Este sărutul un comportament de risc?

Sărutul pe obraz, cunoscut la fel ca sărut social, nu prezintă nici un risc de transmitere HIV.
Se consideră că sărutul adînc sau cu gura deschisă prezintă o activitate cu risc foarte mic de transmitere HIV. HIV este prezent în salivă, însă în cantităţi foarte mici, insuficiente pentru a transmite virusul.

Din milioanele de cazuri înregistrate, doar un singur caz este un caz de infectare cu HIV prin sărut. Transmiterea a avut loc ca rezultat al pătrunderii sîngelui infectat în gura altei persoane în timpul sărutului cu gura deschisă, şi în acest caz ambii parteneri au avut sîngerări grave ale gingiilor.

Poate HIV apărea de la sine?

NU. De exemplu, sexul neprotejat este riscant doar atunci, cînd unul din parteneri este infectat. Dacă partenerul nu are HIV, atunci nici un tip de sex sau activitate sexuală nu poate rezulta în infecţie.

De asemenea, nu poţi să rămîi infectat prin masturbare. Virusul poate fi transmis doar de la altă persoană, care este deja infectată.

Există leac pentru HIV?

download Time of Fear

Este îngrijorător faptul că rezultatele sondajelor arată că mulţi oameni cred că există „un leac” pentru SIDA – ceea ce îi face să se simtă mai siguri, şi posibil să-şi asume riscuri, pe care altfel nu le-ar fi asumat. Aceşti oameni nu au dreptate, întrucît deocamdată SIDA nu se lecuieşte.
Există medicamente antiretrovirale care încetinesc progresul HIV în SIDA, şi care pot să-i menţină pe oamenii sănătoşi timp de mai mulţi ani. În unele cazuri, după cîţiva ani, se pare că medicamentele antiretrovirale nu mai au efect, însă în altele cazuri oamenii pot ieşi din stadiul SIDA şi să trăiască cu virusul HIV foarte mult timp. Însă aceşti oameni trebuie să administreze zilnic medicamente foarte puternice pe toată durata vieţii lor, şi uneori aceste medicamente au efecte adverse foarte neplăcute.

Dar pînă în prezent nu este nici o cale de a lecui HIV, şi la moment unica posibilitate de a rămîne în siguranţă este evitarea infectării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here