aAfinul este folosit de secole pentru efectele terapeutice pe care le are asupra sanatatii noastre. Fructele acestui arbust, afinele si frunzele sunt cele mai folosite parti ale plantei in medicina naturista.

Un pahar de suc de afine pe zi  previne pierderile de memorie, stimulând capacitatea de rememorare a creierului, potrivit unui studiu american, ale cărui concluzii au fost publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry, informează dailymail.co.uk.

Potrivit experţilor americani, sucul de afine are efecte benefice asupra capacităţii de rememorare, chiar şi în cazul persoanelor a căror memorie a început să prezinte sincope.

Voluntarii pensionari care au participat la acest studiu şi-au îmbunătăţit cu 40% scorurile obţinute la diverse teste de memorie, după ce au consumat un pahar de suc de afine în fiecare zi, timp de 12 săptămâni.

Rezultatele acestui studiu sugerează faptul că aceste fructe, despre care experţii afirmă că au capacitatea de a stimula puterea de concentrare şi contribuie la prevenirea apariţiei unor afecţiuni cardiace şi a cancerului, ar putea constitui o metodă eficientă pentru menţinerea prospeţimii minţii.

Cercetătorii americani le-au cerut voluntarilor să participe la câteva teste de memorie şi să consume câte un pahar de suc de afine în fiecare zi. După trei luni, memoria lor a fost din nou testată, iar scorurile obţinute au fost, în medie, cu 40% mai bune decât rezultatele obţinute la testul iniţial.

Voluntarii au obţinut rezultate cu 33% mai bune la parametrul „capacitate de memorare” şi semnificativ mai mari în ceea ce priveşte rezultatele generale, comparativ cu rezultatele obţinute de voluntarii din grupul de control, care au consumat suc de grepfrut în timpul perioadei de monitorizare.

Cercetătorii americani de la Universitatea din Cincinnati au atribuit această îmbunătăţire a memoriei unor compuşi prezenţi în fructele de afine, denumiţi antocianine. Responsabili şi pentru culoarea închisă a fructelor de afine, aceşti compuşi sunt eficienţi şi în prevenirea unor boli, precum maladiile cardiace, cancerul, maladia Alzheimer şi diabetul.

În ceea ce priveşte memoria, antocianinele facilitează schimbul de influxuri nervoase între celulele cerebrale şi protejează aceste celule ale creierului de procesele neurodegenerative.

În 2009, un studiu britanic a relevat faptul că flavonoizii din această clasă de pigmenţi naturali din care fac parte şi antocianinele, menţin prospeţimea minţii, prin stimularea circulaţiei sângelui şi oxigenului la nivelul creierului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here