Daca te-ai intrebat de ce este nevoie pentru a mentine o relatie romantica fericita sau daca a ta se potriveste cu ceea ce implica de obicei una, esti departe de a fi singur. Iata ce spun expertii sunt adevaratele #relationshipgoals care semnifica o legatura de neintrerupt.

Exista multe tipuri diferite de relatii, cautatori de relatii si stiluri de relatie in zilele noastre. In 2019, 15% dintre adultii din Statele Unite erau singuri si cautau in mod activ o relatie dedicata, conform descoperirilor Centrului de Cercetare Pew, in timp ce in 2021, peste jumatate dintre adulti erau intr-o pereche romantica. 

Si desi 66% dintre adultii chestionati ar lua in considerare doar o relatie monogama, conform unui sondaj realizat in septembrie 2022, 15% au spus ca ar lua in considerare o relatie non-monogama.

Indiferent daca ai o relatie plina de speranta sau intr-o relatie acum, intelegerea din ce sunt facute relatiile fericite te poate ajuta sa faci diferenta intre o relatie care este pe drumul cel bun si una care este putin probabil sa reuseasca, cel putin nu fara schimbari majore.

Fericirea in relatie nu implica zambete perpetue, lesinuri si sesiuni de makeout, potrivit expertilor in relatii care au vorbit cu DailyOM. Totul este mai mult roman-com decat realitate. In schimb, cand te gandesti daca relatia ta are trasaturi care semnifica cupluri fericite, autoarea si psihoterapeutul Vanessa Bennett prefera sa gandeasca in termeni de implinire. Ea sugereaza sa reflectati la intrebari precum „Te simti implinit in relatia ta? Te simti respectat? Onorat? Vazut? Provocat (in moduri de intarire)?”

6 semne ca esti intr-o relatie cu adevarat fericita

1. Esti investit in egala masura in relatie

Putin pot intari calitatea unei relatii, cum ar fi entuziasmul si respectul reciproc, spune sexologul Megan Stubbs, EdD, certificat de catre DailyOM.

„Imi place sa ma gandesc la o relatie fericita ca la un parteneriat in care ambele parti sunt entuziasmate si investite sa fie in aceasta pozitie”, adauga ea. „Vor sa lucreze pentru a cultiva relatia si sa stie ca au libertatea si siguranta de a nu fi de acord cu partenerul lor, fara sa-si faca griji ca se vor desparti de ei.”

Un studiu publicat in 2020 in Proceedings of the National Academy of Sciences a analizat datele despre satisfactia relatiilor care implica mai mult de 11.000 de cupluri. Cercetatorii au stabilit ca, mai mult decat orice altceva, cat de angajat isi percepea un participant partenerul este prezis nivelul de satisfactie.

2. Stii cum sa lupti corect 

Daca credeti ca cuplurile fericite se confrunta rareori cu stanci, ganditi-va din nou! Toate cuplurile se confrunta uneori cu conflicte, potrivit lui Bennett. Ceea ce conteaza este modul in care faci fata acelor dezacorduri naturale care apar. Comunici deschis sau eviti subiecte dificile, cum ar fi banii?

„De cate ori cineva imi spune: „Nu ne luptam niciodata!”, imi ridic din sprancene si imediat ma intreb cine, in parteneriat, nu este sincer – fata de ei insisi mai mult decat orice – pentru a avea o relatie aparent pasnica”, spune ea. Un sentiment de deconectare uneori poate duce chiar la o conexiune mai profunda, adauga ea, daca vrei sa-ti intelegi partenerul decat sa te concentrezi pe a fi „drept” sau inteles.

Un studiu publicat in revista Family Process in 2019 a aratat ca cuplurile auto-raportate fericite se lupta cu aceleasi probleme pe care le fac cuplurile nesatisfacute, cum ar fi treburile casnice, comunicarea, banii si intimitatea.

Cuplurile fericite, insa, s-au concentrat strategic cel mai mult pe probleme cu solutii clare, cum ar fi distribuirea corecta a treburilor si modalitati de a petrece timp de calitate impreuna. Cuplurile nefericite, pe de alta parte, aveau tendinta de a se ocupa de sarcini inutile, cum ar fi incercarea de a schimba cealalta persoana sau nevoile acesteia.

3. Te concentrezi pe recunostinta

Daca vrei sa fii numarat printre cuplurile fericite, poate vrei sa-ti numari binecuvantarile acolo unde se cuvine recunostinta. Un studiu realizat in 2015 la Universitatea din Georgia, care a implicat 468 de persoane casatorite, a aratat ca recunostinta este cel mai semnificativ predictor al calitatii relatiei – adica au aratat atribute precum sentimentul ca relatia va dura si avea bunastare pozitiva.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca exprimarea acestor sentimente – de fapt, spune-i partenerului tau ca le apreciezi – poate contracara modelele de conflict negative. Daca ati fost prins intr-o bucla de certuri bazate pe vina, de exemplu, trecerea la ganduri recunoscatoare despre partenerul dvs. sau despre legatura pe care o impartasiti ar putea schimba acest lucru. Aratarea recunostintei este o modalitate simpla si practica de a consolida o relatie.

