Este o linie fina intre dragoste si vinovatie, mai ales cand vine vorba de relatii. Adesea, ne aflam intr-o situatie in care nu suntem complet siguri daca suntem intr-o relatie pentru ca iubim cu adevarat persoana respectiva sau pentru ca suntem plini de vinovatie.
Diferenta? Totul tine de onestitate. A ramane intr-o relatie din vina inseamna ca nu esti sincer cu tine sau partenerul tau.
Dragostea, pe de alta parte, este o emotie autentica care vine din adancul interiorului si este reciproca cu o intensitate egala.
In urmatorul articol, voi impartasi 10 semne revelatoare care ar putea indica ca ramaneti in relatia voastra mai mult din vinovatie decat din dragoste. Recunoasterea acestor semne este cheia pentru intelegerea emotiilor tale si pentru a lua decizia corecta atat pentru tine, cat si pentru partenerul tau.
1) Le justificati constant comportamentul
Dragostea este rabdatoare si buna, dar este si sincera si realista.
Cand esti intr-o relatie din cauza vinovatiei, de multe ori te trezesti cu scuze pentru comportamentul partenerului tau. S-ar putea sa justificati in mod constant de ce va trateaza intr-un anumit fel sau de ce se comporta asa cum fac ei.
Acesta este un semn comun al unei relatii bazate pe vinovatie. Te simti obligat sa suporti lucruri pe care nu ar trebui sa le faci. Te simti vinovat pentru ca vrei un tratament mai bun sau pentru ca te astepti la mai mult de la partenerul tau.
Dragostea nu ar trebui sa te faca sa simti ca te acomodezi sau ca iti compromiti bunastarea.
2) Relatia ta pare mai mult o obligatie decat o alegere
In relatii, exista un fenomen cunoscut sub numele de „esecul costurilor scufundate”. Acesta este momentul in care continui sa investesti in ceva pur si simplu datorita timpului, energiei sau resurselor pe care le-ai cheltuit deja pentru el, desi nu iti aduce bucurie sau implinire.
In contextul unei relatii, s-ar putea sa va simtiti obligat sa ramaneti din cauza anilor petrecuti impreuna, a experientelor impartasite sau chiar a planurilor pe care le-ati facut pentru viitor. Simti ca ai investit prea mult ca sa pleci acum.
Dar aici este chestia. O relatie nu ar trebui sa fie niciodata o obligatie. Ar trebui sa fie o alegere constienta facuta din dragoste si respect unul fata de celalalt. Daca in fiecare zi simti ca faci doar miscare pentru ca este ceea ce „ar trebui” sa faci, ar putea fi vinovatia cea care te tine acolo, nu iubirea.
3) Nu sunteti incantati de viitorul impreuna
A fost un moment in viata mea cand m-am trezit intr-o relatie in care nu imi puteam imagina un viitor cu partenerul meu. De fiecare data cand incercam sa ne imaginez impreuna la un an, cinci ani sau chiar zece ani mai tarziu, tot ce simteam era un sentiment de groaza si neliniste.
A fost un steag rosu pentru mine. Intr-o relatie de dragoste, ar trebui sa va simtiti entuziasmati de a va construi o viata impreuna, nu de teama sau indiferenti.
Daca iti este greu sa-ti imaginezi un viitor cu partenerul tau sau daca gandul la el nu iti aduce bucurie, poate fi un semn ca vina, nu dragostea, te ancoreaza in relatie. Este esential sa recunosti aceste sentimente si sa intelegi ce inseamna ele pentru relatia ta.
4) Inima ta nu mai este in ea
Exista un anumit fel de tristete care se strecoara cand inima ta nu mai este in relatie. Este ca un cantec care si-a pierdut melodia, un dans care si-a pierdut ritmul.
S-ar putea sa iti pasa profund de partenerul tau, dar daca dragostea care odata era vibranta si consumatoare a disparut, este important sa o recunosti.
Sa ramai intr-o relatie de vinovatie atunci cand inima ta a mers mai departe poate fi incredibil de obositor. Nu este corect pentru tine sau partenerul tau. Amandoi meritati sa fiti intr-o relatie in care dragostea, nu vinovatia, este forta motrice.
Este in regula sa-ti permiti sa simti aceste emotii si sa recunosti ca lucrurile s-au schimbat. Amintiti-va intotdeauna ca dragostea de sine si respectul de sine ar trebui sa fie pe primul loc.
5) Te simti responsabil pentru fericirea lor
Imi amintesc cand eram intr-o relatie in care simteam ca sunt singura sursa a fericirii partenerului meu.
De fiecare data cand era suparat sau dezamagit, am crezut ca era treaba mea sa-l inveselesc. Daca a avut o zi proasta, ma simteam vinovat daca nu eram in stare sa-l intorc.
Am petrecut mult timp si energie incercand sa-l tin fericit, uneori in detrimentul fericirii mele. Era ca si cum bunastarea lui emotionala era in intregime in mainile mele si asta e o povara grea de purtat.
Intr-o relatie sanatoasa, este important sa fii alaturi de partenerul tau, dar este, de asemenea, crucial sa intelegi ca fericirea lor este in cele din urma responsabilitatea lor, nu a ta.
