Ce este sclerodermia?

Sclerodermia este un termen medical folosit pentru o boala care cauzeaza rigidizarea și ingroșarea pielii sau a țesutului conjunctiv (fibrele care sustin pielea și organele interne).

Exista doua tipuri principale de sclerodermie: localizata și sistemica. In timp ce sclerodermia localizata afecteaza doar pielea, sclerodermia sistemica afecteaza nu numai pielea, ci si vasele de sange si organele interne (cum ar fi inima si plamanii).

Care este cauza sclerodermiei?

Cauza exacta a sclerodermiei este necunoscuta. Cu toate acestea, se crede ca activitatea anormala a sistemului imunitar face ca celulele sa produca colagen in exces, care, la randul sau, provoaca acumularea de țesut conjunctiv. Din acest motiv, este cunoscuta ca o boala autoimuna, adica o boala a sistemului imunitar.

Anumiti factori pot creste riscul de sclerodermie.

Acestia includ:

– genul feminin

– expunerea la praful de siliciu și la anumiti solvenți industriali (cum ar fi diluanții pentru vopsele)

– o anumita forma de chimioterapie (bleomicina)

Afroamericanii si anumite grupuri de americani nativi par a avea un risc crescut de sclerodermie sau de complicatiile sale.

Simptomele sclerodermiei

Morfeea (un tip de sclerodermie localizata) este marcata de petece de piele de forma ovala si ingrosate, care sunt albe in centru și au o margine mov.

Sclerodermia lineara (alt tip de sclerodermie localizata) este marcata de dungi de piele intarita pe brate, picioare sau pe frunte.

La persoanele cu sclerodermie sistemica, simptomele variaza in functie de zona corporala afectata de tulburare.

Sclerodermia poate produce si urmatoarele simptome:

– Boala Raynaud

– Pete roșii pe maini și pe fața

– Pielea de pe degete este groasa si stransa

– Reflux gastroesofagian

Tratament pentru sclerodermie

Deoarece sclerodermia poate duce la complicații care va pot pune viata in pericol (cum ar fi leziuni severe la inima, plamani si rinichii ), este important sa solicitati asistența medicala daca prezentati semne de aceasta tulburare.

Deși, la ora actuala, nu exista nicio modalitate de a opri supraproductia de colagen si de a vindeca sclerodermia, anumite tratamente medicale pot ameliora simptomele și pot limita leziunile. Tratamentul depinde de zonele afectate și poate include tratament medicamentos, chirurgie, precum și/sau terapie fizica.

Remedii naturale pentru sclerodermie

Exista putine dovezi stiintifice care sa sprijine folosirea medicinei alternative pentru tratarea sclerodermiei. Cu toate acestea, urmatoarele remedii pot fi utile pentru persoanele care doresc sa amelioreze aceasta afectiune.

1) Vitamina D

Intr-un studiu din 2009, pe 156 de persoane cu sclerodermie sistemica, cercetatorii au descoperit ca un aport insuficient de vitamina D si deficienta de vitamina D au fost foarte mari in randul persoanelor cu sclerodermie. Autorii studiului spun ca suplimentarea cu vitamina D nu pare sa corecteze deficienta la pacienții cu sclerodermie și ca, cel mai probabil, este necesara o doza mai mare pentru persoanele acestea.

Daca va confruntati cu sclerodermie sistemica, consultati-va medicul pentru a stabili un dozaj adecvat de vitamina D (poate ajuta si la reglarea sistemului imunitar).

2) Vitamina E

Aplicarea unui gel cu vitamina E poate reduce timpul de vindecare si poate calma durerile

persoanelor cu ulcere digitale provocate de sclerodermie sistemica, potrivit unui studiu din 2009, pe 27 de pacienti.

Cercetarile anterioare sugereaza ca vitamina E poate avea acțiune antifibrotica și ca poate reduce acumularea de tesut.