„Sexul cu o persoană virgină poate să lecuiască HIV”… Mitul dat este răspîndit în unele părţi ale Africii, şi este complet eronat. Mitul rezultă în violuri multiple de fetelor tinere şi copii de către bărbaţi HIV pozitivi, care infectează deseori victimele lor. Violurile nu lecuiesc şi sunt o crimă deosebit de gravă în toată lumea.

„Apare doar la homosexuali / persoane de culoare / tineri, etc.”… Acest mit este fals. Oricine poate fi infectat cu HIV. Majoritatea oamenilor care au fost infectaţi cu HIV au crezut că lor nu li se poate întîmpla, şi au greşit.

„HIV poate pătrunde în organism prin latex”… unii oameni au răspîndit zvonuri că virusul este atît de mic, încît poate să treacă prin porii din latexul folosit în producerea prezervativelor. Aceasta nu este adevărat. Latexul blochează HIV, sperma, precum şi previne sarcina.

Ce înseamnă „sex protejat”?

Sex protejat se referă la activităţile sexuale care implică contactul cu sîngele sau oricare alte fluide sexuale dintre persoane. Dacă două persoane întreţin contacte sexuale protejate, atunci, chiar dacă o persoană este infectată, nu este nici o posibilitate pentru cealaltă persoană să se infecteze. Exemple de sex protejat sunt îmbrăţişările strînse, masturbare reciprocă, sexul „uscat” (sau „îmbrăcat”)…
În multe părţi ale lumii, îndeosebi în SUA, oamenii sînt învăţaţi că cea mai protejată formă de sex este lipsa lui – la fel numită „abstinenţă sexuală”. Abstinenţa nu este deloc o formă de sex – ea include evitarea tuturor activităţilor sexuale. De obicei, tinerii sunt învăţaţi că trebuie să se abţină de la contacte sexuale pînă la nuntă, iar după aceea să păstreze fidelitate partenerului. Aceasta este o cale bună pentru oameni să evite infecţia HIV atît timp cît soţul sau soţia, de asemenea, păstrează fidelitate completă şi nu îi va infectează.

Ce este „sex mai protejat”?

Vorbind despre sex mai protejat se are în vedere un şir de activităţi sexuale care au risc redus de transmitere a infecţiei HIV.

Citiţi mai multe despre Eficienţa, tipurile şi utilizarea prezervativelor Deseori sexul mai protejat implică folosirea unui prezervativ în timpul actului sexual. Folosirea prezervativelor în timpul contactelor sexuale nu permite trecerea virusului. Un prezervativ, dacă este folosit corect, are rolul unei bariere fizice, care previne pătrunderea fluidului infectat în circuitul sangvin a altei persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here