Sa ramai intr-o relatie pentru ca te simti obligat sa-i faci pe altcineva fericit poate fi extenuant si neimplinitor.
6) Ramaneti din cauza istoriei comune
Timpul pe care l-ati petrecut impreuna, amintirile pe care le-ati creat, provocarile pe care le-ati depasit – toate acestea pot face dificila parasirea unei relatii, chiar si atunci cand aceasta nu va mai serveste.
Dar iata realitatea.
A ramane intr-o relatie pur si simplu din cauza timpului investit nu este un semn de iubire; este un semn de vinovatie sau frica de schimbare.
Nu lasati istoria comuna sa va tina prins intr-o relatie nefericita. Meriti sa fii cu cineva care te iubeste si te respecta, nu doar cu cineva care exista de mult timp.
Trecutul nu ar trebui sa iti dicteze viitorul. Ai voie sa mergi mai departe si sa gasesti fericirea in alta parte.
7) Eviti conversatiile grele
Sa fim reali, conversatiile dure fac parte din orice relatie. Sunt necesare pentru crestere si intelegere reciproca mai buna. Cu toate acestea, evitarea constanta a acestor discutii cruciale poate indica faptul ca ramaneti in relatie din cauza vinovatiei.
Evitarea conversatiilor dure ar putea insemna ca iti este frica sa nu ranesti sentimentele partenerului tau sau sa declansezi un raspuns care ar putea pune capat relatiei. Aceasta frica, condusa de vinovatie, te poate impiedica sa-ti exprimi adevaratele sentimente si preocupari, lasand problemele neabordate sa se deterioreze.
Comunicarea este cheia in orice relatie. Daca te abtii de la a avea conversatii vitale din cauza vinovatiei, ar putea fi timpul pentru o cercetare sufleteasca despre motivele reale pentru care esti in relatie.
8) Ramai de dragul altora
Ramai in relatia ta pentru ca esti ingrijorat de ceea ce vor crede altii daca o vei pune capat? Sau poate esti ingrijorat de modul in care o despartire ar afecta prietenii sau familia ta?
Cand alegerea ta de a ramane este influentata in mod semnificativ de potentialele reactii sau sentimente ale altora, sugereaza ca vinovatia, mai degraba decat iubirea, ar putea fi forta care te tine in relatie.
Intr-o relatie bazata pe dragoste, preocuparea ta principala ar trebui sa fie fericirea si bunastarea ta si a partenerului tau. Desi este atent sa te gandesti la ceilalti, deciziile relatiei tale ar trebui sa se bazeze in cele din urma pe ceea ce este mai bine pentru tine si persoana cu care esti.
9) Va puneti la indoiala sentimentele in mod constant
Mi-am petrecut un an intreg din viata mea intr-o relatie in care imi puneam constant la indoiala sentimentele. Sunt fericit? Il iubesc? Asta vreau?
Aceste intrebari m-au tinut treaz noaptea. Inima mea era plina de incertitudine si confuzie. Cu toate acestea, am continuat sa imping aceste sentimente deoparte, convingandu-ma ca a fost doar o faza.
Dar in adancul sufletului, stiam ca ceva nu este in regula. Dragostea nu ar trebui sa fie atat de confuza. Nu ar trebui sa te lase sa te simti indoielnic sau nesigur tot timpul.
Intr-o relatie de dragoste, desi pot exista momente de indoiala, sentimentul general de certitudine si securitate ar trebui sa le depaseasca.
10) Esti mai concentrat pe potentialul lor decat pe cine sunt ei acum
Este natura umana sa vedem ce e mai bun in oameni, in special in cei la care ne pasa. Adesea ne indragostim de potentialul a ceea ce ar putea fi cineva, mai degraba decat de cine este de fapt.
Sa te gandesti constant la modul in care partenerul tau ar putea fi mai bun schimband acest lucru sau facand asta, ar putea indica ca nu esti cu adevarat multumit de relatia ta.
Este important sa ne amintim ca nu putem schimba oamenii; trebuie sa vrea sa se schimbe. A ramane intr-o relatie in speranta ca partenerul tau va deveni intr-o zi persoana care vrei sa fie nu este corect pentru niciunul dintre voi. Nu este dragoste; este o forma de vinovatie deghizata in speranta.
Dragostea ar trebui sa fie despre acceptare si intelegere, nu despre retinerea unui viitor care s-ar putea sa nu vina niciodata.
Cand vine vorba de relatii, este esential sa ne amintim ca dragostea nu este despre obligatie sau vinovatie. Este vorba despre a alege sa fii cu cineva pentru ca adauga valoare vietii tale, nu de teama de a-i rani sau de a te confrunta cu consecintele unei despartiri.
A ramane intr-o relatie din vinovatie, mai degraba decat din dragoste, este un indiciu al lipsei de iubire de sine. Punand fericirea altora inaintea fericirii tale, spui indirect ca sentimentele si bunastarea tale sunt secundare.
Meriti o relatie care sa-ti aduca bucurie, implinire si iubire autentica. Nu unul care sa te lase sa te simti epuizat si legat de vinovatie.