art-sare_Sarea este mai mult decat un simplu condiment, este un aliment indispensabil vietii. Ea joaca un rol important in mentinerea apei in corp si in reglarea tensiunii arteriale. Totusi, trebuie s-o consumam cu moderatie, altfel devine periculoasa.
Nici una dintre substantele alimentare nu indeplineste atatea functii ca sarea:

    * este condiment, caci modifica gustul alimentelor;
    * este aliment, deoarece este indispensabila vietii;
    * este element nutritiv, intrucat este compusa din clorura de sodiu;
    * este un bun conservant, caci impiedica oxidarea alimentelor.

Mai mult, in unele religii, sarea este un simbol sacru. In tarile me­diteraneene sau in Japonia, a oferi sare este un semn de os­pitalitate, de omagiu. Chiar si la romani exista obiceiul de a ser­vi pe oaspetii de vaza cu pai­ne si sare. In anumite culturi, sarea se foloseste in ritualurile de alungare a demonilor si de in­departare a nenorocirilor.

Cata sare pe zi?
Faptul ca excesul de sare ne fa­ce rau nu este cunoscut de ieri, de azi. Din nefericire, este destul de greu sa evitam sa o con­sumam in cantitati prea mari, caci avem tendinta sa presaram „putintica” sare in fiecare mancare, pentru a-i da gust.

Gresim procedand astfel, caci toate alimentele pe care le con­sumam, adica fructele, legumele, ouale, laptele si produsele lactate, dar in special car­nea contin sare in mod natural (chiar daca noi nu-i simtim gustul). Sarea nu este altceva decat clorura de sodiu (NaCl). Un gram de sare contine 400 mg de sodiu si 600 mg de clor.

Necesitatile noastre de sare sunt mai mult decat acoperite prin alimentatia obisnuita. Can­titatea recomandata pentru o persoana perfect sanatoasa este cuprinsa intre 3 si 5 g pe zi, insa, din pacate, noi consumam in mod obisnuit intre 8 si 15 g de sare pe zi. Ceea ce, zic nutritionistii, nu este bine.

 Excesul si lipsa de sare
Carenta (lipsa) de sare apare rareori in urma unui deficit alimentar (dupa cum ai aflat, toate alimentele contin in mod natural sare).

Putem pierde prea multa sare in urma transpiratiei excesive, a diareei sau varsaturilor, ori dupa administrarea de medicamente diuretice fara sfatul medicului. Atunci cand organismul nu dispune de suficienta sare, apar manifes­tari ca: oboseala, uscaciunea pielii, aversiune fata de mancare, crampe musculare, palpitatii, hipotensiune. In cazul in care lipsa de sare este o consecinta a transpiratiei, diareei sau varsaturilor, este suficient sa consumam alimente sau bauturi sarate pentru ca totul sa reintre in normal.

Atentie! O cantitate mai mica de 2 grame de sare pe zi ne pune sanatatea in pericol. Excesul de sare este, de multa vreme, tema a numeroase studii. Astfel, s-a dovedit ca diminuarea aportului de sodiu pe termen scurt are efecte benefice: determina scaderea tensiunii cu pana la 5,4 mm coloana de mercur la persoanele hipertensive si cu pana la 1,8 la cele cu tensiune normala. De asemenea, exista studii care afirma ca prea multa sare in alimentatie influenteaza aparitia ulcerului gastric sau duodenal, o boala destul de periculoasa.

Cine trebuie sa urmeze regim fara sare?
Contrar unor idei preconcepute, sarea nu are nici o valoare calorica si nu ingrasa. In schimb, favorizeaza retentia de apa la persoanele care sunt predispuse la asa ceva. Acestea trebuie sa evite alimentele sarate, precum si apele minerale gazoase, bogate in sodiu.

De asemenea, trebuie sa renunte la sare cei care urmeaza un tratament pe baza de cortizon sau un tratament impotriva hipertensiunii (sarea in exces creste tensiunea arteriala si poate provoca accidente cardiovasculare). Regimurile care interzic strict consumul de sare nu trebuie urmate fara a apela in prealabil la sfatul unui specialist. Ele pot fi indicate persoanelor care sufera de anumite maladii renale sau cardiace ori care urmeaza anumite tratamente.

Atentie! Sarea trebuie consumata in cantitati mici de persoanele obeze. Studiile afirma ca fiecare „transa” de 6 g de sare mareste riscul unui accident cerebral vascular cu peste 80%. A controla cantitatea de sare este benefic atat pentru sanatate, cat si din punct de vedere gastronomic. Prea multa sare in mancare ii poate strica gustul. Cand gatesti, gusta intotdeauna mancarea inainte sa mai adaugi sare (mai ales daca ai obiceiul sa pui sare in exces). O fi ea „sarea in bucate”, dar si prea multa strica.

Cata sare contine:

    * un varf de cutit – 1g
    * o lingurita de cafea – 5 g
    * o lingura de supa – 15 g

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here