii tale de reasigurare si ca le apreciezi rabdarea.

Luati in considerare ajutorul profesional

Daca sentimentele tale de nesiguranta va afecteaza capacitatea de a mentine relatii implinite si sigure, luati in considerare cautarea indrumarii de la un terapeut sau un consilier. 

Un profesionist calificat in sanatate mintala va poate oferi un spatiu sigur pentru a va explora sentimentele si va poate oferi instrumente si strategii pentru:

  • abordeaza cauzele fundamentale ale insecuritatii tale;
  • sa dezvolte modele mai sanatoase de gandire si comportament in relatii;
  • provocati gandurile nefolositoare;
  • dezvolta credinte realiste si pozitive despre tine si relatiile tale;
  • face fata emotiilor intr-un mod sanatos (acestea te pot invata mecanisme de coping precum tehnici de relaxare si antrenament pentru asertivitate);
  • construirea increderii in sine si a stimei de sine;
  • imbunatati abilitatile de comunicare.

Imbratiseaza insecuritatea ca parte a fiintei umane.

In timp ce indoiala excesiva de sine este daunatoare increderii si relatiilor tale, a avea nesigurante usoare este doar un efect secundar al fiintei umane. 

Este usor sa crezi ca tu esti singurul care experimenteaza astfel de emotii, dar in realitate, nesiguranta este o experienta umana comuna. Recunoasterea nesigurantelor dvs. poate duce la o mai mare constientizare de sine, acceptare de sine si rezilienta. 

„Daca cauti persoana care intotdeauna te intelege, nu face niciodata nimic rau si mereu „te ia”, te rog sa nu mai cauti. Chiar si cuplurile fericite au conflicte. Cheia este modul in care le repara. Cand este facuta cu grija si constientizare, adesea reparatia intareste relatia.”

Este esential sa intelegem ca toata lumea, la un moment dat in viata lor, se lupta cu sentimentele de nesiguranta, indiferent daca este legata de relatii, de munca sau de identitatea personala.

Recunoasterea si acceptarea vulnerabilitatilor tale poate duce la cresterea inteligentei emotionale, a empatiei si a compasiunii pentru tine si pentru ceilalti, deoarece iti aminteste ca imperfectiunea este o experienta umana comuna. 

Recunoasterea faptului ca fiecare se confrunta cu propriile nesigurante te poate ajuta sa fii mai degraba sustinator decat sa judeci, ceea ce este esential pentru construirea unor relatii semnificative.