sidaPentru prima dată oamenii au fost preveniţi despre HIV şi SIDA acum douăzeci de ani. SIDA deja a ucis milioane de oameni; şi mai multe milioane sunt şi continue să fie infectaţi cu HIV; şi nu este nici un remediu – aşadar SIDA va mai persista ceva timp. Totuşi, sunt persoane care nu ştiu exact nici azi ce este HIV şi SIDA.

Ce este HIV?

HIV este un virus. Virusurile infectează celulele organismelor vii şi se replică (face copii proprii) în aceste celule. Un virus poate prejudicia celula în care se replică, ceea ce este unul din factorii care determină îmbolnăvirea organismul infectat.
Oamenii se pot infecta cu HIV de la alţi oameni care deja îl au, iar odată ce sunt infectaţi ei pot la rîndul lor să infecteze alte persoane. În general, aşa se răspîndeşte HIV.

HIV înseamnă „Virusul Imunodeficienţei Umane”. O persoană cu HIV este numită corect „persoană HIV pozitivă” sau „persoană care trăieşte cu HIV”. Alţi termeni şi exprimări ar putea fi clasificate drept discriminatorii.

De ce este periculos?

Sistemul imun reprezintă un grup de celule şi organe care apără organismul luptîndu-se cu viruşi şi infecţii. Sistemul imun uman, de obicei, depistează şi ucide virusurile destul de repede.
Dacă sistemul imun al corpului atacă şi ucide virusuri, care atunci este problema?

Diferiţi viruşi atacă diferite părţi ale corpului – unii atacă pielea, alţii plămînii, şi aşa mai departe. O răceală simplă este cauzată de un virus. Ceea ce face HIV atît de periculos este faptul că el atacă însăşi sistemul imun – anume acel sistem care, în mod normal, şi ucide virusul. În particular HIV atacă un tip special de celule ale sistemului imun, cunoscute sub denumirea de limfocite CD4. Mai mult, HIV are un şir de caracteristici care îl ajută să evite metodele de apărare ale organismului, inclusiv o mutaţie foarte rapidă. Aceasta înseamnă că odată ce HIV a pătruns în organism, sistemul imun niciodată nu va scăpa de el pe deplin.

O simplă examinare fizică nu poate arăta dacă o persoană este infectată cu HIV. Doar printr-un test de sînge poate fi detectată infecţia după aproximativ trei luni după ce virusul pentru prima dată a pătruns în organism. O persoană infectată cu HIV poate să arate şi să se simtă foarte bine timp de mai mulţi ani fără a şti că este infectată. Însă odată cu slăbirea sistemul imun, persoana devine extrem de vulnerabilă la boli, multe dintre care înainte puteau fi lecuite foarte uşor.

Ce este SIDA?

Sistemul imun afectat nu este mai vulnerabil doar la HIV, ci şi la atacurile altor infecţii. Organismul nu va mai putea lupta cu multe din bolile care nu prezentau nici o problemă în trecut.
Odată cu trecerea timpului persoana HIV pozitivă se îmbolnăveşte din ce în ce mai des pînă în momentul (de regulă, cu cîţiva ani după infectare) în care se îmbolnăveşte cu de o boală severă. Anume la acest stadiu se spune că acestă persoană are SIDA – la prima îmbolnăvire serioasă, sau cînd numărul celulelor sistemului imun rămase în corp este mai mic de un anumit nivel. Diferite ţări aplică metode puţin diferite la efectuarea diagnosticului SIDA.

SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Achiziţionat) este o stare extrem de serioasă şi la stagiul dat organismul foarte puţin se apără împotriva oricărei infecţii.

Peste cît timp HIV evoluează în SIDA?

Fără tratament medical infecţia HIV, de obicei, progresează pînă la stadiul SIDA în mediu timp de zece ani. Această medie estimată presupune că persoana are un regim alimentar rezonabil. În regiunile cu resurse limitate cu alimentaţie proastă, HIV progresează mult mai repede în SIDA şi, eventual, duce la deces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here