Ne ingrijoram din ce in ce mai mult cu privire la bacteriile care ne populeaza intestinele, dar le-am neglijat pe altele care fac parte din corpul nostru: bacteriile care sunt raspandite pe intreaga suprafata a pielii noastre .

Nu numai atat, dar atacam aceste bacterii cu zelul nostru pentru igiena si le sabotam diversitatea evitand orice contact cu murdaria de pe pamant.

Cu toate acestea, bacteriile care traiesc pe pielea noastra indeplinesc functii de protectie esentiale si, daca sunt mentinute in echilibru, sunt benefice atat pentru sanatatea pielii, cat si pentru restul corpului.

Una dintre aceste functii ar putea fi chiar si protectia impotriva cancerului de piele . Acest lucru a fost sugerat de o echipa de cercetatori care au descoperit ca una dintre cele mai comune bacterii din epiderma elibereaza substante care ar putea ajuta la combaterea melanomului.

Bacteriile de pe piele elibereaza substante anticanceroase

In fiecare centimetru patrat al pielii noastre, pot trai 100.000 de bacterii de 200 pana la 300 de tipuri diferite. Multe dintre aceste bacterii sunt considerate benefice datorita capacitatii lor de a tine la distanta alte microorganisme daunatoare care ar putea provoca infectii.

De asemenea, s-a dovedit ca lupta impotriva inflamatiei si ca probleme precum acneea sau eczema, printre altele, ar putea fi legate de dezechilibre bacteriene ale pielii.

Ceea ce nu se stia pana acum este ca aceste bacterii ar putea juca si un rol protector impotriva cancerului de piele. Am identificat o tulpina de Staphylococcus epidermidis , comuna in pielea umana sanatoasa, cu capacitatea selectiva de a inhiba cresterea unor tipuri de cancer.

O tulpina foarte comuna

In organism , bacteriile sunt distribuite variabil pe intreaga suprafata. Exista zone cu o concentratie si varietate scazuta de bacterii, precum in spatele urechii, si alte zone cu populatii abundente, de exemplu antebratele sau sub san la femei.

Bacteria S. epidermidis este una dintre cele mai abundente pe piele.Este mai raspandita in zonele uscate ale corpului, de obicei pe suprafetele plate si largi ale pielii care sunt cele mai expuse mediului, cum ar fi cele de pe antebrate. sau picioare. In aceste zone exista, de obicei, o diversitate bacteriana mai mare, tocmai din cauza expunerii.

Eficient impotriva melanomului

Echipa lui Richard Gallo, care a publicat studiul in revista Science Advances , a verificat la soareci ca aceasta bacterie, atat de comuna in pielea sanatoasa, elibereaza o substanta chimica, 6-N-hidroxiaminopurina (6-HAP), care distruge diferite celule canceroase. tipuri , dar nu pare a fi toxic pentru celulele normale.

Mai exact, 6-HAP eliberat de acest tip de bacterii a redus cu 50% dimensiunea tumorilor de melanom produse prin expunerea la razele ultraviolete. Melanomul este cel mai grav tip de cancer de piele si incepe in melanocite, celulele pielii responsabile de bronzare.

Exista tot mai multe dovezi ca microbiomul pielii este un element important al sanatatii umane . De fapt, am vazut anterior ca unele bacterii ale pielii produc peptide antimicrobiene care se apara impotriva bacteriilor patogene, cum ar fi Staphylococcus aureus.

Potrivit cercetatorilor, S. epidermidis pare, asadar, sa ofere o oarecare protectie impotriva unor forme de cancer, desi sunt necesare studii viitoare pentru a intelege cum se produce 6-HAP si pentru a vedea daca ar putea fi utilizat in tratamente preventive sau daca pierderea sa ar creste. riscul de a dezvolta celule canceroase.

Ai grija de bacteriile pielii

Tindem sa ne gandim la pielea noastra ca la o suprafata fixa ​​care trebuie pastrata curata. Adesea uitam ca gazduieste o retea complexa de bacterii care trebuie protejata si hranita . Desi inca se stie putin despre modul in care obiceiurile noastre afecteaza compozitia populatiei noastre specifice de bacterii ale pielii, exista lucruri pe care le putem face pentru a evita deteriorarea acestora.

Este important, pentru inceput, sa nu abuzati de sapunuri si geluri antimicrobiene . Daca pielea dvs. este de obicei uscata si chiar aveti inrosire dupa dus, este posibil sa faceti dus prea des si pielea dumneavoastra prezinta semne de uzura.

Foloseste in schimb sapunuri naturale si organice, mult mai putin agresive, sau chiar un sapun sau lotiune cu probiotice pentru piele. Pielea ta va aprecia, de asemenea, ca celelalte produse cosmetice pe care le aplicati sunt naturale.

Hainele confectionate din tesaturi naturale, precum bumbacul, inul sau canepa, favorizeaza si ele o mai mare diversitate a florei pielii. Potrivit unui studiu, chiar si spalarea rufelor intregii familii impreuna in aceeasi masina de spalat contribuie la schimbul florei bacteriene a fiecaruia atasat de tesaturi.

In sfarsit, trebuie retinut ca, datorita tipului de activitati pe care le desfasuram si a excesului de igiena, avem din ce in ce mai putin contact cu solul , unde traiesc si microorganismele benefice.

Nu este vorba de a te rostogoli pe podeaua murdara, dar nu-ti fie frica de contactul cu pamantul. Activitati precum ingrijirea unei gradini mici, ingrijirea unui animal sau iesirea in natura sunt gesturi mici care ne permit sa ne expunem la o mai mare diversitate bacteriana .