Poate ca beneficiile in utilizarea terapiilor naturale sunt mai sustinute de folosirea si obiceiul omului de-a lungul secolelor, decat ceea ce este prezentat de dovezi stiintifice.

Acesta este cazul plantei arnica montana , ale carei contributii la terapia medicinala nu au fost pe deplin investigate de stiinta. Dar acest lucru nu a impiedicat medicina naturista sa o recomande pe scara larga pentru a rezolva unele probleme de sanatate ale barbatilor.

In articolul urmator, va prezentam beneficiile acestei plante si explicam modul in care aceasta contribuie la imbunatatirea atat a calitatii vietii oamenilor, cat si a sanatatii publice in general.

Ce este arnica?

Aceasta planta provine din versantul Pirinean , in nordul Portugaliei si Italiei , in Croatia si in Moldova . Primele documente arata ca arnica montana L. Ele dateaza din Evul Mediu.

Etimologia si semnificatia exacta a numelui latin nu sunt cunoscute si a fost subiectul multor speculatii. Numele „armich” apare pentru prima data in secolul al XIV-lea in Matthiolus.

Numele este probabil de origine franceza si inseamna „a se proteja” ( hamais ). Este, de asemenea, cunoscut sub numele de china saracului , iarba de toamna , doronic german si tutun de munte .

Nota: Compozitia chimica a arnicai este destul de complexa si pare sa existe o sinergie foarte interesanta intre diferitele sale componente precum flavonoidele, lactonele sesquiterpenice , unde iese in evidenta helenalina, triterpenele pentaciclice derivate din taraxastan, uleiul esential, carotenii, printre altele. 

Daca este ingerata intern, toxina helenalina provoaca gastroenterita severa si sangerare interna in tractul digestiv daca este ingerata suficient.

Proprietatile acestei plante

Proprietatile descrise mai jos se bazeaza pe componentele sale chimice si pe utilizarea fitoterapeutica a plantei:

Este antiinflamator

Datorita activitatii antiinflamatoare a extractelor acestei plante, precum si a lactonelor sesquiterpenice care le compun, mecanismul de actiune al activitatii antiinflamatoare a florii de arnica este legat de inhibarea activarii a doi factori de transcriptie. si in consecinta cu scaderea productiei de citokine .

Alte componente, cum ar fi flavonoidele sau acizii fenolici , pot contribui la efectul antiinflamator .

Fapt amuzant: Un articol intitulat „Eficacitatea si siguranta Arnicai montana in situatii post-chirurgicale , durere si inflamatie” , afirma ca arnica poate reprezenta o alternativa valida la medicamentele antiinflamatoare.

Poate fi folosit ca analgezic

Lactonele sesquiterpenice , precum helenalina, ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de lovituri, entorse, contuzii si alte leziuni de origine musculo-scheletica, in special la sportivi.

Acest produs natural poate fi utilizat in siguranta si eficient in tratamentul durerii.

De asemenea, este utilizat in durerea postoperatorie , in procedurile chirurgicale dentare, pentru a calma durerea. Acest lucru se reflecta intr-un articol despre „Arnica montana in tratamentul durerii dupa odontectomie a molarilor trei impactati” .

In plus, arnica montana interactioneaza cu alte medicamente, cum ar fi medicamentele anticoagulante, care ii sporesc efectul antiinflamator si analgezic.

Poate fi folosit ca antiseptic

Planta arnica montana, datorita continutului sau ridicat de helenalina si 11α ,13-dihidrohelenalina , poate restrictiona activitatea germenilor in vitro impotriva bacteriilor precum arthrobacter citreus, bacillus brevis, bacillus subtilis, corynebacterium insidiosum , printre altele.

Poate actiona si ca antiseptic oral-faringian in cazuri de stomatita, amigdalita si faringita.

Are efect cicatrizant

In iritatiile pielii , intepaturile de insecte, urticarie, arsuri minore, intepaturi si pentru a trata acneea si mancarimile, remediile cu arnica sunt in general eficiente.