4. Intelegeti ce inseamna sexul unul pentru celalalt

Intimitatea sexuala este un aspect cheie al multor relatii romantice, dar sexul are semnificatii si valori diferite pentru fiecare. Poate de aceea cuplurile fericite nu se concentreaza pe cat de des „ar trebui” sa faca sex. Accentul pe „ar trebui” este riscant, spune terapeutul clinician Gabriela Gutierrez, dr. DailyOM, dat fiind ca nu exista un astfel de „normal”. In schimb, cuplurile fericite cauta sa inteleaga scopul pe care sexul il serveste in cadrul relatiei. Este apropiere emotionala? Orgasme? Relaxare?

Fericirea in relatie poate proveni si din discutarea a ceea ce intimitatea, dincolo de sex, poate insemna pentru relatia ta. Determinarea acestor lucruri „poate extinde toate modurile in care puteti obtine [intimitate sanatoasa] impreuna”, adauga Gutierrez, „in loc sa puneti toata presiunea asupra sexului pentru a fi singura solutie”. Daca sexul pentru tine implica relatii sexuale sau placere orala, intimitatea fizica nonsexuala ar putea implica imbratisarea sau tinerea de mana. Intimitatea pur emotionala ar putea implica conversatii inima la inima sau alocarea timpului pentru a impartasi timp semnificativ in natura.

Si cand un cuplu fericit observa dorinte sexuale nepotrivite sau libidouri, au tendinta de a comunica despre asta. A vorbi cu compasiune asupra acestor diferente poate duce la „un compromis fericit asupra unei frecvente care poate functiona pentru amandoi”, spune Stubbs.

5. Te confrunti cu adversitatea ca o echipa

Cultivarea unei relatii fericite atunci cand viata merge deosebit de bine ar putea parea simpla – dar zilele nimanui sunt toate soare si trandafiri. Cand apare o provocare majora, cum ar fi o boala, cuplurile fericite se confrunta cu ea ca o echipa, spune Gutierrez.

Ea a efectuat cercetari legate de acest subiect si a descoperit ca imbratisarea unei mentalitati de echipa, „noi” poate amplifica sentimentul de unitate, putere si bunastare generala al unui cuplu. Oamenii in relatii sanatoase vad, de asemenea, o dificultate, cum ar fi boala, ca „un al treilea membru sau un membru suplimentar al [relatiei]”, adauga ea, nu ca pe o problema in cadrul unei singure persoane.

Un exemplu in acest sens a aparut in timp ce Gutierrez lucra cu cupluri care navigau catre un diagnostic de cancer. In unele cazuri, tipul de cancer sau tratamentul acestuia insemna ca „sexul tipic” nu a fost posibil. Gasirea altor modalitati de a experimenta intimitatea fizica s-a dovedit utila. Atingerea senzuala a altor zone ale corpului, de exemplu, se poate simti profund intim.

Unele cercetari arata ca in cadrul perechilor heterosexuale, barbatii au mai multe sanse decat femeile sa paraseasca o casnicie atunci cand sotul lor este bolnav – asa ca egalitatea de gen si respectul in relatia voastra sunt de asemenea de o importanta vitala.

6. Iti cultivi individualitatea

Cresterea individualitatii tale prin acordarea de prioritate ingrijirii de sine si urmarirea propriilor interese joaca un rol important in fericirea relatiei, potrivit Bennett. Oamenii din relatii sanatoase se incurajeaza reciproc sa faca acest lucru.

„Suntem hraniti codependenta ca imaginea unei relatii ideale in aceasta cultura si duce la o multime de auto-abandonare si relatii tranzactionale”, spune Bennett. „Daca am acorda mai multa atentie detinand responsabilitatea de a cultiva o conexiune profunda cu noi insine, ar avea impact asupra capacitatii noastre de a detine apoi ceea ce este al nostru in relatii si de a le permite celorlalti sa fie ceea ce sunt, mai degraba decat sa petrecem o viata lupta impotriva si incercand sa le schimbe.”

Cercetarile arata ca oamenii pot ramane in relatii nemultumitoare de teama sa nu ramana singuri sau pentru ca se simt dependenti. Si totusi, iesirea din acea relatie toxica poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a cultiva relatiile pe care le pretuiesti – inclusiv cu tine insuti, in primul rand.

Daca semnele de mai sus lipsesc din relatia dvs. sau nu sunteti multumit, inca nu le lasati, ar putea fi timpul pentru mai multa reflectie, ingrijire de sine si/sau sprijin profesional din partea unui expert calificat, cum ar fi un terapeut de relatie. vedeti singuri sau impreuna. Si daca in prezent esti singur, dar esti interesat sa faci parte dintr-un cuplu in viitor, tine cont de aceste semne ale unei relatii puternice, fericite si sanatoase in timp ce explorezi potentialii parteneri.