caine-pgAfectiuni frecvente odata cu inaintarea in varsta:

    * Obezitatea si afectiunile cardiace sunt cauzate de tendinta de ingrasare, combinata cu lipsa de miscare, si de un regim alimentar gresit.
    * Cataracta e un proces patologic care se instaleaza in jurul var­stei de sapte ani. In timp, poate duce la orbire.
    * Afectiuni ale articulatiilor: artroze si artrite (in special la labele din spate, solduri, partea posterioara a coloanei). Acestea se manifesta prin crize dureroase, mai ales la schimbari de vreme sau in urma unor eforturi.
    * Depuneri de calciu la nivelul vertebrelor, in special al celor lombare si sacrale. Se manifesta prin durere, greutate in urcarea scarilor, a canapelei, schiopatat.
    * Afectiuni ale aparatului urinar: litiaza urinara, incontinenta urinara la masculi, afectiuni ale prostatei.
    * Scaderea acuitatii auditive
    * Tumori mamare si de piometru. Se intalnesc la femelele nesterilizate.
    * Afectiuni ale dintilor. La caini, cel mai mare dusman al dintilor este tartrul. Depunerile de tartru produc o respiratie urat mirositoare si duc in cele din urma la caderea dintilor. Detartrarea mecanica, efectuata in mod periodic de medicul veterinar, si alimentatia corecta pot preveni aceasta problema.

Ce poti face

    * O data la sase luni, programeaza o vizita la medicul veterinar pentru un control clinic riguros, dublat de o analiza de urina.
    * Asigura-i un regim alimentar adecvat varstei si efortului depus. Exista hrana industriala special conceputa pentru caini de varsta a treia. Daca il hranesti cu mancare pregatita in casa, are nevoie de un aport de vitamine, insa nu trebuie sa-i administrezi calciu.

Toaletarea periodica, curatarea urechilor si taiatul unghiilor sunt obligatorii! Cainilor le place sa se simta curati si iubiti, chiar daca au inaintat in varsta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here