Antihistaminice

In ciuda lipsei de dovezi stiintifice, medicina complementara, prin utilizarea repetata in diverse utilizari terapeutice pentru boli si simptome cotidiene, a recomandat utilizarea plantei de arnica in tratamentul reactiilor alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopica , atunci cand aceasta provine dintr-o alergie. reactie.

Nota: Arnica este recomandata si pentru tratarea reactiilor alergice precum roseata pielii cauzata de muscaturile de insecte. Acest lucru se datoreaza probabil efectelor sale antiinflamatorii si antibacteriene ale componentelor sale.

Poate fi folosit ca sedativ

Traumatismele din organism si patologiile articulare provoaca tulburari psihologice precum depresia la individ, din cauza durerii traite. Datorita efectului sau analgezic asupra leziunilor si durerilor articulare, provoaca asupra individului un efect psihologic relaxant si in acelasi timp calmant.

Nota: Nu exista dovezi stiintifice ale actiunii directe a plantei de arnica sau a componentelor sale ca sedativ, cu toate acestea, medicina complementara o include ca efect suplimentar.

Beneficiile arnicai pentru sanatate

Beneficiile demonstrate de cercetarile stiintifice au fost limitate, datorita putinelor studii efectuate asupra acestei plante. Cu toate acestea, medicina naturista a adus mai multe contributii la calitatea vietii pacientilor. Aici le enumeram pe cele mai relevante:

Reduce durerile articulare

Atat medicina stiintifica, cat si cea naturala au certificat proprietatile antiinflamatoare ale arnicai. Aceasta planta are in flori, o componenta numita helenina , direct responsabila de proprietatea antiinflamatoare a arnicai. Reducerea procesului inflamator afecteaza reducerea durerii articulare.

Important: Intr-o investigatie s-a demonstrat ca utilizarea gelului de arnica este la fel de eficienta ca si efectul provocat de alte antiinflamatoare. 

Reduce durerile musculare

Uleiul de arnica , datorita efectului sau antiinflamator si analgezic datorita componentelor florilor sale precum flavonoide (astragalozide, quercetol, glucogalacturonid si izoquercitrocid), lactone sesquiterpenice (in care se remarca helenalina) si altele, este utilizat pe scara larga pentru ameliorarea durerii. .dureri musculare cauzate de traumatisme sau asociate cu osteoartrita .

Elimina vanataile

Componentele arnicai au efect rubefaent , determinand o crestere a fluxului sanguin in zona in care se poate forma sau exista un hematom, crescand local temperatura si favorizand circulatia sangelui.

Ajuta circulatia sangelui

Efectul rubefacient este cauzat de componentele arnicai , care provoaca iritatii si roseata a pielii din cauza cresterii locale a fluxului sanguin. Acest efect amelioreaza durerea si inflamatia in diferite afectiuni musculo-scheletice

Amelioreaza afectiunile bucale

Un preparat din frunzele sale poate fi folosit ca apa de gura sau gargara pentru a calma durerile legate de gat, cum ar fi faringita sau amigdalita , deoarece medicina naturista si-a dovedit eficienta in combaterea bacteriilor.

Nota: Arnica este folosita si dupa operatia dentara pentru a calma durerea si inflamatia.

Contribuie la vindecarea ranilor minore

Una dintre utilizarile comune ale arnicai montane este capacitatea sa de a se vindeca in cazuri de abraziuni ale pielii, vezicule nedeschise, rani minore, rani bucale, printre altele. In plus, efectul sau antiseptic contribuie la vindecare.

Calmeaza iritatiile pielii

Datorita efectelor sale combinate antiinflamatorii , analgezice, antibacteriene si astringente, ajuta la tratarea afectiunilor pielii precum iritatii, muscaturi de insecte, urticarie, arsuri minore, printre altele.

Ajuta in vindecarea buzelor crapate

Componentele arnicai au si proprietati antioxidante care pot neutraliza radicalii liberi si ajuta la prevenirea si corectarea semnelor de imbatranire de pe piele.

Intr-un alt studiu despre „Caracterizarea fenolica si capacitatea antioxidanta a plantelor de uz medicinal” este descrisa capacitatea antioxidanta a arnicai. 

Elimina ametelile

In ciuda faptului ca pana in prezent nu exista dovezi stiintifice care sa sustina utilizarea arnicai pentru tratarea ametelilor si a vertijului , medicina naturista a indicat utilizarea arnicai in reducerea colesterolului , datorita actiunii antioxidante a unora dintre componentele sale.

Dupa cum stim, unul dintre simptomele dislipidemiei  este ameteala. La fel, in cazurile de vertij si ameteli datorate unui accident sau traumatism, medicina complementara recomanda folosirea arnica montana sub forma de perfuzie.

Beneficii pentru ingrijirea parului

Utilizarea extractului din planta de arnica stimuleaza foliculii de par, intarind si intinerind scalpul si impiedicand caderea prematura a acestuia. Medicina naturala indica faptul ca extractul de arnica poate fi folosit si pentru combaterea matretii .

Cum se foloseste arnica?

Formele de utilizare a arnicai montane se bazeaza pe aplicarea sa externa. Cand este necesar consumul intern, trebuie consultat un specialist pentru dozarea acestuia. Iata cele mai comune doua moduri de utilizare:

Infuzie de arnica

Aceasta infuzie este indicata a fi utilizata extern, pentru tratarea unor patologii ale pielii si din cavitatea bucala. Aceasta reteta simpla va poate ajuta in diverse probleme:

Ingrediente

  • flori de arnica
  • Apa fierbinte

Pregatire si utilizare

  • Puneti florile de arnica in apa clocotita
  • Se lasa sa stea 10 minute si apoi se strecoara
  • Inmoaie o compresa si aplica-o calda pe regiunea afectata.

Sfat: Aceasta infuzie se utilizeaza in cazul vanatailor , vanatailor si vanatailor pe piele. Poate fi folosit si ca gargara in cazul afectiunilor gatului, dar niciodata ingerat.

Unguent cu arnica

O alta utilizare a arnicai montane este prin unguente , folosite pentru a trata umflaturile, vanataile si vanataile. De asemenea, este utilizat pentru tratarea afectiunilor reumatismale ale articulatiilor.

Nota: Arnica functioneaza prin dilatarea capilarelor pentru a creste fluxul de sange catre o leziune. Acest lucru aduce hormoni de vindecare in zona si misca sangele stagnant care se manifesta prin vanatai. Rezultatul este umflarea redusa si timpul de vindecare mai rapid.

Iata cum se prepara acest minunat unguent:

Ingrediente

  • Flori si frunze de arnica
  • Ulei de masline
  • ceara de albine

Pregatire si utilizare

  • Intr-o cratita mica, la foc foarte mic, amestecam florile si frunzele de arnica si uleiul de masline. Cand incepe sa bule, opriti.
  • Lasati amestecul de ulei sa stea timp de 1-2 ore.
  • Strecurati amestecul de ulei si aruncati florile si frunzele.
  • Turnati uleiul intr-o cratita curata si uscata si adaugati ceara de albine. Se pune amestecul la foc mic pana se topeste ceara de albine.
  • Turnati balsamul finit intr-un borcan si raciti pana la o consistenta cremoasa.

Concluzii 

  • Arnica montana este un analgezic puternic, antiinflamator .
  • In cazuri specifice poate fi folosit ca antiseptic si antibacterian .
  • Utilizarea sa este externa.
  • Consumul sau intern nu este recomandat, din cauza efectelor secundare puternice asupra sistemului digestiv, mai ales daca suferi de colon iritabil, daca consumi prea multa arnica.
  • Medicina naturala recomanda pe scara larga utilizarea sa pentru diferite patologii comune.
  • Utilizarea terapiilor naturale usor accesibile are ca rezultat o comunitate sanatoasa, cu o calitate mai buna a vietii si o buna sanatate publica a populatiei.